perjantai 19. tammikuuta 2018

Rasti seinään

Tänään oli se päivä, kun DOT ei rähähtänyt yhdellekään koiralle. Juuri tämän takia ollaan vietetty perjantai-illat syksystä lähtien piirin tokoissa. Ryhmissä on paljon, kymmenisen, koirakkoa samaan aikaan puuhaamassa pienessä tilassa. Koirat on Dotille vieraita ja ne vaihtuu kurssista toiseen. Dot on ainoita, joka on kurssista toiseen sama. Dot on käynyt eritasoisilla kursseilla treenaamassa toisia koiria. Se on myös käynyt yhtä ja samaa kurssia kerta toisensa jälkeen uudestaan. Tänään Dot ei provosoitunut yhdenkään koiran tuijotuksesta, haukusta tai murinasta. Sillä teki ehkä mieli, mutta se valitsi oikein ja sai syödäkseen namppaa. 

Dotille vaikeinpia tilanteita on ne hetket, kun sillä ei ole tarkoin määrättyä ohjelmaa. Näitä on halliin tulot ja poistumiset, eri tehtäväpisteisiin jonottamiset sekä tauot. Tauoilla koiran tehtävä on maata arkimakuukäskyllä paikoillaan. Se saa katsella ympärilleen ja haistella sen, mitä paikoiltaan pystyy. Koetessaan tarvetta rähähtää Dot unohtaa paikoillaanolon ja syöksähtää kohdettaan kohden. Siksipä Dot on ollut lyhyessä hihnassa ja tilanteet on saanut purettua heti. Tilanteita on toki puritty välttämään etukäteissuunnittelulla. Ahtaasta ovensuusta ei kuljeta ennen kuin on tarpeeksi tilaa, koiraa kuljetetaan namittamalla ja Dotille on opetettu kontaktin suuntaaminen minuun halliin tullessa. Lisäksi näillä tunneilla on opeteltu rutkasti rauhoittumista. 

Kaikki ei kuutenkaan ole treenin ansiota vaan Dotilla hormonikierto vaikuttaa hurjasti sen käytökseen. Se on ennen juoksuja ärtsyin ja juoksujen jälkeen leppoisin. Nyt mennään juoksujen jälkeisessä aukakaudessa.

Muuten tunnilla tehtiin tokojuttujakin. Seuraaminen oli pääasiassa. Tempoista vierain on Dotille juokseminen. Dot osaa hyvin vaihtaa juoksusta hitaaseen tai tehdä juoksusta pysähdyksen, mutta juoksuun siirtyminen on vaikeinta. Doo lähtee helposti keulimaan. Siltä pääsee ääni ja se pomppii. Tähän siis tarvii treenata tasaisuutta. Tehtiin myös käännöksiä. Vaikka Dotilla onkin aika hyvää takapään käyttöä, niin vasen täyskäännös on välillä vaikea. Luulen, ettei tekniikka olekaan Dotille ihan selvä. Välillä koira kulkee hyvin käännöksissä, välillä se taas edistää eikä käänny hyvin. Dot saattaa lisäksi ääntää. Tarvinnee vaan jumpata lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti