perjantai 7. tammikuuta 2011

Tokoja


Torstaina SARAN kanssa tokoteltiin Kodin Ykkösen avoparkkihallissa. Aikoihin ei olla treenattu parkkihallissa. Hallitilan asvalttipohjalla oli siellä täällä roskaa ja yläpuolelta kuului vähän väliä kumeita pamauksia, joten samalla tuli hyvää häiriötreeniä. Rakensin ruudun oikeaan laitaan ja vein ohjatun kapulat paikoilleen (merkki & ruutu oransseja). Otettiin ensin ohjattua noutoa. Eka merkki oli taas vajaa. Koitin käskyttää koiraa korjaamaan, mutta se tulikin luokse. Toisella yrittämällä merkki oli hyvä, samoin kaikki loputkin merkit. Ensin noudatin vasenta kapulaa. Hyvin koira bongasi sen roskan seasta. Ekalla vapautin vauhdista, toisella otin luovutusasentoon asti. Hyvää työtä. Sitten oikean kapulan noutamista. Ekalla yrittämällä koiruus oli mennä ruutuun, joten kutsuin sen takaisin ja kävin näyttämässä kapulaa. Sitten noudot vauhdista vapauttaen ja luovutusasentoon asti. Koira toimi hyvin, vaikkakin vilkuili välillä ruutua kohden. Keräsin kapulat pois ja otettiin ruutua. Sarppa ei ymmärtänyt käskytystä ja lähti sinne missä oikeanpuolimmainen kapula oli ollut. Näyttöruudun jälkeen vasta sain sen ruutuun asti. Tehtiin koko ruutukuvio. Hyvin onnistui. Sen jälkeen taas koira ei enää irronnutkaan ruutuun. Voittajana ruutu toimi mainiosti, mutta eeveeällänä ei. Tehtiin sitten leluruutuja siten, että siirryin itse vähitellen merkiltä lähetyspaikalle. Lopetettiin kun sujui. Luulen, että ongelmat johtuivat Saran epävarmuudesta. Se ei oikein tiennyt mitä pitää tehdä. Pitää siis opettaa koiralle vihjesanat kunnolla. Noita uusiahan ei ole paljoa keritty vielä käyttämään. Lisäksi merkillemenoa pitää vahvistaa toimimaan kaikista suunnista. Kaukojakin viilattiin oikein kunnolla. Käskytysmatkaa oli n. 15-20 m. Nyt saatiin pitkästä aikaa esille etutassunkääntöongelmakin. Huomasin, että oma äänenpaino vaikuttaa tähän. Kunhan annan käskyn korkeammalla äänensävyllä, niin etutassu ei käänny... Helpommin sanottu kuin tehty! Käytin lisäksi taas käsimerkkejäkin. Koira tuli näissä eteenpäin, ei paljoa, mutta tuli kuitenkin. Tämän takiahan jätin käsimerkit poies, mutta evl:ssä ne varmaan ois hyvä olla jo mukana. Pitänee miettiä käsimerkkejä, etenkin sitä millaiset olisi hyviä. Jos jotain positiivista, niin Sara ei nyt tarjonut vaihtoja omaan tahtiin! Kotiin mentiin lenkin kautta ja lenkillä tehtiin taas luoksetuloa ja pysäytyksiä siinä. Maahanmenot on hyvin niin kauan, kun käännyn tai liikun koiraa kohden. Kokeenomaisena koira menee maahan hiipien. Seisomaanpysäytyksetkin oli ruosteessa. Sara pysähtyy, mutta ottaa pari askelta pysähtyessä. Palattiin näissä alkuun eli heitin lelua ja koira pysähtyi varsin näppärästi. Nyt pysäytysten ja luosetulojen suhde oli 10:1 eikä koirassa siltikään näkynyt ennakoinnin merkkejä eikä se siltikään tehnyt pysäytyksiä terävästi... Kotiterassilla vielä tunnari lyhyeltä matkalta ettei koiruus pääse pureskelemaan kapulaa. Hyvin onnistui :)


RINNAKIN tokoili omalla lenkkivuorollaan. Se teki ekat tunnarit vieraassa paikassa. Muuten ihan koesuorituksina, mutta luovutustahan Rin ei osaa. Ekassa pentu kävi kapulat muutamaan kertaan läpi ja etsi muualtakin ennen kuin toi oman. Toisella kertaa pentu ei nähnyt tunnarin tekoa, joten se lähti etsimään väärästä paikkaa. Pian se kuitenkin bongasi kapulat ja nosti oman heti, kun se tuli vastaan. Molemmissa kapulat oli ympyrämuodostelmassa ja penne kävi ne nätisti ulkoreunalta läpi. Eteentuloa otettiin ekaa kertaa pidemmältä matkalta. Penne tarvii apuja ettei törmää :D Rinna on kyllä aika pätevä. Se ei tiedä vielä mitä seisominen tarkoittaa, mutta käskyn kuullessa pysyy paikoillaan ja pystyn kiertämään pennun ilman että se liikuttaa tassuakaan. Hieno pentu!


---


Perjantaina alkoi RINNAN HSKP:n Toko1-kurssi, jota vetää Mervi. Paikkana ATD:n halli. Rinna jaksoi keskittyä hienosti koko tunnin muista koirista ja tilanahtaudesta huolimatta. Se vaan otti katsekontaktia ja tarjosi perusasentoja. Kontakti siis toimii. Perusasennoa tokikaan pentu ei osaa vielä täydellisesti. Harvemmin se on enää vinossa, mutta välillä on liian takana tai edessä. Tokoa ajatelleen perusasento on liian tiivis, mutta mä tykkään siitä noin. Tosin jos koira enää yhtään nojaa lisää, niin tarvii puuttua siihen. Rin osaa hienosti korjata asennon, kun otan pieniä sivuaskeleita oikeaan. Se ei kuitenkaan ymmärrä korjata asentoaa, jos pienesti käännyn koiraan nähden. Lisäksi tehtiin maahanmenoja. Nyt ei kertaakaan jäänyt kyynärät ilmaan. Otettiin myös hieman kestoa makuuseen. Otin myös seisomista. Pentu seisoi tuollakin kuin tatti, kun kiersin sen ympäri. Hyvä. Tarvii vaan opettaa se seisominen toimimaan käskylläkin (ja se istuminen!). Loppuun otettiin luoksetulo, jossa kutsuessa juoksin koirasta poispäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti