torstai 18. tammikuuta 2018

Masis(ko?)

RINNAN kanssa ollaan edelleen siinä samassa pisteessä, kun aikaisemminkin. Koiran kierrokset pilaa kaiken, häiritsee kaikkea niin teknistä suoriutumista kuin keskittymistäkin. Kierrokset nostaa tappiin pienikin asia. Kierroksissaan koira huutaa eikä kuuntele. Rinnan ääntelyn en usko suuremmalti johtuvan palkkaamattomuudesta. Sille tekeminen ja suorittaminen sekä hyväksyntä on jo itsessään suuria palkkoja. 

Rinnalta tulee paljon ääntä, kun se olettaa asioita. Se jää kiinni rutiineihin, asioihin jne. Sillä on ennakko-oletuksia. Rutiineja rikkomalla Rinnan saa ensin ääntelemään, mutta sitten siitä paljastuu kuuliainen koira. Rinnan jokainen treeni pitäisi olla yllätyksellinen, sillä se tekee oletuksia nopeasti. Toivotaan paljoa mielikuvitusta minulle. 

Iät ja ajat Rinnan ääntelyn suhteen siihen on joko puututtu tai oltu puuttumatta. Ääntelyyn puuttuminen ei ole ollut järjestelmällistä. Paljon on hetkiä, kun se hetki meni jo ja puuttuminen on ollut myöhässä. Välillä taas siitä ja tästä syystä ääntely sillä hetkellä sallittua. Suurin syy ääntelyyn puuttumattomuuteen on ollut se, etten tiedä tiedostaako koira ääntelevänsä. Tajuaako se mikä meni pieleen? Turhauttaa itseäkin.

Niitä puuttumisiakin on kokeiltu monia. Yleisin on ollut toiminnan stoppaaminen äänestä ja liike on otettu uudestaan muutoksien kanssa. Treeniä on myös tauotettu kiihkon noustessa. Rinna on vaan sellainen koira, että se kiihtyy nollasta sataan hetjessä ja sen yleisin vaihde on täysiä. Koiran tullessa tauolta saatetaan siis hetkessä olla samassa tilanteessa. Mulla on myös edelleen vaikeuksia lukea milloin koira on oikeasti rauhallinen ja milloin ei. Se näyttää päällisin puolin rauhalliselta ja käyttäytyykin taukotilanteessa niin, mutta räjähtää silti tekemisen alkaessa. Rinna on hyvin ohjaajapehneä ja oma tyytymättömyys saa koiran vaan yrittämään enemmän korkeammalla teholla ja ollaankin pyörteessä. Olen käyttänyt ääntelystä myös koiran käskemistä pois mun luota (mikäli ääni tapahtuu mun vieressä). Tämä ainakin stressaa koiraa, stressaako se liikaa?

Toki ennalta suunnittelu ja treenin toteutus on paras lähtökohta treenille. Rinnalle on käytetty paljon ruokintaa rauhottumisessa. Se on lyhytkestoista ja toimii vain silloin, kun sitä ruokaa käyttää. Tää on kuitenkin hirveän hyvä keino treenata silloin, kun ei ole muuta vaihtoehtoa saada koiraa parempaan vireeseen, jolloin treenin aihe voi olla ihan joku muu kuin koiran mielentila. Ääntelyäkin kumpuaa kuitenkin myös koiran osaamattomuudesta.

Rinnan kanssa on tosi mukava treenata, mutta mitä kun se ei johda mihinkään? Joku silti kaiken epätoivon keskellä saa minut edelleen jatkamaan. Jos tämä ei johda mihinkään, niin toivottavasti edes opin jotain.

Kreisiä touhua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti