sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Viikonlopun tokoiluja


Ennen lauantain koulutusvuoroa tokoiltiin molempien kanssa HSKP:n vapaavuorolla ATD:n hallilla. SARALLE ensimmäisenä merkiltä ruutuun lähetyksiä. Ekassa ruudussa odotti lelu, seuraavissa pysäytin tyhjään ruutuun. Ensimmäisen käskytin lähempänä ruutua, toisen kisaetäisyydeltä. Koira pysähtyi hyvin oikeaan kohtaan ja meno oli vauhdikasta. Otettiin merkille menoja erikseen. Kun koira ominpäin tarjoaa merkkiä, se tekee sen oikein. Käskyllä ei sujunut niin helposti, ehheh... Tunnari tehtiin liikkurin kanssa. Pikkasen taisi olla väärä mielentila, sillä Sa nosti haistellessaan väärääkin kapulaa, toi kuitenkin oman. Palkkasin vauhdista, jottei pääsisi puremaan kapulaa (mielentila kun oli niin väärä). Tunnarin pitoja tehtiin erikseen. Olohuonetreeneissä näitä on tehty ja siellä onnistuu hyvin pidot puremattakin jopa askelsiirtymissä. Hallissa oli kuitenkin kierroksia liikaa ja herkemmin se suu alkoi napsaamaan. Tehtiinkin sitten ihan vain helppoja pitoja. Sara teki myös kaukoja rima takatassujen edessä. Nämä sujui nyt tosi hyvin, myös 15 metristä. Lisäksi Sara näytti kurssilaisille kuinka kuuluu seurata... Älytön vinkaisu heti liikkeelle lähdettäessä ja kontakti tippui parin metrin päästä. Huomautin näistä ja loppu sujuikin hyvin, tosin ehkäpä täyskäännökset vasempaan oli aavistuksen vajaita. Juoksussa koiruus tuli mukana hienosti pomppimatta.


RINNAN vuoro alkoi ruudulla. Tehtiin sekä leluruutuja että kosketusalustallista ruutua. Molemmat sujui hyvin. Tilanahtauden vuoksi läehtysmatkaa oli vain 5-10 m, kertaalleen saatiin tehtyä täysimittainenkin leluruutu. Lisäksi tehtiin pari vauhtinoutoa. Ekassa annoin pennun tulla parin metrin päähän ennen kuin heitin lelua. Toisella palkkasin jo, kun pentu oli kantanut kapulaa pari askelta. Kotiterassilla tehtiin vielä tunnari. Niitä onkin ahkeraan viime aikoina tehty. Sopivassa mielentilassa tunnari onnistuu aina. Tällä hetkellä pentu etsii rauhallisesti oman kapulan, nostaa sen ja kantaa sitä pari askelta ennen kuin palkkaan. Kanto ja luovutus on siis vielä aivan kesken, mutta muuten tunnari on nyt tokoliikkeistä lähimpänä valmista. Sekin toki vaatii vielä paljon töitä, mutta hyvällä mallilla se siis on :)


---


Sunnuntaiaamuna tokoiltiin SARAN kanssa Tuomelan koululla. Yöllä oli satanut lunta ja edelleen tuiversi. Ensin luoksetuloja ja lähinnä maahanpysäytyksiä pitkästä aikaa. Näitä pitäisi treenata useammin, mutta kun ei huvita kun en saa koirasta irti sellasta suoritusta kuin haluaisin :/ Käytössä oli herkkutakapalkka ja käskyn yhteydessä juoksin koiraa kohden. Tällä kertaa maahanmenoissa Sa jarrutti ja liukui liukkaalla alustalla. Edistystä siis. Kertaalleen pysäytin seisomaankin ja siinä tuli pari ylimääräistä askelta, koira ei vissiin osannut odottaa sitä. Seisoin ruutu takanani ja läpijuoksuissa lähetin koiran ruutuun. Oli vaikea arvioida koiran vauhtia niin läheltä ja ekalla pysäytinkin liian myöhään. Ruutua tehtiin myös merkiltä (eri suuntaan kuin eilen). Kaikissa Sa juoksi hyvää vauhtia ruutuun ja pysähtyi hyvään paikkaan. Kerran käskin maahankin eikä koira sen jälkeen edes ennakoinut maahanmenoa. Lopuksi vielä leluruutu. Merkkiä tehtiin ruudun ollessa houkuttimena sen takana. Merkki alkaa olla nyt varma, ekalla koira varastikin jo valmisteluissa merkille ja muutenkin tarjosi merkkiä omatoimisesti vähän väliä. Lopuksi vielä pitkästä aikaa eteenmenokin kentän poikki (n. 60 m). Hyvin juostu sekin (helppohan se oli juosta mun tekemää polkua pitkin...). Kotiterassilla vielä tunnari 30 kapulalla. Sa haisteli nätisti kapuloita, nappasi väärän ja pokkana toi sen purematta. Sara ei tee tuollaisia virheitä ja oli kovin varmanoloinen kapulasta, oisko jostain syystä hajua ollut kahdessa kapulassa? Käskin koiran etsimään uudestaan ja nyt siistin etsinnän jälkeen palautui oma, joskin koira pureskeli sitä hieman tuodessaan. Myöhemmin Sarppa teki vielä yhden tunnarin suurella kapulamäärällä. Se oli hyvä lukuunottamatta hieman vinoa luovutusasentoa. Tarvii treenaa erikseen luovutusasennot ja pidot.


RINNAKIN teki lähes jokapäiväisen tunnarinsa lenkkinsä jälkeen. Se oli hyvä. Lenkillä piiloteltiin omaa kapulaa muutamaan otteeseen. Ekassa ja vikassa pentu ei nähnyt piilotusta, keskimmäisessä näki ja löysi kapulalle turhan nopeaan vaikka hämypiilottelin. Rin työskentelee kunnes kapula löytyy. Sillä on vaan aika laaja etsintäalue. Pitää jatkossa piilottaa aina se kapula sinne 10 metriin. Häiriöitäkin saatiin. Kävelytiellä kulki vierestä ihminen, kun penne etsi kapulaa penkan puolelta. Ei haitannut. Kertaalleen kauempaa kuului koiran haukuntaa. Siihen Rinna vastasi urinalla samalla kuin teki työtään :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti