tiistai 29. lokakuuta 2013

Suma

Sunnuntaina pyöräiltiin RINNAN kanssa Purinalle Timo Rannikon agikoulutukseen.


Plääninä oli vekata pituudelle ja sillä kääntö putkeen. Kutoselta seiskalle vienti valssauksella ja saksalainen kasilla. Valssilla puomin toiselle puolen. Jaakotus seuraavalla esteellä. Keppien jälkeinen hyppy pakkovalssilla, seuraavalla saksalainen. Vekkaamalla kakskymppisen oikeaan päähän. Kakskakkoselta okserille valssauksella, päällejuoksu kaksnelosella ja persjättö kaksvitosen jälkeen. Plääni ei toiminut :p Päivän saldona siis vedätyksessä päin rengasta juoksu ja myöhässä olevan ohjauksen läpijuoksu päin siivekettä :/ 

Minä ja Rinna ollaan aika epäsuhta pari. Mun ohjaus sopii kuulemma keskivauhtiselle koiralle (Saralle), mutta Rinnahan painelee tuhatta ja sataa. Rinnalle pitäisi opettaa ohjauskuviot toimiviksi kauempaakin ohjaten, siten minullekin jäisi aikaa. Rin pitää opettaa myös kestämään vedättävää ohjausta. Sille voisi laittaa namialustoja radalle (ei saa ohittaa syömättä), jolloin koiran fokus olisi esteissä ja alustoissa. Lisäksi mun pitäisi ennakoida koiran nostaessa kierroksiaan liikaa. Ongelmana on, etten osaa lukea koiraa ja huomaan tilanteen vasta, kun piru on jo irti.

*


Illalla alkoi ATD:n kertakuiset kokeenomaiset tokotreenit. Kumpikin koira oli mukana. Ensin tehtiin paikallaanolot, sitten yksilöliikkeitä.

SARA liikautti paikkaistumisessa tassuaan ja makuussa se valahti lonkalleen, korjasi minun mennessä koiran taakse. Lisäksi maasta sivulle nousu oli hidas. Sitä pitää nopeuttaa.

Yksilöliikkeistä tein vain osan. Niissä oli mukana häiriöitä. Luoksetulossa pysäytykset oli valuvat. Niitä pitää edelleen treenata. Seuraamisessa koira äännähti kahdesti ja kummastakin se sai palautetta. Muuten seuraaminen oli korrektia koko pitkän kaavion ajan. Häiriöistä merkkien tiputteluun Sarakin reagoi kontaktin pudottamisella. Zetassa järjestys oli m-s-i, maahanmeno oli hieman hidas. Tunnarissa ihminen istui tuolilla kapuloiden vieressä. Sara otti tästä painetta ja kävi kapuloita moneen kertaan rumasti kohdellen läpi. Se nosti kertaalleen oman ja pudotti sen. Lopulta se nosti oman uudestaan ja toi sen reippaalla vauhdilla. Vikaksi vielä kaukot liikkurin istuessa maassa. Vaihdot oli hyvät, mutta maahanmenossa, jätössä ja sivullenousussa koira äännähti.

RINNA makasi paikkamakuussa aivan liikkumatta, vaikka viereistä koiraa käytiinkin pariin otteeseen korjaamassa. Rinnan yksittäisiksi liikkeiksi yritin valita sille helppoja liikkeitä. Pääasiana oli vain tehdä harjoitusta palkattomuuteen. Liikkeiden valinta meni hieman pieleen, mutta palkkaamattomuus toimi hyvin ja koira tuntui palkkautuvat tekemisestä ja kehuista. Ekaksi tehtiin metallinouto ja sitten hyppynouto. Noudoista pitää muistuttaa kaikissa kohdissa äänettömyydestä. Ääni pääsee niin helposti. Kaukoissa vaihtosarjana oli i-m-i-m-i-m 10 metristä. Se oli hyvä. Tunnarissakin koira äännähti lähdössä ja se käsitteli kapuloita vähän rumasti niitä haistellessaan. Oikea kuitenkin löytyi ja siitä palkka.

Kumpikin koira tarvii liikkeiden väleihin treeniä. Nyt käännyin koirasta poispäin aina, kun koira poistui kauemmas ja koiran tehtävänä oli hakeutua takaisin lähelle.

---

Sunnuntaista tuttu kaaos jatkui maanantainakin RINNAN aksoissa. Mun ohjaus oli taaskin liian pyytelevää, Rinnalle kun pitäisi sanoa selvästi mitä tahtoo. Rimat vaan lenteli. Kun onnistuin ohjauksessa, niin rimatkin pysyi. On se niin tarkkaa ja herkkää :p


Eniten työstettiin hyppyjä 10.-14. Ajoissa valssaus yhdelläoista, jotta ehti ohjaamaan takaakiertoon kahdelletoista ja sitten poispäinkääntäen kolmelletoista. Putki-puomi-erottelu ei onnistunut :p

Lisäksi tehtiin vedätystä renkaalle ja keinulle. Koira kesti nyt hyvin. Lähtöjä työstettiin edelleen erillisinä.

*

HAU:n tokoissa RINNA oli ensin paikkamakuussa. Se meni lonkalleen :/ Korjuutin.

Sitten SARA työsti luoksetulon stoppia apparin heittäessä palloa käskyn kanssa yhtäaikaa. Näihin lisää toistoja. Tunnaria tehtiin ensin tuolin ja pöydän alle apparin istuessa tuolilla. Hyvin sujui. Sitten apparin ollessa kontillaan kapuloiden päällä. Sujui sekin sekä tutulla että vieraalla ihmisellä. Seuraamisessa alussa pääsin huomauttamaan ääntelystä ja sen jälkeen koira oli hiljaa. Vähän se nuoleskeli huuliaan liikkeellelähdöissä eli painetta otti. Käännökset oikeaan valuu. Niihin tiiviyttä.

RINNALTA työstettiin ääntelyä pois noudoista. Puutuin kapulan heitossa tapahtuviin ääntelyihin ja ketjureaktiona noutokin oli hiljainen. Lisäksi Rinna teki seuraamista. Ensin tein liikkeellelähtöjä, joissa koira sai syödä ennen lähtöä nameja maasta. Sitten seuraamisesta, jossa aina kontaktin tippuessa käännyin koirasta poispäin. Mun pitää juosta pois, jotta Rinna oikeasti tavoittelisi paikkaa mun vierellä. Tehtiin seuraamista myös narulelu vasemmassa kädessä ja vapautuksesta koira sai purra leluun hetkeksi. Tuntui hyvältä. Mutta kait olen tämänkin joskus aiemmin todennut jostain syystä huonoksi? No, se jää nähtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti