sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Pohjalta terveisiä

Lauantaina tehtiin koemaisen tokosettejä ATD:n harkkakoetapahtumassa. DOT teki alokkaan ja avoimen luokan liikkeitä. Halusin tehdä muutakin kuin pelkkää alokasta vaikkei kaikki avon liikkeet olekaan valmiina. Kerkesin vain hiukan puuhata koiran kanssa ennen kehään menoa. Näin jälkikäteen voin sanoa, että suoritus aloitettiin ennen kuin koira oli valmis siihen. Selkeästi tarvitaan enemmän koemaisen treeniä sekä rutiineja kehään menoon. Doo oli aikas huono. Se jäi kiinni asioihin ja otti häiriötä ympäristöstä.

Seuraamisesta koira ei ensinnäkään lähtenyt liikkeelle! Liikkeellelähdöissä se jäi vaan istumaan. Kertaalleen myös kaavion aikana koira jäi istumaan liikkeellelähdössä. Koskaan ennen ei ole tätä tapahtunut enkä osaa edes arvata miksei koira lähtenyt mukaan. Muutenkin kaavion aikana koira oli hyvin pihalla. Esimerkiksi täyskäännöksessä oikeaan se jäi tuijottelemaan yleisöön ja juoksussa se keuli edelle. Hidas seuraaminen oli ainoa hyvä pätkä. Peruutus oli myössä hyvää, mutta peruuttamisesta jälkeinen perusasento jäi uupumaan.


Liikkeestä istumisessa sama hoomoilailu jatkui seuruussa. Istuminen kuitenkin onnistui. Dot ei kestä vielä koiran taakse menoa vaan tässä helposti etutassut liikkuu. Luoksetulo oli sentään ok. Liikkeestä maahanmenon Dot teki istumisena. Lisäkäskytyksin makuu onnistui. Tätä on näkynyt treeneissäkin. Dot arpoo liikkeitä tai jää edelliseen kiinni eikä kykene vaihtamaan asentoa vaan jäätyy.
Ruudun sijasta tehtiin kapulanpito. Tämä sujuu Dotilta tällä hetkellä aina hyvin. Merkin kierto tehtiin hieman lähempää. Muuten hyvä suoritus, mutta Doo ehti lopussa vilkaista liikkuria. Nouto oli erikoinen suoritus. Suoritus lähti hyvin, mutta takaisin tullessa koira meni makuulle jyrsimään kapulaa! Uudella käskyllä koira toi kapulan loppuun asti. Mikälie mielenoikku tämäkin.Hypyn yli Dot pääsi vasta useammalla käskyllä. Se vaan tuijotti mun ohi takanani leikkivää koiraa eikö ottanut käskyjä sitä ennen vastaan. Kaukot Dotilla on pahasti kesken vielä. Nämä tehtiin alokkaana. Tekniikka pettää vielä tälläkin tasolla. Dot otti myös häiriöitä ja tartti useita käskyjä.Paikallaanolona tehtiin alokasluokan makuu, sillä Dot ei ole tehnyt vielä kertaakaan täysmittaista istuntoa. Makuun aikana kertaalleen koira haisteli maata ja käskin sen olemaan tekemättä niin. Loppuperusasento onnistui vasta toistoilla. Perusasentoonnousuja tarvii selkeästi treenata lisää. Dot osaa nousun varmasti vain käsimerkillä. 

Dotin kanssa ei oikein tiedä koskaan mitä odottaa. Dothan on passiivisuuteen taipuvainen. Aiemmin enemmän, nykyisin vähemmän. Paitsi nyt. Tällä kertaa se ei myöskään keskittynyt ja jäi häiriöihin kiinni. Ehkä se jostain syystä paineistui. Jos jotain positiivista tästäkin, niin sosiaalinen palkka toimi ja koira oikeasti ilostuu palkkaustilanteista.

RINNA teki myös liikkeitä sekalaisesti. Tavoitteena oli vaan saada vietyä liikkeet läpi auttaen koiraa pysymään lähenpänä oikeaa mielentilaa. Liikejärkkää en muista, mutta zetalla aloitettiin. Seuraamista on Rinnan kanssa työstetty paljon, mutta silti zetan seuruu on Rinnalle vaikeaa. Se jotenkin koomautuu merkeistä ja nostaa itseään liikaa. Jouduin keskeyttämään seuraamisen moneen otteeseen. Alun liikkeellelähteminen oli vaikeaa ja myös asennosta seuraamaan lähteminen. Käännökset oli myös vaikeita. Selkeästi seuraamistreeneihin otetaan jatkossa paljon zetan osia mukaan. Varsinainen seuruu meni joten kuten. Parannusta on tapahtunut peruutuksesta, jossa koiran rintamasuunta pysyy oikeinpäin paremmin sekä juoksussa, jota koira ei enää aloita aina ääntämällä. Tähän auttoi oman liikkumisen muutos: eka askel on normaalia vauhtia, jonka jälkeen vasta vauhti nousee. Luoksetossa Rinna osasi tällä kertaa odottaa hiljaa. Ääni tuli vasta edestä sivullesiirtymässä. Ääntäminen tässä kohdassa on ollut nyt jo poissa, mutta tässä setissä koira äännähti tässä kohdassa useammassa kertaa. 

Ruudussa lähtöäänet Rinnalta pääsi sekä tyhjään menossa että ruutuun juoksussa. Yritin korjata koiran mielentilaa tekemällä väleihin asennonvaihtoja, muttei niistä ollut hyötyä. Ruudussa maatessa Rin oli hiljaa, joten kävin silittelemässä sitä ruudussa enkä ottanut loppukuviota ollenkaan. Ohjaussa noudossa Rin äänsi liikkurin viedessä kapuloita, joten käskin koiran pois. Ennen merkille lähetystä vaadin koiraa seuraamaan ja tekemään jääviä. Ensin koira nyki, mutta sitten se keskittyi annettuun tehtävään ja sain sen lähetettyä merkille äänettä. Merkki on vaan laskenut Rinnan arvoasteikossa ja koira juoksi pari kertaa merkin läpi keskikapulalle ennen kuin koira suoritti merkin. Merkillä teen koiralle kaukoja. Nää ei vaan auta Rinnan mielentilan suhteen vaan ääni pääsi taas lähdössä. Hyppykiertonoudosta tehtiin pelkkä kierto. Tässäkin tehtiin seuraamista ja jääviä ennen lähetystä. Jostain syystä koira juoksi pari kertaa merkin ohi merkin väärältä puolen ja jäi sinne seisomaan ikäänkuin tehden eteenmenoa. Sitten lopulta kiertokin onnistui.

Tunnaria tehtiin kaksin kappalein. Ekassa lähetin koiran suorilta matkaan ja koira lähti äänen kanssa vähän samalla kapuloita räjäyttäen. Oikea kapula kuitenkin löytyi. Toistolla tein taas seuraamista ja jääviä ja sain lähetettyä koiran hiljaa kapuloille. Varmuuden vuoksi vielä pysäytin koiran ennen kapuloita, mikä oli turhaa, sillä siitä lähtiessä koira taas haukahti. Kapuloiden kohtelu oli kuitenkin nätimpää. Kaukot sujui aika hyvin. Seisomisesta istumaan vaihdossa koira tuli hieman eteenpäin. Se on vaihdosta herkin, mutta annoin myös väärän käskyn tässä :p

Kaiken kaikkiaan Rinnan kanssa tuntuu, että on päästy eteenpäin edes hitusen. Matkaa kuitenkin vielä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti