sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Nose workin jatkot

Nose workin jatkokurssi loppui viime viikolla. Kurssille mentiin huonosti valmistautuneena. Edellisen kurssin päätyttyä pari kuukautta sitten ei oltu nosetettu lainkaan. Dotimaiseen tapaan Dotista ei taukoa kuitenkaan huomannut. Sen hyvä muisti yllättää minut joka kerta! 

Muutenkin kurssin aikana treenaaminen jäi puutteelliseksi. Ihan kerran treenattiin kurssiaikataulujen ulkopuolella. Jatkossa etenkin ilmaisuun saisi käyttää aikaa. Nyt koiran ilmaistessa sillä ei ole täysin selvää käytöstapaa enkä aina osaa sitä lukea. Lisäksi aloitukseen tarvitaan varmemmat rutiinit, vaikkapa se hajun otto purkista. Välillä Doo tiesi heti mitä oltiin tekemässä ja välillä taas sillä kesti hetken ymmärtää juonta. Itsekään en osaa lukea koiraa vielä niin hyvin, että osaisin tässä tilanteessa sanoa oliko se juonessa mukana vaiko ei. Muutenkin rutiineja tarvitaan lisää ja niitähän tulee vaan toistojen myötä.

Taukoilu ja vähempi treenaaminen ei vaikuttanut koiran ilmaisuihin huonontavasti, muttei se myöskään parantanut niitä. Eli koira tarjosi hajun haistettuaan maahanmenoa ja nenäkosketusta. Nenäkosketus on edelleenkin tökkimistä, sillä eihän sitä ole treenattu kohti pidempää nenäkosketusta. Maahanmenot on olleet Dotin oma lisä ilmaisuun ja kohteen ollessa korkeammalla maahanmeno ei kerro kohteen tarkkaa sijaintia. Dotia sekoitti kovasti vielä se, jos hajua siirrettiin paikasta toiseen. Silloin tuli maahanmenoja valeilmaisuina, mutta luonnollisestikin kohteen tökkiminen oli poissa.

Kurssin aikana tehtiin paljolti töitä ulkona. Tehtiin peruslaatikkoetsintääkin, mutta enempi panostettiin ulko- ja ajoneuvoetsintään. Koirien neniä oli hauska seurata eri tilanteissa hajujen leijaillessa eri tavoin. Koirat joutui eri tavalla työstämään hajuja ja ainakin Dotille ne oli haastavampia. Valeilmaisuja tuli ulkona enempi. Nämä jäänee pois, kun niitä ei huomioida. Valeilmaisuja tuli myös koiran väsyessä. Yllättävän väsyttävää muuten laji on, ainakin Dotsille.

Kurssin loppupuolella tehtiin enemmän treenejä, joissa ohjaajat ei tienneet kohteen sijaintia. Koiran tuli todella selvästi ilmaista löytöä, sillä pienet eleet jäi useinmiten ohjaajilta huomaamatta. Paljon lisää tällaisia treenejä vahvistamaan omaa koiranlukutaitoa.

Sitten pari treenivideota. Molemmissa toistuu nyt näkymänä valeilmaisu. Ensimmäisessä koira alkaa väsymään ja turhautumaan. Toisessa se ei vaan malta tarkentaa ensin hajun lähdettä.
Alkuun on siis päästy. Paljon on vielä treenattavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti