lauantai 5. joulukuuta 2009

Parit tokoilukerrat


Perjantaina tokoiltiin Purinalla ulkokentällä hämärässä Inkan & Rommin kera. Agilitytreenipaikka nosti Saran kierroksia ja se purkautui sitten ääntelyllä. Koiruudet teki töitä vuorotellen ja sekin nostatti Saran kierroksia entisestään. Hoitokoirapoika Novakin pääsi vähän tokottelemaan, tekemään keppejä ja ennen kaikkea leikkimään ihanalla narupallollansa.


Sara aloitti ruudulla (nauhallinen). Ennen lähetystä annoin koiralle kädellä vinkin ruudun suunnasta, oli sen verran hämärää. Ekana otettiin lähetys ruutuun alustalle, sitten tehtiin ruutu käskytettynä kokeenomaisesti. Ekalla lähetyksellä koira ei pysähtynyt käskystä, joten kutsuin sen pois. Toisella annoin pysähtymiskäskyn kovemmalla äänellä ja koirakin seisahtui. Maahanmenossa se tuli eteenpäin, pysyi kuitenkin ruudun sisällä. Seuraamaantulo vaikeammasta kulmasta oli tosi siisti! Lopuksi vielä ruutuun lähetys kertaalleen alustan kanssa ja kertaalleen ilman sitä. Enempi treeniä siis muihinkin ruudun osa-alueisiin. Viime aikoina on keskitetty paljolti pelkkiin lähetyksiin.

 

Seuraavaksi tehtiin hyppynoutoa pariin kertaan lainakapulalla. Ne oli ihan kivoja. Sen perään pelkkiä perusasentoon tuloja kapula suussa. Näissä Sa vinkui, joten jatkettiin niin kauan kunnes pääsin palkkaamaan äänettömästä suorituksesta. Loppuun ensin luoksetulo pitkältä matkalta suoraan sivulle ja sen perään tunnari suht koemaisesti. Kapuloita oli rivissä normaalia enempi ja lähetysmatka oli pidempi kuin kokeessa. Ihan kivasti Sa haisteli rivin, aloitti oikealta ja eteni järjestyksessä. Miinusta kapulan pureskelusta.

 

Ikävä homma tuo Saran ääntely. Pitää puuttua siihen nyt järjestelmällisesti. Liikkeestä riippuen sitä joko toistetaan niin kauan kunnes liike sujuu äänettömästi tai sitten tekeminen keskeytetään ääntelyn ajaksi. Armoa ei tunneta. Mahtavaa kuitenkin, että Saran kanssa pystyi tokoilemaan tuollakin suht normaalisti. Painajaisena kun oli, että koiruus piippaisi koko ajan.

 

 ---

 

Lauantaina tokoiltiin HSKP:n vapaavuorolla. Alkuun otettiin hyppynoutoa metallilla. Varsin näppärää. Seuraavana ruutua. Ekassa oli alusta, muissa ei. Toisessa pysäytin seisomaan ja käskin maahan. Vikassa pelkkä seisomaanpysäytys. Kaikki oli hyviä, maahanmenokin. Tunnarissa oli kapulat jälleen rivissä. Tämäkin sujui ilman ongelmia. Sa ei tällä kertaa pureskellut kapulaakaan.

 

Sitten kaukoja, joissa olikin ongelmaa. Sar äännähteli asentoa vaihtaessa, palkkasin vasta kun se teki vaihdon ääneti. Seuraavaksi koiruus alkoikin sitten kierroksissaan tarjoamaan kaikkia asentoja. Kun pyysin koiraa seisomaan, sain seisomisen lisäksi koko repertuaarin vaihtoja. Tässä vaiheessa pistin pelin poikki ja rauhottelin koiran. Sarpsan rauhotuttua vaihdot alkoi sujumaan paremmin. Tehtiin kaikki vaihdot putkeen n. 5 metristä eikä koira liikkunut kuin s-i-vaihdossa kymmenisen senttiä. Ei vielä täydellistä, mutta parempaan päin. Uutena huomiona: Sa tekee seisomaannousut usein kroppa pitkänä. Takatassut pysyy kyllä paikoillaan, mutta seuraavassa vaihdossa koira tulee helposti eteenpäin, sillä venytetystä asennosta on vaikeampaa vaihtaa asentoa. Minkäs tolle tekis? Loppuun otin askelsiirtymiä ja 90-asteen käännöksiä paikoillaan. Jossain vaiheessa askeleissa taaksepäin tuli ääntelyä, kun kierrokset nousi liikkeestä (peruuttaminen nostaa enempi kierroksia kuin muut askeleet). Jatkettiin, kunnes oli hiljaa. Askeleet oikeaan oli oikein kivoja, vasempaankin ihan ok. Käännöksetkin sujui, Sa otti nyt hyvän perusasennon kaikkien käännöksien jälkeen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti