perjantai 27. huhtikuuta 2018

Siisti laji talvellakin!

Talviaikaan otettiin ilo irti jäljestämisestä. Jälkiä tehtIin lumeen auratuille parkkiksille sekä pelloille hankikannon aikaan. Lumessa näkyy kevyesti askeleet ja tätä käytettiin tarkkuuden treenaamisessa sekä harhojen kanssa. 

Tarkuutta ja ymmärrystä vahvistettiin naksuttelemalla koirille askeleen haistelua. DOT on pitkälti treenattu tarjonnan kautta opettelemalla se nytkin ymmärsi halutun käytöksen ja vastasi treeniin hyvin. Koiran työskentely oli ihanan keskittynyttä. Lumella koira on pysynyt hyvin jäljellä. Lumien sulaessa sulavesistä askeleen löytäminen oli vaikeampaa. Haju leviää veden mukana ja hyvällä tuurilla vielä piiloutuu vettä peittävän jään alle. Näissä ois selkeästi treenin paikka ensi vuodelle.

Dotilla on käytetty esineinä sekä namppaa sisältäviä että tyhjiä filmipurkkeja lumeen polkastuina tai pienen lumivallin taakse piilotettuina. Lisäksi esineinä on Dotillakin käytetty katkaistuja tulitikkuja. Esineilmaisuja on myös vahvistettu erikseen, muttei tarpeeksi. Dotin motivaatio esineitä kohden on kyllä kasvanut, vaikkakin se on saanut paljon palkkaa jäljestäkin. Ehkä Dotin suhteen taas avainasemassa on ollut erilainen palkkaus, namppa valmiina askeleella vs. palkkaus tyhjän askeleen haistelusta. Kaiken kaikkiaan Dotin treeneissä on näkynyt sellainen mukavan rauhallinen jäljen työstäminen. 

Video on kuvattu Dotin ekalla lumijäljen naksuttelukerralla.RINNAN kanssa naksuttelu ei alkuun lähtenyt liikkeelle niin helposti. Se oli alkuun yhtä ongelmallista kuin edelliselläkin kerran pari vuotta sitten jälkeä näin treenatessa. Se tarjosi askeleen haistamisen sijaan temppuja, maahanmenoa, kylkimakuuta, peruuttamista jne. Jäljestyskäskyllä se paineli vauhdilla menemään ja reippaasti kulmista yli. Jokin tasapaino tähän oli löydettävä ja onneksi se löytyi. Laitettiin minut liinan toiseen päähän ja Inka merkkaamaan ja palkkaamaan koiran menoa. Näin Rinna keskittyi oikeaan tehtävään ja itsekin koiran päästyä rytmiin pysyin siirtymään palkkaustehtäviin koiran rinnalle. 

Jäjestämisen lisäksi on mietityttänyt taukokäytöksen opettaminen. Rinna hyötyisi hurjasti taukokäyttäytymisestä, jossa se laskee virettään. Matalammassa vireessä Rin pystyy työskentelemään tarkemmin. Se ei vain juokse jälkeä vaan seuraa jälkeä pitkin. Matalammassa vireessä myöskään jäljen vaihtaminen Rinnan kohdalla ei ole niin suuri riski. Alkuun koiralta voisi aina kierrosten noustessa vaatia taukokäytöstä, josta koiran voi vapauttaa jälleen hommiin kierrosten laskettua maltillisemmiksi. Tällä hetkellä Rinnalla on taukoasema valmiina ja sitä käytetään kyllä, mutta sellainen automaattisempi vireen lasku koiralta puuttuu vielä.

Jäljen sotkija.

No talvi oli ja meni. Lumien sulettua jäljen lisäksi on nyt treenattu esineitä sekä korkattu sekä viesti- että hakutreenit tauon jälkeen. Hakutreeneistä Rinna piti parin kuukauden tauon sterkkauksen takia. Palatessa treeneihin ei taukoa huomannut. Ne asiat, mitkä oli treenattavia asioita on edelleenkin vaan treenattava :p Etenkin tyhjien etenemisissä on työstettävää. Koira helposti ei uppoa riittävän syvälle eikä etene aluetta eteenpäin. Rimpan asenne treeneissä on ollut hyvä. Se ei ole keitellyt. Toivottavasti nyt alkukaudesta ei eletä vaan kuherryskuukautta vaan oikeasti on edistytty mielentilojen kanssa!

En edes muista, miten kauan on edellisistä viestitreeneistä ja nyt on jo kahdesti koiria juoksutettu! Maksimimitta A-D välillä on ollut n. 600 m. Aiemmin Rinnalla on ollut välillä haluttomuutta lähteä juoksuun. Nyt ei ole tätä vielä näkynyt. En tiedä mistä se on johtunut, mutta tätä on työstetty lähinnä motivaation kannalta. Rinna on lähtenyt toisten koirien perässä ja palkkausta on muutettu. Jos koira ei ole lähtenyt matkaan, niin sitä ei ole siihen pakotettu. Myöskin koiran varastaessa matkaan, se saa mennä. Rimpalle ei nyt haluta yhtään epävarmuutta lähtöön ja varastelut pyritään minimoimaan muuten (vaikkapa pitämällä koira kiinni).

DOTKIN on juossut viestitreeneissä. Se on juossut jopa 400 metriä mun luokse toisen koiran perässä. Aika hyvin koiralta, joka ei harrasta viestiä :p Dot on muutenkin nyt leikkinyt isompaa koiraa kuin onkaan. Ihan vitsinä kokeitiin, kuinka korkealle Dot hyppää ja kyllä se metrisen ylittää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti