keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Paimennuskokeilu


Käytiin tutustumassa lampaisiin Swedun Paimennuskoululla Somerolla. Sekä minä että koirat oltiin ihan ensikertalaisia tällä alueella. Molemmat koirat pyörähti kehässä kahteen otteeseen. RINNA ensin. Alkujärkytyksen jälkeen pennusta löytyi ideaakin, vaistot oli siis tallella! Se lähti hyvin kiertämään laumaa. Toisella kerralla jo niinkin hyvin, että se oli liian tiiviisti lampaissa kiinni ja esti niiden liikkumisen. Otettiin avuksi paimennussauva, jolla oli tarkoitus pitää koira lampaiden takana (estää sen tuleminen samalle puolen kuin ohjaaja). Ensin en saanut sillä haluttua reaktiota (auktoriteetti puuttui). Sitten näytettiin miten se tehdään ja penne kunnioitti sauvaa vähän liikaakin. Se oli hämillään eikä tiennyt mitä tehdä (mielisteli ja rauhoitteli). Eihän pieni koira ole tottunut, että sitä huidotaan kepillä pois! Pentu kyllä näytti pääsevän asian yli.


SARA keskittyi ensiyrittämällä lähinnä ympäriinsä rallatteluun ja lampaan kakkaan, huomasi se siinä sivussa ne lambitkin. Toisella kerralla Sa paransi. Se lähti kiertämään laumaa, muttei tokikaan yhtä intensiivisesti kuin Rinna. Silläkin kuitenkin oli liian tiivistä kiertäminen eikä lampaat liikkuneet. Tässäkin otetiin sauva apuun, mutta en oikein saanut sillä haluttua tulosta. Sara jäi vain seisomaan lampaiden taakse. Käskytyksillä se toimi jotenkuten, mutta niiden kanssa oli hämillään, kun käskyt ei tarkoittaneetkaan samaa kuin muussa elämässä. Eli eri käskyt käyttöön paimentaessa.


Hauska oli kokeilla tätäkin. Molemmat koira yllätti positiivisesti; suuria odotuksia kun ei ollut (ajattelin niiden lähinnä syövän sitä paskaa...). Käytäneen varmaan toisetekin kokeilemassa. Mulla ois ainakin paljon opittavaa tästä maailmasta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti