sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Humppaa

Karvamato

Lauantai oli SARPAN päivä. Ensin treenattiin rallyn kimpparyhmässä. 


Eteentuloissa edelleen Sara usein marisee. En edelleenkään ymmärrä miksi. Ehkä yhtenä syynä voisi olla se, ettei Sara edelleenkään osaa erotella eteen istumaan ja seisomaan tuloa ja se on epävarma. Ihan silkkaa treenin puutetta! Yleensäkin erottelu- ja kuuntelutreenit on auttaneet ääntelyssä. Koira ei voi tehdä oletuksia vaan sen pitää keskittyä ja kuunnella. Sen tulee olla avoin ja ottaa ohjausta vastaan. Lisäksi Saralla on ollut hyödyksi palkan kiusallinen sijottelu. Sara kun jää helposti jumiin palkkaan eikä halua kääntää sille selkäänsä. Esimerkiksi Sara on joutunut tekemään erottelutreeninä edestä molemmille sivuille tuloa ja sivuilta eteen, sivuilla pyörähdyksiä ja takaa puolenvaihtoja samassa treenissä pelkillä sanoilla erotellen. Samassa yhteydessä saatan sijoittaa palkan johonkin siihen lähelle ja vapautan hyvästä setistä koiran palkalle. Koira ei tietenkään saa vinoutua palkkaa kohden. Tämän tyyppiset treenit tekee Sarjalle niin hyvää. 

Eteentulojen lisäksi peruuttaminen edessä on ääniherkkää. Tostojen myötä ääntäminen ajoittuu enempi peruuttamisesta liikkeellelähtöön. Sara on joutunut nyt peruuttamaan pitkiä settiä, jolloin olen voinut palkata sen paremmasta mielentilassa. Toki ongelma ei tällä ratkea, sillä koira saa toistoja samalla myös siitä väärästä mielentilassa. Jonkin verran palkalla on väliä ja lelupalkalla koira peruuttaa hiljempaa. Tämä ei vaan ole kantanut vielä ratasuorituksiin asti.

Olen vihdoin ja viimein oppinut jotenkuten edestä puolenvaihdon. Tarttin siihen neuvot ihan kädestä pitäen :p Nyt kun puolenvaihtoa on treenattu ahkerasti, niin näköjään saksalaiset häviää. Sara sekoittaa nämä nyt lahjakkaasti. 

Myöhemmin lauantaipäivänä osallistuttiin Katja Tammisen koiratanssitunnille. Olin kuuntelemassa FS-osion ja Saran kanssa osallistuttiin HTM-treeniin. Olin ajatellut HTM:n olevan helpompaa, mutta en nyt enää tiedä :D

Noin yleisesti koiratanssissa käytetää paljon kohteita tms. alkuopetuksessa toimintojen aikaansaamisessa. Sitten kohteet häivytetään tai naamioidaan esitykseen sopiviksi. HTM:sä ei nyt oikeesti ole muuta kuin seuraamista eri positioissa ja siirtymät niiden välillä. Noin kolme neljäsosaa esityksestä on seuraamista ja loput muuta. FS:ssä on juuri toisin päin. HTM:ssä mahdolliset temput tehdään lähellä, koira ei saa poistua paria metriä kauemmaksi. 

Seuraamispositioita on kymmenen. Niistä Sara osaa vasta kolme: molemmilla sivuilla ja jalkojen välissä naamat samaan suuntaan. Seuraamisen voi tapahtua eteen- ja taaksepäin, sivuille sekä paikallaan pyörien. 

Koirien kanssa tutustuttiin välineisiin. Oli saavia ja frisbeetä.  Näillä tehdään alkeisopetus koiran kääntymisiin. Lisäksi oli suorakulmion mallinen koroke positiotreeniä varten. Käännökset oli Saralle tuttua. Tosin Sara tarjosi ensin saaville takatassuja, mutta kun tästä päästiin niin sujui. Suorakulmiokorokettakin Sara tarjosi hyvin. Se on vaan aiemmin tehnyt lyhemmillä korokkeilla ja nyt tarjosi helposti seisomisasentoja takajalat kropan alla. Toistojen myötä pidemmälä korokkeella saatais helpottaa. 

Katsottiin myös koirien liikkumista. Koirat sai tarjota seuraamista eri positiosssa sivuilla. Mun normaalivauhdissa Sara helposti peitsaa, joka ei näytä kovin hyvältä tanssissa. Tarttis siis vähän reippaammin liikkua. Lopuksi tehtiin vielä valmista koreokrafiaa musiikin kanssa. Jännä laji!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti