keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Rakas toko

DOTIN kanssa harrastaminen on ollut erilaista. Koira toimii niin erikoisesti mun ymmärrykseen nähden. Ei se kuitenkaan sen kummempi voi olla kuin olla koira. Ihan vain sen motivointia on joutunut pohtimaan paljon. Miten sen saa ylipäätään motivoitumaan ja miten sen saa motivoitumaan siten, ettei homma mene överiksi? Dot on koiriaan kaikki tai ei mitään. Sen kanssa on treenattu hiljalleen sitä ja tätä tehden. 

Tokotaukoa koira on ehtinyt pitää jo jonkun vuoden verran. En ole osannut sen kanssa työstää tokoasioita eikä mulla ole ollut motivaatiotakaan siihen. Dot on keskittynyt muihin lajeihin ja ennen kaikkea se on keskittynyt kasvamaan. Sille on työstetty rauhoittumis- ja luopumisharjoitteita, joista on ollut apua Dotsin kanssa elämisessä. Nyt kuitenkin olen innostunut taas työstämään tokoakin sen kanssa. Hassua, että tauosta huolimatta jatkamme täsmälleen siitä samasta mihin jäätiinkin. Dot ei ole unohtanyt mitään.

Dot aloitti nyt piirin tokokurssilla ja se kävi myös Jirkan silmäiltävänä. Jirkan kanssa keskittyttiin Dotin suurimpaan ongelmaan, joka on ääntely. Sen ääntelyssä ei aina ole logiikkaan, mutta jotain säännönmukaisuuksia on havaittavissa. Dotin ääntelyyn vaikuttaa sen osaamattomuus ja osaaminen. Treeni ei saa olla liian vaikea, muttei liian helppokaan. Se tarvii sopivasti haastetta. Ensin katsottiin perusasentoon tuloa, jossa Doo ääntää helposti tullessaan asemiin, mutta perusasennossa ollessaan se ei enää äännä. Tässä vaiheessa sitä jostain syytä turhauttaa. Tehtiin settejä, joissa koira sai sekä tarjota että tulla käskystä sivulle. Ääntelyyn tässä ei löytynyt mitään selvää kaavaa, mutta jatketaan näin ja koitetaan löytää syytä. Settien välissä Doo saisi purkaa energiaa. Paikoillaan olo ei sopinut sille tässä vaan se vaati esim. lelulla purkua.

Seuraavilla kierroksi tehtiin merkin kiertoja. Ääntä tuli, jos annoin liikaa apuja. Mun tulee Dotin kanssa olla hyvin hillitty. Kun jätin ylimääräisen käsiavun pois ja käytin pelkkää käskysanaa, niin Dot teki kierron hiljaa. Itsekseen tarjotessa koira osasi kiertää myöskin hiljaa, mutta kun odotin siltä ensin perusasennon tarjoamista eikä palkkaa omatoimikierrosta kuulunut, niin ääntä taas tuli kietovaiheessa. Tehtiin lisää treeniä, jossa odotin koiran tarjoavan kontaktia perusasennossa ja vasta käskyllä tekevän kiertoliikkeen. Onnistuessaan nämä oli äänettömiä. Koiralla oli selkeät sävelet mitä tehdä, kun lisättiin tähän vielä "Jätä"-käskysana, mikäli koira yritti oikoa suoraan kiertoon ilman perusasentoa ja käskyä. Kiertotreenissä perusasentoon tulot oli äänettömiä, kun koiran fokus oli enempi merkkitargetissa. Ääni tuli aina vain kiertovaiheessa. Tässä treenissä koira tauotti käskyn alla targetilla (agipöytä). Kun treenin aihe oli aktiivinen, niin taukovaiheeksi riitti rauhallisempi toiminto.

Kaiken kaikkiaan mun pitää olla Dotin treeneissä täysin läsnä ja tietää varmasti mitä olen tekemässä. Kaikki tämä peilautuu suoraan koiraan. Jos en tee täysillä, niin ei Dotkaan tee niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti