sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Pakkasta


Pakkasta on ollut sen verran, että treenejä on jouduttu perumaan. Myös Alatalon hyppyseminaarin toinen osa jouduttiin siirtämään toiseen ajankohtaan... Eli koirat on viettäneet enemmän aikaa neljän seinän sisässä. Leluja kaksikko on tuhonnut nyt tahdilla lelu per päivä. Lenkkeilty on pakkasista huolimatta, muttei kuitenkaa ihan normaalisti. Siinä samalla on kuitenkin otettu taas ohjemaan pudotettujen lapasten noutoa. Rinnalle tämä on ollut uusi juttu, mutta kiva sellainen. Molemmat koirat on ihan mielissään :) Rinnalle on tehty vasta lyhyttä matkaa (n. 20 m). Lapanen ei ole enää näkynyt lähtöpaikalle. Rinna luovuttaa lapasen hyppäämällä täysiä päin. Hauskaa (no ei ehkä aina...), mutta mitä pidempään sen sallin, sitä vaikeampaa on päästä siitä eroon. Sara on pääasiassa tehnyt 100 metrin matkaa. Nenäänsä se käyttää, sillä välillä metsäpoluilla on ollut risteyksiä ja koira löytää kuitenkin oikean reitin. Lapasen paikallistaminen tapahtunee kuitenkin näöllä, musta lapanen kun paistaa aika hyvin lumelta. Tarvii ottaa jotain valkoista noudettavaakin.


Pikkutokoiluakin on toki harrasteltu. On siis aika päivittää kummankin toko-osaaminen.


 


SARA


Paikallaanolot. Olohuoneessa on molempia asentoja treenattu ylipitkillä ajoilla ja koira pysyy täysin patsaana näissä. Häiriötreenejä pitää tehdä lisää, myös evl-käskytyksiä.


Seuraaminen. Välillä on tehty pitkääkin pätkää (5 min taitaa olla pisin) kestävyyttä silmällä pitäen. Se ei kuitenkaan ole ollut Saran kanssa ongelmana. Suurimpana ongelmana on olleet askelsiirtymien ääntelyt. Siirtymiä treenataan nyt usein kotona, sillä siellä harvemmin ääntelyä tapahtuu. Tehdään näistä tutumpia, ei ehkä ääntelisi?


Zeta. Seuraamisessa ongelmaa on enemmänkin minulla askelluksessa... Jäävät on ihan ok, kunhan koira on vain kuulolla ja kuuntelee käskyn eikä lähde arpomaan. Maahanmeno on hyvä. Samoin istuminen. Seisomisessa työstetään edelleen lievää vinoutta pois.


Luoksetulo. Molempiin pysäytyksiin tarvitaan lisää terävyyttä. Seisomisessa se on ollut olemassa, mutta maahanmenoissa ei. Ollaan nyt ottettu nopeita maahanmenoja eri tilanteissa. Kokeillaan jossain vaiheessa yhdistää luoksetuloonkin se.


Metallihyppynouto. Ei ole ongelmia.


Tunnari. Ongelmana on ollut kapulan pureskeleminen sitä tuodessa ja vino luovutusasento. Tunnarin tuonteja on nyt otettu ahkerasti sisällä. Sujuu pureskelematta ja luovutuasentokin on ollut suora. Treenataan vielä luovutusta erikseen ja vahvistetaan oikeaa mallia.


Ruutu. Merkiltä ruutuun irtoaminen on ollut ongelmana. Tosin se on ehkä edesmennyt ongelma? Sekä merkille että ruutuun kaipaan koiralle parempaa paikan tarjontaa. Virittelysanaa pitää saada koiralle tutummaksi.


Ohjattu nouto. Tarvii vahvistusta ja etenkin erottelua ruudusta. Tutummaksi tähänkin siis virittelysana.


Kaukot. Onnistuu, mutta jos koirassa on liikaa kierroksia, niin tulee eteen s-m- ja etenkin s-i-vaihdoissa. Eli edelleen vaan tekniikkatreeniä.


 


RINNA


Luoksepäästettävyys. Rinnalta tämä sujuu hyvin. Sen kummemmin en tätä aio treenailla... Niin kauan kun koira suhtautuu positiivisesti tuomariin, niin en jaksa välittää. Sarankaan kanssa en jaksanut tähän panostaa ja sehän hyppäsi joka alokasluokan kokeessa tuomaria päin menettäen pari pistettä siinä.


Paikallaanolot. Sekä istuminen että makuu on alkeistasolla. Treenataan erikseen kestoa, häiriöitä ja etäisyyttä sekä asentoa. Saran kanssa asentoon en niinkään puuttunut vielä tässä vaiheessa, mutta Rinna tuntuu korjauksen kestävän hyvin, joten pidetään asento priimana alusta lähtien. Sivulta maahanmenoissa pitää karsia vinot maahanmenot.


Seuraaminen. Seuraamisessa ollaan kaukana minun ihanteesta. Mulla aivan liian korkeat kriteerit seuraamisen suhteen ja siksi tämä tulee olemaan vaikeaa. Mutta hiljaa hyvä tulenee? Joka tapauksessa paljon treeniä vaan lisää. Perusasentojen oikeaa paikkaa pitää edelleen vahvistaa, sittä se kaikki lähtee! Askelsiirtymistä on tehty askeleita oikeaan ja taakse. Näissä alkeet näyttää hyviltä. Käännöksetkin on ihan kivalla mallilla. Takapäätään pentu käyttää hyvin. Tällä hetkellä pennun takapään käyttö on vaan hieman liioiteltua. Välillä se lähtee kääntymään suorallakin taakse, mutten tässä vaiheessa vielä siihen puutu.


Jäävät. Haluan ensin vahvistaa asentoja ja sitten yhdistää ne vasta liikkeeseen. Maahanmenoihin pitäisi saada lisää nopeutta. Rinna osaa tehdä nopeita maahanmenoja, mutta ne pitäsi saada tapahtumaan myös käskystä. Varmuuden myötä ne nopeutunee? Seisominen ja etenkin istuminen on edelleen ihan alkeissa.


Luoksetulo. On olemassa vauhti... Eteentuloasentoa pitää vielä vahvistaa ja siitä perusasentoon siirtymistä. Pysäytyksiä ei tässä vaiheessa vielä oteta treeniohjelmaan.


Hyppy. Koira hyppää matalan hypyn käskystä. Seisomista tai mitään muutakaan asentoa ei ole vielä hypyn jälkeen vaadittu. Opetellaan ne ensin erillään.


Nouto. Noutoa on treenattu osissa; pito, luovutusasento ja vauhti. Näitä treenaillaan edelleen erikseen, yhdistetään ne myöhemmin. Lisäksi pitää opettaa jossain vaiheessa pantu kiertämään kapula. Metallikapulalla ei olla juurikaan käytetty. Pentu kantaa kuitenkin sujuvasti keittiön metalliesineitä ja nyt pakkasilla kantelee pitkiä toveja ulkona metallitölkkiä. Metallin en siis usko olevan ongelma.


Hyppynouto. Tätä on kokeiltu, mutta mikään kiire tämän liikkeen kanssa ei ole. Opetellaan ensin nouto ilman estettä kuntoon.


Ohjattu nouto. Tätä ei oikeastaan olla treenattu ollenkaan. Suuntakäskyt on kuitenkin arjessa mukana (muttei Rinna niitä vielä kunnolla osaa).


Tunnari. Muuten sujuu, mutta luovutusta ei ole. Se pitää treenata erikseen kuntoon ennen kuin yhdistellään valmiiksi liikkeeksi.


Ruutu. Ruutua on tehty hyvin vähän eikä ruutumerkeillä ole Rinnalle vielä mitään merkitystä. Ruutua on tehty leluilla ja kosketusalustalla. Merkkiä en halua ottaa ohjelmistoon ennen kuin ruutu on kuviona selvä.


Kaukot. M-s-m-vaihdot sujuu minun ollessa edessä. I-m onnistuu minun ollessa kauempanakin. I-s-i-vaihtoja vahvistetaan edelleen suuremmilla avuilla. M-i-vaihtoa ei olla edes kokeiltu. Uskon sen onnistuvat ilman suurempia panostuksia, kunhan vain koira oppii istumaan käskystä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti