perjantai 28. lokakuuta 2016

Käyttöohjeita Rinnaan


RINNAN mielentilat on olleet pitkään treenin aiheena. Tällä hetkellä Rinna joutuu laskemaan vireensä ennen kuin se saa aloittaa varsinaisen treenin. Useimmiten tämä tehdään erilaisten luopumistreenien avulla. Rinna on alkanut jo tarjota parempaa mielentilaa itse. Varsinaisessa treenissä käytän ruokailua tai siitä luopumista niissä kohdissa, joissa haluan koiran rauhottuvan. Se saa etsiä maasta ruokaa syödäkseen tai sitten vain muistutan pelkällä ruoasta luopumisella mielentilasta. Varsinaisena palkkana käytän tällä hetkellä paljolti pelkkää sosiaalista laumapalkkaa. Rinna on hyvin ohjaajapehmeä koira ja se hakee paljon hyväksyntää minulta. Sosiaalinen palkka on siis koiran arvoasteikossa korkealla. Aiemmin olen jostain syystä pelännyt käyttää pelkästään sosiaalista palkkaa. Usein sosiaalisen palkan jälkeen annoin kuitenkin "kunnon" palkkaa lelun tai ruoan muodossa. Rinna kuitenkin nauttii yhtä paljon tekemisestä ilman niitäkin. Palkan odotuksen kiihdyttävä vaikutus on siis minimissään ja koira nauttii silti. Koemaisia treenejä on toki aiemminkin tehty palkatta, kuten kokeessakin, mutta nyt myös opetusvaiheessa voin käyttää vain omaa iloani palkkana.

Parasta on se, ettei tämä fiilis ole sidottu vain yhteen lajiin vaan sen näkee kaikessa tekemisessä Rinnan kanssa. Eniten olen tyytyväinen mielentilojen muuttumiseen agilityssä. Siinä mielentilat on olleet pahiten pielessä. Tämän kanssa on toki tehty eniten töitäkin, lähes vuoden ajan. Eilisissä treeneissä päästiin ekaa kertaa (koskaan?) 22 estettä radalla siististi nollana läpi! Ja sama tehtiin vielä toisenkin kerran perään. Koira ei keittänyt yhtään vaan se oli edelleen hyvässä mielentilassa suorituksen jälkeen.

Itsekin olen treeneihin nyt löytänyt hyvin vahvan zen-tilan, mikä ohjaajapehmeän koiran kanssa treenatessa merkkaa paljon. En tiedä mistä zen on tullut, mutta toivottavasti se pysyy pitkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti