tiistai 6. helmikuuta 2018

Dottista

Rinnan kanssa on osallistuttu syksyn ajan Maarit Hellmanin kertakuisiin koulutuksiin. Aineena on ollut mikäs muukaan kuin Rinnan mielentila. Tällä hetkellä ollaan aika seesteisessä tilassa. Ei nyt hyvin mene, mutta luulen tietäväni miten työstän koiraa. Siksipä eilisiin treeneihin pääsi DOT mukaan.

Saran ja Rinnan tapaan kaikki ei ole vaan superkivaa Dotille. Onneksi Dot on kuitenkin vietävissä ja kun vaivaa näkee, niin koiran voi aivopestä tykkäämään asioista, mistä se ei aiemmin välittänyt. Ongelmana on, etten aina keksi, mistä narusta milloinkin nykiä. Doo ei toimi kaikissa tilanteissa samanlailla eikä sama motivaattori toimi aina. Yksi iso tekijä on antaa koiran keksiä asia itse. Aivot on välillä solmussa suunnitellessa treenejä, joissa koira oivaltaa itse asian juurikin siten kuin haluan. Toinen on toki palkkaus. Dot toimii ruoalla kuin ruoalla, mutta kyllä ruoalla on eroa! Liian hyvääkään se ei aina saa olla, ettei mennä ääripäästä toiseen. Toisinaan palkkaustavalla on väliä. Esimerkiksi juoksareiden opetuksessa koiran mielestä oli ihan eri asia poistetaanko ruoka epätoivotusta suorituksesta vai eikö se vaan saa mahdollisuutta palkkaan. Nämä kaikki on toki ihan perusoppimisteorioista, on Dotkin ihan koira vaan.

Toki kysymys on myös minun oppimisesta. Saran ja Rinnan kanssa ei ole tarvinnut miettiä koiran motivaatiota, ennemmin sitä on ollut liikaa ja ongelmana on ylivire. Dotin kanssa ongelmana on sekä koiran motivoitumattomuudessa että motivoitumisesta. Dotia voi joko kiinnostaa tosi paljon tai ei ollenkaan. Se voi olla se yli- että alivireinen ja vaihtaa hetkessä moodista toiseen. Ajan myötä onneksi Dot on tasoittunut ja olen myös oppinut toimimaan sen kanssa. 

Koulutuksen ensimmäiseksi aiheeksi oli valinnut merkin kierron. En ole ymmärtänyt, miksi koira välillä osaa sen ja välillä ei. Kysymys ei olekaan koiran osaamisesta vaan sen motivaatiosta. Miksi juosta sinne, kun pitää tulla pois? Nyt laitettiin palkka merkin taakse ja toki koiralla oli ihan erilainen motivaatio juosta sinne. Se tosin ei tehnyt kiertoa vaan juoksi palkalle ja takaisin samaa reittiä. Lyhemmällä matkalla voin auttaa koiraa tekemään samalla merkin kierron. Lisäksi oisi ehkä jo korkea aika opettaa koira juoksemaan palkan ohi ja koskemaan siihen vasta luvalla. Dot osaa kyllä kieltäytyä mun hallussa olevista palkoista, muttei juurikaan niistä, jotka ei ole mun vaikutusvallan alla. Etenkään siten, että se juoksisi palkan yli. Saatan kyllä kiertää motivaatio-ongelmaa alkamalla opettamaan Dotille merkkiä. Dotilla ei ole motivaatio-ongelmaa ollut kohteille juoksemisessa. Niissä se näkee järkeä, kun palkka tulee sinne. Kun merkillä on enemmän merkitystä, niin ehkä sen kiertäminenkin on kiinnostavampaa.

Sitten katsastettin seuraamista. Niin vähän, kun Doo on seuraamista tehnyt, niin sekin osaa jo edistää :p Seuraaminen on opetettu ensin perusasento korokkeen avulla, sitten seuraaminen tarjonnalla. Namit kädessä ei auta edistamiseen, sillä Dot luopuu niistä niin hyvin, että se edistää vaan lisää. Ohjeeksi sain, että koira tuleekin opettaa tuijottamaan palkkaa, jolloin se palkataan oikeasta kohtaa. Palkkaus ei ole nopea, vaan koira saa syödä nyrkistä ajan kanssa samalla seuraten. Ainakin ihanan helppoa toteuttaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti