lauantai 12. joulukuuta 2020

Hyviä ja huonoja uutisia


Tulokset SARAN patista tuli:

Tutkimustulos: Sukkulasoluiseen uudismuodostumaan viittaavat löydökset

Näytteeseen (5 levitettä) on eksfolioitunut kohtalaisesti soluja.
Solut ovat pääosin suurehkoja sukkulasoluja, joiden koko ja muoto vaihtelee jonkin verran. Sytoplasma värjäytyy intensiivisen sinertäväksi ja osalla soluista on vaihteleva määrä pieniä vakuoleja.  Tumat ovat kohtalaisen tasakokoisia, ovaaleja ja niissä on tasainen karkea kromatiini. Mitooseja ei todeta. Mukana on yksittäisiä histiosytäärisen morfologian omaavia soluja.

Kommentti: Löydös viittaa kohtalaisen lievän pleomorfisuuden omaavaan sukkulasoluproliferaatioon. Löydös viittaa ensisijaisesti hyvänlaatuiseen mesenkymaaliseen kasvaimeen tai low grade sukkulasolusarkoomaan. Myöskään aktiivisessa vaiheessa olevan liioitellun arpikudosmuodostuksen mahdollisuutta ei voida täysin luotettavasti sulkea pois irtosolunäytteen perusteella.
Diagnoosin tarkentaminen edellyttäisi muutoksesta otetun biopsianäytteen tai kirurgisesti poistetun uudismuo- dostuman histopatologista tutkimusta.

Seppo Saari
ELL, tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri

Eli patin ei pitäisi olla mitään vakavaa, vaikkei ole ihan selvyyttä mikä se on. Poistaminen on sijainnin takia hankalaa, joten mietitään vielä ryhdytäänkö poistoon. 

Viime viikolla huomasin Saralla myös haljenneen ison poskihampaan vasemmalla puolen ylhäällä (208). Hammas on haljennut pystysuunnassa, joten poistettava se on. Koiraa ei kuitenkaan voi nukuttaa ennen sydämen ultrausta, että tiedetään minkälaista anestesiaa sydän kestää. 

Sydän ultrattiin eilen ell Andrea Gladulin toimesta Hertassa. Edelleenkin Saran sydän pystyy työskentelemään normaalisti mitraaliläpän endokardioosista huolimatta. Vuodessa ei ole tapahtunut muutosta huonompaan. Kontrollia suositeltiin jälleen vuoden päähän tai tarvittaessa aiemmin. Lääkitystä ei vielä tarvita. Sydämen tila tulee kuitenkin ottaa huomioon anestesia-ainetta valittaessa (ei (deks)medetomidiinia). Myöskin kortikosteroideja tulisi välttää sekä rauhoittava valmiste Sileo (deksmedetominiidihydrokloridi) ja kipulääke Onsior (robenakoksibi) on vältettävien listalla.

Hampaan poistolle on varattuna aika ensi viikolle. Samalla arvioidaan patin poistomahdollisuutta. Sara on nyt syönyt varmuuden vuoksi kipulääkkeitä (karprofeeniä) hampaan halkeamisen huomaamisesta lähtien ja jatkaa niiden syöntiä leikkaukseen asti. Koira käyttää kuitenkin suutaan ihan normaalisti, syö ja kantelee tapansa mukaan esineitä. Lisäksi sillä oli ab-kuuri tarvittaessa aloitettavaksi, mikäli suuhun kehittyy tulehdusta. Toivottavasti leikkaus sujuu ongelmitta!


Tyypillinen tilanne: Sara ei kuule, joten se toimii vain käsimerkistä. Tavaroiden nostelu on kuitenkin sisäänrakennettu automaatio, jota tehdään aina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti