sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Tokoleirillä

Sasu seurakoira

Viime viikonloppu vietettiin Strömforsissa ATD:n tokoleirillä. Treeniaikaa oli mukavasti ja ehdin treenata RINNAA ja DOTIA ihan riittävästi :p

Lauantaina oli kouluttamassa Mari Leiviskä. Dotin kanssa katsottiin luoksetulon stoppeja. Dot ei ole näitä hirveästi tehnyt, kun en ole mukavuusalueellani stoppeja rakentamassa. Koira on tehnyt stoppeja lähinnä namin heittojen yhteydessä. Ne toimii hyvin, mutta erilaista treeniä kaivataan. Hyvät stopit tulee koiran käyttäessä koko kroppaansa pysäytyksessä. Tätä vahvistettiin työntämällä koiraa vastasuuntaan ja sen sitä vastustaessa vapautettiin takapalkalle. Takapalkkaa ei ole Dotin kanssa juurikaan käytetty, joten se pitää ensin opettaa kunnolla. Takapalkkaa käyttäessä luoksetulossa pitää toki tasapainotella eri suunnissa olevien palkkojen välillä. Siksipä treeniin otetaan myös etupalkkaa merkkaava signaali sekä ohjaajan kiertäminen. Pysäytystä voisi treenata myös peruutuksen kanssa. Peruuttaminen vaan pitää sekin opettaa paremmaksi. Liike on siis hyvinkin kesken, mutta sain nyt varmuutta ja intoa lähteä sitä työstämään.


Rinna teki lauantain treeninsä toisen EVL-koirakon kanssa samaan aikaan. Tehtiin molemmat yksilöliikkeet läpi. Molemmilla oli eri liikejärjestys,  mutta liikkeet ajoitettiin samanaikaisiksi, josta tuli odotteluaikaa vaihteleviin kohtiin. Rinna oli aika kierroksillaan. Se oli ihan kuin pahimmillaan kokeissakin ja oli hyvä päästä treenitilanteissa puuttumaan siihen. 


Rinna aloitti rauhallisemmilla liikkeillä toisen tehdessä vauhdikkaampaa. Häiriö ja korkea mieli näkyi etenkin ensimmäisessä liikkeessä eli kaukoissa. Vaihdot oli rumia. Seuraavana ollut tunnari sujui paremmin. Kiertonoudossa pysäytin koiran liian aikaisin eikä se edelleenään osaa säädellä itse vauhtiaan kapulalle tullessan. Se pyöri kapulan kanssa ja tuli hypyn ohi. Ohjatussa noudossa autoin Rinnaa olemalla noudettavan kapulan puolella, sillä koiralla on ollut treeneissä liikaa keskikapula mielessä. Luoksetulossa en ottanut luoksetulo-osuutta lainkaan vaan koira sai vain maata paikoillaan toisen koirakon tehdessä ruutua. Ruudusta kutsuttava koira tuli Rinnan vierestä, johon Rinna reagoi nostamalla häntäänsä. Palasin palkkaamaan kuitenkin koiran luokse. Ruutua tehdessä toinen koirakko teki luoksetuloa. Rinna reagoi toisen luoksetulokäskyyn tulemalla pois ruudusta. Zeta ja seuruu tehtiin samanaikaisesti. Zeta tehtiin toisen koirakon alottaessa samaan aikaa toisesta päästä, asennot oli erit. Rinna lähti tekemään huonolla mielentilalla liikettä. Asennot oli oikein, mutta seuruu alkoi rumasti. Koirasta tuli skarppi keskimmäisen asennon kohdalla, jossa koirat teki asentonsa vierekkäin. Siitä eteenpäin kuvio sujui paremmin. Seuraamiset tehtiin yhtaikaa.  Molemmilla oli omat liikkurin, joita kuunnella. Rinna on hirveän vähän tehnyt tämän kaltaisia treenejä. Muutenkaan treenien taso Rinnan kanssa treenatessa ei yllä millään lailla aikoinaan Saran kanssa tehtyihin. Pitäisi tehdä enemmän.

Sunnuntaina treenattiin omatoimisesti apparin tai parin kanssa yksittäisiä kiikkeitä. Kentällä oli kymmenittäin tennispalloja häiriönä. 

  • Tunnari tennispallojen seassa oli Rinnalle liian vaikea. Samalla koiran liikkuessa se potki palloja liikkeelle luoden itse häiriönsä. Selkeästi pallojen edessä tai takana sujui. Dotilla oli ihan haasteet jo tunnarissa itsessään. Se pystyy tekemään yhden tunnarin liikkuroituna, mutta toistettaessa se alkaa säätämään. Jatkossa toisto joko eri paikassa tai myöhemmin. 
  • Palloja käytettiin myös seuraamisessa häiriönä ja noudossa.
  • Ruutua tehtiin paljon. Ensin kentän molemmissa päissä oli ruudut ja keskellä ympyrä. Rinna joutui oikein kuuntelemaan kumpaan ruutuun mennä. Sitten ruutu muutettiin diagonaaliin. Rinna päätyi ensin ruudun aiemmalle paikalle kulmassa, mutta osasi sitten hakeutua nykyiseen ruutuun. Dotkin teki kaikkia ruutuja. Se tarvii nyt vaan kokemusta ruuduista ylipäätään.
  • Paikkiksissa sain vinkiksi käyttää enempi ääntä koiraa käskiessä. Kappas vain toimii, kun koira on varma käskystään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti