sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Tokoleirillä

HSKH järjesti kahden päivän tokoleirin kesäkuun ekana viikonloppuna. Kouluttajina oli lauantaina Jessica Svaljung, Sirke Viitanen ja Ansu Leiman. Sunnuntaina koulutti Sirken lisäksi Carita Kuparinen ja Heidi Pesonen. Yhteensä yksilöaikaa oli n. 2,5 h, jonka jaoin kahdelle koiralle. Säät suosi. Hellettä oli.

RINNA pääsi käyttämään ongelmiinsa suurimman osan ajasta. 
  • Zetan keskittymisongelmaan, jossa koira menee omaan kuplaansa, saatiin vinkkinä ottaa koira hallintaan jo ennen liikettä. Aemmin olen ottanut koiran hallintaan vasta lähtöpaikalla, mutta se on selkesti ollut liian myöhäistä. Seuruuttaen mennään aloituspaikalle eikä koira saa vilkuilla etukäteenkään merkkejä. Lisäksi tehtiin kuuntelutreeniä eri suuntiin kävelyitä, pysähdyksiä jne. Seurausta pitää toki erikseen treenata kuntoon. Edistämiseen saatiin ohjeeksi siirtää koiraa fyysisesti taaksepäin. Joskus Rinnalle tätä kokeilin, mutta se aiheutti koirassa ahdistusta enkä ehkä nytkään ota ohjelmistoon, vaikka kokeiltaessa tuntui toimivammalta kuin ennen eikä koirakaan ahdistunut. 
  • Kiertonoudon ongelma johtuu liian vauhdikkaasta kapulan nostosta. Rinna tulee niin vauhdilla kapulalle, että kapulan nosto on vaikeaa ja sen jälkeinen hyppy vielä vaikeampi. Kapulan nosto-ongelmaan saatiin nyt useampi vinkki. Kapulan voisi laittaa pienen korokkeen päälle, jolloin koiran tulisi olla varovaisempi kapulan nostossa. Koroketta ei saa jyrätä. Kapulat voisi myös olla lähempänä keskilinjaa treeninä, jolloin normaali tilanne on helpompi. Tässäkin liikkeessä edelleen kuuntelutreeni on tärkeää. Toimiva laastariratkaisu oli pysäyttää koira kierron jälkeen lähempänä kapuloita, jolloin sen vauhti kapuloille oli maltillisempi. Se pitäisi silti opettaa tulemaan kapulalle maltilla. 
  • Ruudun eteenmenossa Rinna ottaa mieluusti näkyvän kohteen, jota kohti lähtee. Eli treeniin tulee eteenmenot eri ympäristöissä. Samassa treenissä voisi tehdä omaa rintamasuuntaa kääntäen joko ympyränä tai sivusuunnassa. 
  • Ohjatun noudon ja ruudun erottelussa Rinna valitsee usein ruudun. Nyt tehtiin valmiina pallopalkka näkyvästi kädessä, jotta koiran ajatuksen sai ruudusta irti ja sai sen kuuntelemaan, mitä oikeasti haluttiin. Koira palkattiin merkiltä leluun tai sitten ohjattiin lelu kädessä kapuloille. Kuunteli muuten hyvin!
  • Tunnarissa Rinnaa häiritsi joku nami lähellä kapuloita, joten laitettiin sitten isompi kasa ruokaa kapuloiden lähelle, muttei kuitenkaan matkan varrelle. Pari kertaa meni ennen kuin koira pystyi tekemään tunnarin haikailematta ruoan perään. Tunnari itsessään sujui joka kerta hyvin. Kokeiltiin myös tunnaria ällän mallisena, joka oli kuulemma karsintakokeessa koirille haastava. Rinna on tehnyt erilaisia tunnareita ja sillä on malttia etsiä oikeaa, joten tämä ei ollut Riille vaikea.

DOTIN tokoura on ollut hyvin katkonainen. Onni on se, että Doolla on hyvä muisti ja se jatkaa tauonkin jälkeen siitä, mihin edellisellä kerralla jäi. Harmiksi vaan, mulla ei ole yhtä hyvä muisti ja vien koiraa epäreilusti eteenpäin. Dotin treenit pitäisi aina aloittaa helpolla treenillä, että sen mielentila olisi sopiva ja etten ahnehtisi liikaa koiran osaamistasoon nähden. 
  • Ruudun kanssa on ollut ongelmana se, että koira sekoittaa kierron ja ruudun. Ilman ruudun näyttämistä se on kiertänyt oikean puoleisen kulmamerkin ruutuun juoksun sijaan. Nyt kuitenkin jotain on tapahtunut eikä koira tehnyt kertaakaan kiertoa ruudussa, vaikka tehtiin kiertoa joka toisella kertaa eri suuntaan. Lelu oli piilotettuina oikaan paikkaan ruudussa ja koira sai heti palkkansa sinne pääsyttyään. Joissain asioissa Dot kestää paljonkin toistoja, toisissa ei. Ruutu on sellainen, jossa toistoja ei voi tehdä montaa tai koira keksii muuta tekemistä. Ruudun siirtäminenkään paikasta toiseen ei auttanut toistojen lisäämisessä. 
  • Tunnari on Dotille optettu alunperin naksun kanssa. Koiran opittua noudon, se helposti lähti väärällä ajatuksella kapuloille. Nyt tunnatia tehtiin kutsuna. Olin kapuloiden luona ensin kyykyssä kohti koiraa, sitten selkä kohti koiraa, sitten seisten ja lopulta tehtiin lähettäen kapuloille. Dot haisteli hyvin, mutta tarjosi ilmaisuna helposti maahanmenoa. Näistä käskyllä tuli tuonti. Lähettäessä koiran yksin kapulpoille, se napsi ensimmäisen kapulan suuhunsa, mutta itse sen tiputti ja lähti haistelemaan. Jatkossa ei edetä ihan noin nopeasti vaan pidetään ajatus kasassa. 
  • Jääviä voisi tehdä vaihteluna enempi temppujen seassa, eli vaikka pyörähdyksestä ja peruuttamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti