perjantai 15. helmikuuta 2019

Koirapersoonat

Vastasin koirien puolesta Hannes Lohen geenitutkimusryhmän käyttäytymis- ja persoonallisuuskyselyyn.

"Käyttäytymis- ja persoonallisuuskysely on kaikenrotuisten ja kaikenluonteisten koirien omistajille. Kyselyn tavoitteena on kartoittaa koirien taipumuksia ja reaktioita eri tilanteissa, esimerkiksi suhtautumista koviin ääniin, vieraisiin ihmisiin ja uusiin tilanteisiin. Kyselyyn kuuluu lisäksi osiot koiran elinympäristöstä ja terveydestä. Kysely soveltuu kaikille koirille ja roduille riippumatta koiran luonteesta tai iästä. Toivomme mahdollisimman laajaa osallistumista!" 

Kyselyyn pystyy vastaamaan Petsofin kautta. Vastauksia tällä hetkellä on noin 3500, joista  aussieita on reilu 100. Eniten vastauksia on ääniarkuusosiossa ja vähiten yliaktiivisuutta/impulsiivisuutta käsittelevässä. Tutkimus antaa viitettä koirien persoonallisuudesta suhteessa muihin koiriin ja saman rodun sisällä. Ja ainahan se antaa mahdollisuuden vertailla omia koiria keskenään :D

Aggressiivisuus


Sara on koira, jolta aggressiivista käyttäytymistä joutuu kaivamaan. Se on ollut hirvittävän helppo tilanteessa kuin tilanteessa. Sara sijoittuu tässä vastaajien ja rodun keskiarvon alapuolelle. Toista on Rinna ja Dot, joista etenkin Dot kunnostautuu kyseenalaisella tavalla kaikissa osioissa.

Ääniarkuus
Ääniarkuus alkoi Saralla sen ensimmäisestä vuodenvaihteessa, jolloin talon takana räjäytetetyt rakettisarjat räjähtikin koiran päällä. Vuosi vuodelta koiraa on pelottanut aina vaan vähemmän ja viime vuodenvaihteessa pelosta ei ollut enää merkkiäkään (ei lähetystä, tärinää tai rauhattomuutta). Kymmenen vuotta kuitenkin meni koiralla päästä traumasta yli.

Eroahdistus


Rinna on se koira, joka seuraa öisin vessaankin. Mutta niin perskärpänen kuin Rinna onkin, niin sillä ei ole eroahdistusta. Sara on muutaman viimeisen vuoden aikana kehittänyt lieviä oireita. Kotona se pärjää hyvin, mutta autoon jätehtynä se aloittaa herkästi ulvontakonsertin. Samoin vieraisiin paikkoihin yksin jätettynä se ei kestä tilan rajoittamista. Se pyrkii porteista yli tai läpi. Se saattaa myös kiipeillä pöydille, mikäli sieltä on näkymä ikkunasta ulos. Dotin ongelma ei niinkään ole eroahdistuksessa vaan lisääntyneessä vahtimisessa sen jäädessä yksin. Se aloittaa haukun näkö- tai kuuloärsykkeistä helposti silloin.

PersoonallisuusDot on jännä sekoitus eri ääripäitä. Se on tekemissään määrätietoinen, mutta voi olla myös hyvinkin epävarma. Se reagoi helposti koiriin aggressiivisesti, mutta osaa olla kuitenkin hyvin koirasosiaalinen. Sen ensimmäinen reaktio on usein isosti aggressio, mutta tarkemmin ajateltuaan se tulee muiden koirien kanssa toimeen. Dot on näistä ehdottomasti energisin, mitä toki korostaa sen huono keskittymiskyky toisinaan. 

Saran ja Rinnan huonompi koirasosiaalisuus on enemmänkin sitä, ettei niitä niinkään kiinnosta kanssakäyminen toisten koirien kanssa. Sara usein katsahtaa toisen koiran, mutta pian painuu omiin puuhiinsa toisaalle. Sara on edelleenkin tässä valossa se helpoin koira. Se on helposti ohjailtavissa, sillä ei ole isoja reaktioita mihinkään asiaan ja se tyytyy vähempäänkin aktiviteettiin. Itse asiassa, mitä vähemmän aktivointia Sara saa, sitä vähemmän sitä näkee. Se tyytyy kohtaloonsa ja muuttaa asumaan sängyn alle.

Yliaktiivisuus ja impulsiivisuus


Impulsiivisuuteen liittyen kyselyssä kysyttiin, varastaako koira ruokaa. No, Dot kyllä. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun ruokaa koirille säkistä kuppiin laittaessa sinne sukeltaa ihan tyhjästä vaan yksi Dot. Sitä ei yhtään haittaa vaikka seison vieressä. Tilaisuus vaan tekee niin varkaan kuin olla ja voi. Se ei usko ei hyvällä eikä pahalla. Paras keino on ennaltaehkäistä eli sanoa koiralle joka kerta erikseen, ettei näihin saa sitten koskea. Doo ei yleistä tätä lainkaan. Mikä ei ole erikseen kiellettyä on sallittua.

Alusta-arkuus


Saralla on etenkin pentuna näkynyt alusta-arkuutta. Se pelkäsi kulkea liukkailla lattioilla ja ritilöillä. Se on edelleen tietoinen tuntumasta tassujensa alla ja sen uskon olleen syy moneen hetkeen, kun koira on ollut varovainen ja on siten estynyt loukkaantumasta.

Arkuus/ujousTästä tulee mieleen koirien perusluonne. Rinnaa ei paljoa mikään hetkauta, ei edes taivaan putoaminen. Sara elää maailmassa, johon se suhtautuu peruspositiivisesti. Se säikähtää kyllä, jos oikein kovasti säikytellään. Dot epäilee vähän kaikkea, mutta vain vähän ja varmuuden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti