lauantai 11. joulukuuta 2010

Treenejä viikon varrelta


Ennen maanantaista SARAN agia oltiin tehty parituntinen umpihankimetsälenkki (paikoin puoleen reiteen lunta...). Mua väsytti, Saraa ei ja sehän näkyi...


Rata oli mukava:Ensin tehtiin kokonaista rataa. Muutama ongelmakohtakin nousi esiin. Ensimmäinen oli alkusuoran jälkeen koiran oikeaan putkeen saanti. Meni se kyllä, mutta tais olla vaan tuuria. Putken jälkeisellä hypyllä (5.) kokeilin ohjata kauempaa, mutta tää tarvi vielä saattoa. Keppien jälkeen jaakotin. Jaakotuksella Saran saa kääntymään tosi tiukasti. Ajoituksen suhteen oli ongelmaa, jaakotin liian aikaisin ja koira tuli hypyn ohi. Vikasta putkesta pituudelle kulma oli aika haasteellinen. Piti jäädä aivan putkelle suuntaamaan koira oikeaan suuntaan. Sitten tehtiin osissa. Ensin alkusuoraa. Kokeilin mennä muurin taakse kutsumaan koiraa ja sehän toimi. Sas meni hyvin pussiinkin kutsuna. Näin sain etumatkaa ja sain ohjattua koiran varmasti oikeaan putkeen. Uutena kuviona tuli layerointi ja putkella kokeiltiin sitä (eli ohjaus 4. putkeen 6. ja 8. putken välistä) ja sehän toimi! Layeroin myös 8. putkelta kepeille mennessä, mutta se olikin ihan helppoa.


Lopuksi tehtiin vielä kaikkia kontakteja erikseen. A on ihan ok. Tosin kertaalleen Sa rysäytti rumasti A:lle. Se tekee sitä välillä, etupää ei tykkää. Pitää miettiä, josko tarvittaisiin ylösmenollekin pysäytyskontaktit. Keinukin oli hyvä. Siinä toimii hyvin kosketusalusta käyttö. Puomilla se taas ei toimi. Sara alkaa selkeästi nyt hidastelemaan alastulolla kosketusalustan vuoksi (miettii vissiin miten asettaa tassunsa sille).


---


Tiistaina RINNAN agivuorolla tehtiin treeniä taas sillisalaattina. Aloitettiin puomin alatulon kontaktilla. Tutustutin pentua tässäkin namialustaan. Alusta oli parin metrin päästä kontaktista ja se auttoi koiraa olemaan suorassa sekä lähtemään räjähtäen kontaktilta. Minikeinulla tehtiin myös kontaktia sekä keinua kokonaisuudessaan minun taas peruuttaessa. Penne sai myös hakea keppien ekaa väliä. Molemmin puolin onnistuu kunhan pennulle antaa vähän apuja. Hyppytekniikkaa tehtiin perussarjana. Olin laiska enkä ensin jaksanut muuttaa medivälejä maxeiksi. Niin rumasti pentu ne hyppi, että oli sitten pakko. Maxsimitoilla sujuikin hyvin. Pari kertaa tehtiin pussiakin. Putkia tehtiin kolmeakin putkeen. Putkihullulle pennulle se oli helppoa. Lisäksi putkiin mentiin siivekkeen kierron kautta (ikäänkuin hypyn jälkeinen käännös ja takaakierto). Pikkasen tokoiltiinkin. Pentu teki imutusseuruuta, lähinnä käännöksiä. Namin voimalla pentu käyttää aika kivasti takapäätään :) Rin on myös oppinut tunnarikäskyn lisäksi toisenkin tokokäskysanan. Se on ”Maahan”. Oon siis vihdoin ja viimein alkanut yhdistelemaan tekoihin sanoja...


---


Torstai-iltaa (yötä) vietettiin taas Sporttikoirahallilla. SARAN kanssa jatkettiin edelleen kontakti- ja keppitreenillä. Keppejä tehtiin lelun odottaessa keppien päässä. Sara oli mainio :) Se pujotteli kepit kerta kerralta nopeammin vaikka jäinkin seisomaan keppien aloituspaikalle. Opiskeltiin namialustan kanssa katseen suuntaamista eteenpäin. Tutustutin koiraa namialustaan ja ompas vaikeaa koiran kanssa, joka on tottunut pitämään katsekontaktia! Siirsin namialustan kuitenkin puomillekin (parin metrin päähän kontaktialueesta) ja siinä se sujui paremmin. Ensin tehtiin pelkkää alastuloa ja sitten koko puomia. Koira juoksi hyvää vauhtia alastulolle, vaikka itse jäin taakse ja irtosin sivusuunnassakin. Tosin parennettavaa on vielä. Keinulle otin avuksi kosketusalustan. Saralla on ollut välillä arpomista oikeassa kohdassa ja nyt vahvistetaan oikeaa kohtaa alustan kanssa. Toimi hyvin, näissäkin pystyttiin ottamaan jo irtoamista. Välistävetoja tehtiin limittäisillä hypyillä. Helposti koiruus ohjautui. Suoralla putkella treenattiin tiukkaa kääntymistä heti putken jälkeen suhinan kera. Seuraamistakin tehtiin estehäiriöiden kanssa. Seuruutin koitaa ahtaiden hyppyjen välistä, päin putken suuta ja keppiväleistä. Kaikissa ekalla kerralla kontakti tippui hetkellisesti, mutta seuraavilla ei enää. Tehtiin myös hitaana kävelynä. Sarpsan takapää toimi aivan loistavasti täyskäännöksissä ja tavallisissa vasempaan käännöksissä!


RINNAN kanssa tehtiin ohjauskuvioina kahden hypyn (ei rimoja) kanssa välistävetoja ja pakkovalssia. Välistävedot tehtiin minun peruuttaessa ja pentu on liian nopea! Pakkovalssi oli uusi tuttavuus. Se aiheuttikin pennussa haukun. Kun Rin ei ymmärrä, se haukkuu. Naksuttelin keppien aloituskohdan hakua. Penne ei ymmärrä vielä puolieroja vaan tarjoaa molemmilla puolin molempia kiertoja ;) Puomin alastuloakin tehtiin naksun voimin. Käytin tässä myös namialustaa. Rin teki myös maahanmenoja. Hyvin se pysyy paikoillaan niin maassa kuin istuessakin minun liikkuessa ympärillä. Lisäksi Rin teki tokikin putkia ohjatusti ja ominluvin. Minkäs sille voi, ne on vaan niin kivoja...


Rinna huusi seinässä Saran kanssa touhutessa. Pinna katkesi ja annoin pariin kertaan pennulle palautetta ja olihan se sitten nätimmin. En vaan oikein usko pysyvää ratkaisua tuolla tavoin saavuttavani. Aiemmin olen antanut pennen vain huutaa ja kehunut sen hiljentäessä. Jatkettaneen sillä linjalla.


---


Perjantaina mentiin Agimestaan (siellä voi treenata vaikka sukkajalassa!). SARAN kanssa opeteltiin uutta ohjaustapaa, saksalaista. Se olikin aika kiva, kunhan vain sain omat kädet toimimaan oikein. Sara oli selkeästi pohtinut namialustaa yön aikana ja nyt se sujui paremmin, koira ei kysynyt eää lupaa katsekontaktin kautta vaan odotti vapautusta katse tiiviisti alustassa. Namialustan kanssa tehtiin puomin alastuloa. Lisäksi naksuttelin suoraa 2on2off-asentoa. Näissä olin vielä koiran edessä, mutta kunhan koiruus suoristuu niin siiirryn sen taakse. Namialustaa käytettiin myös hyppytekniikkaa tehdessä perussarjalla (rimat 15 cm). Hallilla oli musta muovinen pussi, jota tokikin piti kokeilla. Saraa ei yhtään kummastuttanut se, vaan sillä oli ihan supervauhti.


RINNAKIN teki mustaa pussia. Ekalla pentu kävi pussissa kääntymässä, joten avitin nostamalla helmaa. Sen jälkeen penne veteli vauhdikkaasti ilman apujakin. Treenattiin myös puomin alastuloa. Ja tokikin Rimppa otti omaan treeniohjelmaansa pari putkeakin...


Tälläkin kertaa Rinnan huuto sävytti alkuun Saran treenaamisia. Onneksi se hiljeni loppua kohden ja pääsin palkkaamaan hyvää käytöstäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti