torstai 4. elokuuta 2016

Se vire

RINNAN mielenmenoja on pohdittu useamman ihmisen voimin ja mulla on nyt informaatioähky! Koiran tilojen työstöön on saatu paljon uusia ja vanhoja ideoita. Rinnan vireongelma näkyy ääntelynä. Sillä on paha tapa lähtöhaukahtaa vauhtiliikkeissä. Lisäksi se äännähtää helposti seuraamisen liikkeellelähdöissä. Välillä ääntelyä esiintyy tasaisesti muuallakin.

Rinnalle tärkeää on saada purkaa ylimääräiset energiat ennen treenaamista. Turha virta vaan purkautuu ääntelynä, joten parempi purkaa se pois mikä lähtee ennen treenejä. Rinnalle hyvä purkutapa on antaa sen juosta lelunsa kanssa. Ongelmana tässä vireen purussa on ollut se, että koira käyttää lelun kanssa juoksenteluun koko tarjolla olevan tilan. Kuitenkin empiiristen tutkimusten perusteella purku onnistuu myös koira hihnassa. Suuremman purun jälkeen on ollut hyvä tehdä hienosäätöä, joka tehdään luopumistreeneillä. Purun ja säädön jälkeen Rinna on kivempi kaveri treenata.

Palkasta luopumista olen jo siis käyttänyt aiemminkin ja tällä hetkellä on etäpalkan opettelu kesken. Etäpalkan opettaminen vaatii perusteellisen opetuksen ennen kuin sitä voi täysillä hyödyntää. Etäpalkka tulee nimetä kuten myös nami- ja lelupalkatkin. Etäpalkka ja siitä luopuminen auttaa koiraa oikeampaan mielentilaan. Seuraamiseen lähdöt skipataan nyt alkuun (ellei erikseen haluta treenata juuri niitä) ja otetaan koiraa lennosta seuruuseen, josta hyvästä kohtaa vapautus palkkasanalla etäpalkalle. Etäpalkka Rinalla voisi paremminkin olla piilossa, jonne koira saa juosta palkkasanasta. Itse tulen koiran perässä antamaan koiralle palkan. Näin koira saa purkaa energiansa paremmin. Monesti mielentilan treenaaminen esim. varsinaisessa seuruussa parantaa jo itsessään lähtöääniongelmaakin. Siksi ei lähtöjä vielä mukaan ennen kuin varsinaisessa seuraamisessa mielentila on parempi.

Nyt lähtöhaukkua on pidetty kurissa namittamalla koiraa ennen lähtökäskyä. Tämä toimii kyllä, mutta vain niin pitkään kun namitkin on mukana. Pidemmällä tähtäimellä namittamisella voisi saada aikaan koiralle rauhallisen mielentilan lähtöihin, mutta välttämättä treenimäärät ei vaan riitä siihen. Lähtöihin voisin uudella ajatuksella kokeilla olla päästämättä koiraa kohteeseen, mikäli se ääntää lähtiessään. Eli äänestä koira kutsutaan neutraalisti pois ja se saa yrittää uudestaan ja pääsee päämääräänsä vain hiljaa lähtiessään. Tätä olen kokeillut aiemminkin, mutta ääntely on vain lisääntynyt. Kyse on saattanut olla sammumispurkautumisesta (extinction burst), mikä on normaalitapahtuma toiminnan sammumisessa. Jatketaan siis tätä lisää. Treenikertaa jatketaan aina kunnes muutama hiljainen toisto on saatu aikaiseksi. Alkuun otetaan lelulle juoksutuksen lomassa, ettei vaan mikään tokoliike mene rikki. Ihmisen ajoituksellakin kun tässä on paljon merkitystä.

Noutoihin otetaan päämääräksi rauhallinen kapulan pito edessä. Otetaan paljon pitotreeniä noudon jälkeen edessä. Lisäksi samalla siirretään kapulan luovutuspaikkaa kauemmas minusta. Eli ensin pitoa edessä, sitten koiran tulo kapulaan kiinni edessä ja lopulta kapulan kanssa tulo eteen joka kerta pitoa treenaten. Koiran halutaan ajattelen kapulan pitoa edessä jo kapulalle lähtiessä. Pitoon edessä luodaan rauhallinen mielentila. Toivottavasti tämä siirtyy tunnarin räjäyttelyynkin.

Rinna vaatii tietyntyyppiset rutiinit, mutta myös yllätyksellisyyttä. Lähtöääniin auttaa myös treenit, joissa koira joutuu kuuntelemaan mitä siltä halutaan. Rutiinien rikkomista. Huomaan vain omaavani rajallisen mielikuvituksen ja usein tulee näissäkin toistettua samankaltaisia rutiinien rikkomisia...


Karvaongelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti