torstai 5. syyskuuta 2019

Aussiet leirillä

Aussieyhdistys järjesti viikonloppuleirin Pohjantilalla Loimaalla. Lajella oli haku ja toko. RINNA teki pääasiassa hakua. Hakukouluttajana oli Marian Alskog-Karhu.


Maastoon tallottiin reilun 200 metrin hakurata, jota käytettiin kaikissa hakutreeneissä. Lauantaina ehdittiin tehdä kaksi kertaa hakua. Olin kertonut koiran lyhyistä tyhjistä ja ensimmäiseksi Rinnalle tehtiin norjalainen sekametsä. Lisäksi koiralle tehtiin jekku laittamalla kaksi maalimiestä samaan kohtaan eri etäisyyksille. Rinna juoksi tässä ensin taakse ja ilmaisi ukon sieltä. Sitten uudestaan samasta kohtaa lähettäessä koira paineli taakse, missä maalimies oli äsken ollut ja palatessa sieltä se löysi lähellä ison kiven takana olleen maalimiehen. Ilma oli Rinnalle rankka ja koira hyytyikin rataa edetessä, mutta sain sen vielä patistettua, jolloin se haukkui maalimiehen niin hyvin, ettei tullut pois, vaikka kutsuin! Kaiken kaikkiaan treenistä jäi käteen oma asenne. Tässäkin lajissa oma asenne peilautuu koiraan. Kun olen reipas ja määrätietoinen, niin sitä on koirakin.

Toisella kierroksella treenettiin yliheittoja ja hallintaa. Maalimies kutsui koiraa toisella puolen, kun koiraa pidettiin kiinni toisella puolen. Itse olin keskellä ohjaamassa koiraa. Kutsumisen jälkeen koira päästettiin matkaan ja joko pysäytin koiran viereeni tai annoin se mennä kutsuneelle maalimiehelle. Rinnalle on tehty tämäntyyppistä aeimminkin, eikä sillä ollut ongelmia totella. Näitä vaan lisää niin, että yliheitto nostattaa koiraa kokeissakin. Myös suullinen vihje nostattamaan koiraa, että voin käyttä koiran väsyessä sitäkin.

Sunnuntaina jatkettiin peräkkäisten maalimiesten kanssa. Ekat oli molemmin puolin umppareissa ja taemmat takarajalla. Eka meni umppareissa hyvin. Toista kertaa lähettäessä Rinna meni kahdesti tyhjään umppariin ennen kuin upposi taakse asti. Tämäkin sujui sitten hyvin. Toiselle puolen sitten koira juoksi molempien maalimiestä ohi ja reilusti jatkoi yli takalinjasta. Jännä teaktio :D Uudesta lähettämällä koira ilmaisi ongelmitta ensin lähellä olevan ja sitten taemman.

Samalla otettiin hallintaa. Päätin, että koira kulkee nätisti vierellä kuljetukset ilman jatkuvaa pyytelyä ja niinhän se kulki, koska olin päättänyt niin. Rinna vaan lukee mua niin hyvin. Umppareissa otettiin koira hallintaan asti ja hyvästä kuljetuseita vapautin vasta maalimiehelle palkalle. Näissäkin voisi enemmän varioida palkkausajankohdan kanssa!

Treeniin otettin sitten muutamat tyhjät ja hyvästä tyhjästä koira sai palkaksi pakenevat maalimiehen toiselle puolen. Haukkuessa huusin pari kertaa koiran nimeä eikä koira jättänyt maalimiestä vaan jatkoi ilmaisua. Hyvä. Jatkossa koiraa voisi kutsua sen ollessa menossa vasta maalimiehelle. Ei oo helppoa, kun arjessa pitäisi aina totella ja haussa maalimiestä ei saisi jättää edes kutsusta. 

Päivän toisella kierroksella tehtiin esineruutu. Lisäksi viikonlopun aikana Rinna ehti tehdä kaksi kulmikasta jälkeä pellolle. Teemana siis kulmat. Ekat kulmat koira meni vauhdikkaasti ohi, mutta sen jälkeen se alkoi keskittyä. Treeni oli juuri paikallansa.

DOT ehti tehdä yhteensä kolme jälkeä. Eka oli perjantaina pellolla. Ruokaa reilu puolet maaston mukaan, korkeammassa kasvustossa enempi, matalammassa vähempi. Dot ajoi mukavan rauhallisella tahdilla. Seuraavat jäljet oli leikatulla nurtsilla ilman ruokaa. Lauantainen oli tokotreeneissä tallatulla alueella. Tämän Dot ajoi ihan kivasti. Varmasti asvalttijäljistä häiriöineen on ollut apua. Viimeisin oli sunnuntaiaamuna kostealla nurmella. Selkeästi kosteus oli vaikeaa.

Dot osallistui myös tokon temppurataa. Ensin heitettiin kapula. Sitä ei noidettu vaan käännyttiin eri suuntaan lähettämään koiraa ruutuun. Ruudusta koiran tuli seurata lelu- ja ruokahäiriöiden lomitse seuraavaan paikkaan, jossa koira lähetettiin kiertoon ja sieltä palattua vielä ensin heitetylle kapulalle. Alun karmeuksien jälkeen Dot teki yllättävän hyvin! Dot nousi seisomaan kapulaa heitetteässä eikä se löytänyt ruutua. Sen jälkeen seuruu häiriöiden keskeltä sujui, kierto onnistui ja kapulakin löytyi. Välillä se yllättää. Radat tehtiin joukkueina ja Dot oli hauskutusjoukkueessa :p


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti