tiistai 13. joulukuuta 2016

Kierrellen

RINNA on työstänyt viime aikoina erityisesti kiertonoutoa sekä siihen liittyviä elementtejä. Alkua on treenattu paljon. Rinnan kierrokset nousi tässäkin helposti eikä se ole tokikaan toivottavaa. Koiran kierroksia on laskettu odottamalla koiralta yhteydenottoa ja namittamalla siitä. Koira pääsee kiertoon vasta, kun se on rento.

Kierto on saatu nyt niin vahvaksi ettei esteet tai viedyt kapulat ole enää haitanneet. Heitettyihin kapuloihin se edelleen välillä lankeaa. Kiertoa on työstetty tiiviimmäksi. Kierron jälkeinen osa alkoi leviämään, joten alettiin tiivistämään sitä. Ensin käytin suurempia elementtejä (siivekkeet) merkin ympärillä ja sitten siirryin vähemmän fyysisiin esteisiin (kapulat). Ennen näitä koira opetettiin kokonaan uudella käskyllä kiertämään merkkiä. Se käsky on tarkoitettu vain merkin kiertoon, ei muiden kohteiden. Tämän jälkeen lisättiin tiitiyttä lisäävät elementit erotteluajatuksella. Koiran piti erotella kierrettevä kohde muista. 

Kierron jälkeinen pysäyttäminen aiheutti mietintää ja myös luoksetulon pysäytysten treenaamisia parempaan kuosiin samalla. Stoppi on saatu nyt toimivaksi heittopalkalla ja maahanmeno takapalkalla. Jännä, kun kumpikaan opetustapa ei vielä vuosi sitten toiminut, mutta nyt toimii hyvin. Istuminen tapahtuu hyvin pelkällä käskyllä. Kaikissa näissä on tärkeää ajoitus. Liian aikaisin annettu vihje saattaa vauhdin huumassa jäädä koiralta huomaamatta.

Liikkeen loppuosa on eniten kesken. Pysäytyksen jälkeen koiralta pääsee edelleen helposti ääni. Tätä on työstetty ruokkimalla koiraa sekä tekemällä luopumisia. Jatketaan niillä. Lisäksi omalla sijainnillani olen auttanut koiraa löytämään vielä oikean hyppylinjan.

Kiertonoudon ja ohjatun noudon välillä on tehty erottelua. Rinnalla ei ole enää ollut ongelmia erotella noutosuuntia (vasen/oikea tai etu-/takaviisto) eikä sillä ole ollut tosiaan vaikeuksia kapuloiden ohittamisestta kierrossa (mennessä sekä tiitiyttä luomassa). Molemissa liikkeissä on sama lähtöhaukahdusongelma kapulalle lähdössä ja ohjatussa noudossa sitä on työstetty samanlailla kuin kierronoudonkin kanssa. Kiertoa on  viime aikoina treenattu paljon enemmän kuin merkillemenoa ja merkki on jäänyt koirallakin välillä toissijaiseksi. Ohjatussa se saattaa juosta suoraan merkin ohi :p Siihen siis vahvistusta ja edelleen erottelua kierron välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti