sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Viikonloppurallit

SARA kisasi lauantaina rallia ja sunnantaina treenasi sitä. En nyt tiedä pitäisikö kisata lisää vaiko eikö. Koulari on taskussa ja seuraavana tavoitteena on valioituminen. Osaaminen ei ole vaan vielä sillä tasolla. Kuitenkin itse tunnun tarvitsevan säännöllistä kisaamista tai muuten kisajännitys nousee herkästi liian isoksi.

Lauantainan kisat oli Janakkalassa. Sara oli villinä. Se äänteli ja jopa haukahti kerran. Se myös napsi mun hihansuita sekä törmäili. Pisteitä meni siis kontrollin puutteesta sekä oikeanpuolen vinouksista. Pisteen vinovirheet tuli alkuun. Saran mielentila oli juurikin sitä, milloin se ei keskity oikean puolen asentoihin. Kakkoskyltillä se jäi käännöksen jälkeen seisomaan (-1) mutta käskyn toistolla se pystyi jo tekemään asennon, mutta vinona (-1). Kolmoskyltin 270-käännöksestä koira oikealla meni jälleen piste (-1). Nelokyltillä istu-seiso-istu-tehtävässä se teki vinon istumisen vinoon, vaikka annoin käsiapuja (-1). Putkea edeltävällä kiepillä yritin ensin antaa käsiapuja, että koira varmasti pyörähtäisi eikä menisi putkeen. Tämä hämäsi Sarppaa, sillä kieppi toimii pelkällä suullisella käskyllä, kuten uusinnalla (-3) toimikin. Haukahduksesta varmaan meni vielä kontrollipiste (-1). Putkesta tullessa tuli koiran ja ohjaajan törmäys (-1) ja saksalaisissa käännöksissä meni vielä vika kontrollipiste (-1) Saran napsiessa hihoja :p Lopulta jäi 90 pistettä jäljelle. Esitys oli tuomarin kommenteissa innokas. Aika oli 1 min 45 sek.
Sunnuntaina käytiin Oonan rallytreeneissä Saran suoritusta läpi. Sen vääränlainen mielentila on ongelmista suurin. Kierrokset nousee, kun Sara ei ymmärrä tai palkaa ei tule. Ensimmäiseen auttaa treenaaminen. Toiseen en tiedä enää miten hyvin voin vaikuttaa. Koira on kuitenkin oppinut jo tietynlaisia tapoja tuohon ikään tullessa :p Joka tapauksessa palkan odotusta tietyissä tilanteissa voisi yrittää vähentää ja sosiaalisen palkan arvoa lisätä.

RINNA treenasi viikonlopun aikana vähän erilaista rallitokoa. Lauantaina se osallistui tokon ratakurssille. Nämä sekoitetut tehtävät tekee Rinnalle tosi hyvää! Kati oli tehnyt hyvän radan.

Ensimmäisenä radalla oli luoksetulo esteiden yli ja kapulan nouto matkalta. Tämä oli Rinnalle helppoa. Tätä onkin jouduttu työstämään kiertonoudon kanssa, sillä koiralla oli liian kiire tulla luokse ja kapula jäi helposti matkasta. Kakkosena oli liikkeestä seisominen, josta putken lähetys ja seuraamaan tulo kolmosen suuntaan. Kolmossuoralla oli merkin kiertäminen seuraten. Nelosessa tehtiin liikkeestä maahanmeno ja siitä kaukot. Viidententenä seuraamista, jossa matkan varrelta piti ottaa kapuloita mukaan seuraamiseen. Kapuloiden kanssa Rin ei osannut seurata yhtään. Sivulta se pyörähti jatkuvasti eteeni luovutusaasentoon. Vitosena oli luoksetuloa ja kuudentena kaukoja ohjaaja peiliä kohden koiraan nähden selin. Selin on tehty kaukoja ennenkin eikä tämä ollut haasteena. Putket, merkit ja kapulat nostatti Rinnan mielentilaa ja otettiin monta liikkeelle lähtöä uusiksi ennen kuin koira pysyi nahoissaan.

Sunnuntaina jatkettin samanlaisissa rutiimien rikkomistreeneissä Tiltun johdolla. Rinnan kanssa tehtiin ensiksi ruutua. Ensin seuruutus ympyrään, koiran jättö ja kaukot. Tähän asti sujui. Sitten ruutuun lähetys, jossa Rinnalta pääsi ääni. Kutsuin koiran pois ja yritettiin ottaa uusiksi. Rinnan kierrokset vaan nousi, kun se huomasi ruutuun juoksun oleva ohjelmassa. Se jännittyi ja tärisi odottaessaan lähtölupaa. Tehtin lisää kaukoja ja ihan vain makuutin koiraa ja kehuin, kun se rentoutui. Näissä tarkkana, että rentona saa vaan jatkaa. Samaa jännitettä on ruudussakin koiran odottaessa lupaa tulla luokse. Nyt jätin koiran seisomaan, jolloin on helppo huomata koiran mielentila, sillä se ei pysy kunnolla paikoillaan vaan helposti siirtää tassua ja toistakin ollessaan liian kiihtyneenä. 

Tehtiin samalla teemalla zetaa ja tunnaria. Ensin tunnarin virittelyt ja kapulan vienti. Rin jäi hyvinkin kapuloihin kiinni, mutta pitikin seurata ja tehdä jääviä. Jouduin ensin seuruuttamaan ensin koiraa ympyrää, että se rauhottui ja keskittyi. Siltikin zetan seuraaminen oli kamalaa, mutta nyt se ei niinkään kytänny merkkejä vaan jäi niihin kapuloihin kiinni. Kapuloita lisättiin ympärille zetan aikana aina koiran jäädessä asentoihin. Lopulta zetan ympärillä oli kolme settiä kapuloita. Zetan jälkeen tehtiin tunnari. Rinnan piti vähän tuulettaa päätä ennen kuin se keskittyi kapulan löytämiseen. Se juoksi parin kasan väliä ennen kuin keskittyi kunnolla. 

Kolmantena tehtävänä oli ohjattua, luoksetuloa ja seuraamista sekaisin. Ensin kapuloiden vienti, sitten luoksetulo kapuloiden välistä, seuraamista ja lopulta kapulan tuonti. Luoksetuloa ottaessa Rin nyki ja lopulta varasti tulon. Uusinnalla sen mielentila oli jo parempi. Seuraamista tehtiin askel kerrallaan pitkästi ennen kuin koira rauhottui ja pystyin jättämään sen kapulan eteen, josta otettiin nouto. Rinna kyllä rauhottuu kivasti, kun sille antaa aikaa. Se vaan lukee mua kuin avointa kirjaa ja huomaa heti, jos yritän yhtään kiirehtiä. Nyt vaan malttia mulle ja paljon mielikuvitusta sotkea rutiineja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti