sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Koira sitä, koira tätä

Sunnuntaina vierailttin taas toisessa hakuryhmässä. RINNALLA oli kuusi maalimiestä valmiina. Ekat palkkasi suoraan, loput vaati vähän haukkuakin. Se lähtee hyvin. Alkuun koiralla oli liikaa virtaa ja ekoissa lähetyksissä se meni minne sattuu. Juostuaan ensin pahimmat virtapiikit pois se alkoi keskittymään ja teki parempia pistoja. Tässäkin se liian vireen purku olisi paikallaan.

---

Maanantaina RINNA treenasi aksassa poispäinkääntöjä. Edelleen Rinnan pitäisi tulla paremmin käteen. Tätä olen kirjottanut aiemminkin, mutta mitään ei ole tapahtunut :p Treenattavien listalle siis käteentulo esteiden keskellä. Käskystä pitää tulla heti eikä melkein.

Jatkettiin sitten tokoja ATD:n uudella tekonurmella. Rinna teki voittajan liikkeet liikkuroituna. Keskityin lähinnä koiran vireeseen ja koitin namittamalla siellä täällä saada virettä sopivaksi. Vire nousi liian korkeaksi luoksetulossa, ruudussa ja tunnarissa. Luoksetulossa koira juoksi täysiä ja pysäytykset oli huonoja. Lopussa pääsi ääntäkin. Ruudussa se äänsi lähdössä ja käskin koiran maihin siitä. Toistolla se meni äänettä ruutuun, muttei niin taakse kuin haluaisin. Tunnarissa koira kuumuu tällä hetkellä kapuloiden viennistä. Tässä se sai syödä nameja maasta ennen lähetystä. Rinna on muissa noudoissa ehdollistunut hyvin namitteluihin ennen noutoon lähtöjä. Se on hyvä. Seuraamisissa namitellaan myös siellä täällä. Tämäkin on ollut hyväksi. Kaukoissa Rinna teki hyvät vaihdot, mutta jälleen teki ekan vaihdon vasta toisella käskyllä. 

Lopuksi tehtiin vielä korjaussarjana kaukoja ekasta vaihdosta palkaten. Lisäksi tehtiin ruutua kosketusalustalla. Edelleen paikkaa pitäisi koiralle opettaa paremmaksi. Luoksetuloa tein vielä takapalkalla. Siinä takapalkan häivytys on tekemättä.

---

Tiistaina SARA tuurasi taas huippiksissa. Päälimmäisenä mieleen jäi harmistus. Masentaa, kun en vaan vieläkään osaa ohjata koiraa agilityssä. En  hahmota kroppaani, välillä jalka tai käsi tai joku muu ruumiinosa tekee mun tiedostamatta jotain :p Saran kanssa on myös jotenkin turhaa käydä Rinnan treeneissä. En osaa sen kanssa enää niin tosissaan ottaa lajia enkä enää viitti sille opettaa tässä lajissa uusia temppuja. Toki pitäisi oma pää kääntää siihen mitä voisin Sarankin kanssa itse oppia. Kyllä tää tästä taas.

Eniten yritettiin työstää nelosta ja siinä koiran yliheittoa (en tiedä ohjauskuvion nimeä, ikäänkuin vekkaus nelosen kohdalla). Eikä se toiminut millään. Sara ei vaan osannut lukea ohjausta ja tämä pitäisi erikseen treenata kuntoon.


---

Keskiviikkona mentiin koko porukalla lähikentälle tokoilemaan. RINNA teki voittajan liikkeet palkatta ilman paikkamakuuta ja hyppynoutoa. Sain sen mielentilan hyväksi juoksuttamalla koiraa maaleja ympäri ennen aloittamista. Liikevirheitä kuitenkin löytyi. Seuruussa se vähän edisti ja askeleissa koira voisi olla paremmin mukana. Liikkeestä istuminen oli hyvä. Ruutu samoin. Luoksetulossa Rin teki molemmat pysäytykset vasta toisella käskyllä. Se hidasti vain ekasta käskystä. Kaukoissa jo tuttuun tapaan ekaan käskyyn kaksoikäsky, muut vaihdot meni hyvin. Metallinouto ja tunnari oli hyvät.

Erikseen treenailtiin vielä kaukoja ja luoksetuloa. Rinna osaa tehdä hyviä pysäytyksiä takapalkalla. Ilman sitä se ei osaa, mutta saisi silti pysähtyä ekalla käskyllä vaikka edes huonosti. Tästä väännettiin ja koira sai moitteet aina, kun ei totellut ensimmäistä käskyä. Sain koiran ehkä vähän ajattelemaan asiaa, se ainakin hidasti vauhtiaan. Sitten hajosi taas maahanmeno. Näissä koira jäi seisomaan. Lopulta sekin saatiin toimimaan. Lopuksi vielä pysäytykset takapalkan kanssa. Treenattavaa riittää tässä liikkeessä. Kaukoissa puutuin ekan vaihdon tekemättömyyteen ekalla käskyllä. Tässä moitteet ei toimi, sen verran pehmeä koira Rinna on. Se ei ehkä vain yksinkertaisesti jostain syystä osaa tätä. Saatiinkin sujumaan, kun ensin tehtiin lyhyemmältä matkalta ja sitten pidennettiin. Tähänkin vaan treeniä.

SARA teki vaihtelun vuoksi samat liikkeet myöskin palkatta. Se teki hyvää työtä muissa liikkeittä, mutta kaukoissa se ei jostain syystä tehnyt istumisia ekasta käskystä ja tunnarissa se toi oman viereisen. Nämä korjattiin. Tunnarissa Saralla käy välillä noin, mutta kaukojen virhe oli outo. Tunnari tehtiin viimeisenä liikkeenä, joten siinä varmaan ehkä palkan odotus sotki?

---

Torstaina lenkin varrella RINNA teki luoksetulon pysäytyksiä ja kaukoja. Kaukoissa ei ollut nyt ongelmaa, mutta useinhan se ongelma esiintyy vain koemaisesti tehtynä useamman liikkeen jälkeen. Luoksetulossa ymmärsin mistä johtui koira tottelemattomuus pysäytyksissä edellispäivänä. Käytin vihjesanana pudotettuun noutoon viittaavaa vihjettä :p Luoksetuloon otettiin nyt eri vihje ja kas kummaa, pysäytykset toimi paremmin ilman takapalkkaakin. Palkkauksessa juostiin koiran kanssa kilpaa lähtöpaikalle ja koira sai palkan siellä multa. Rimppa tykkäsi tästä.

Illalla SARAN aksoissa agimasis jatkui edelleen. En vaan osaa ja unohdan sen mitä olen oppinut. Taatuma vissiin menossa. Sain piiskaa ja korjasin asennettani ja mieltäni. Ohjasin ensin löysästi, mutta sitten löysin vähän sitä draivia mitä tarttisin ohjaamiseen. Loppu hyvin, melkein kaikki hyvin.
Tässäkin tuli samainen ohjauskuvio B-D-ratojen kolmosella kuin se mitä tiistain treeneissä yritettiin. Nyt se onnistui jo paremmin.

 ---

Perjantaina illasta ATD:n hallilla RINNA teki taas voittajan yksilöliikkeet palkatta. Metallinouto tehtiin hypyn kanssa. Koira sai ennen settiä purkaa itseään juoksemalla lelun kanssa. Purku jäi vähän vajaaksi kiireen takia. Ensin ruutu, jossa jouduin stoppaamaan koiran ekasta yrityksestä. Se kun lähti haukun kanssa matkaan. Toistolla oli ok. Seuraamaanoton jälkeen jatkettiin suoraan lisää seuruuta ja se päättyi liikkeestä istumiseen hitaasta vauhdista. Oli ihan ookoo settiä. Luoksetulossa muistin käyttää oikeaa vihjesanaa ja koira stoppasi hyvin, maahan se meni edelleen vähän huonommin. Metallihyppynoudossa Rin meinasi leikkiä kapulalla, mutta saikin sopivasti palautteen kapulalta, kun kolautti siihen. Tunnarissa Rinna söi maasta jotain ylimääräisiä nameja ja sen takia kapulan löytyminen kesti ja palautus oli ravia. Kaukoissa koira nousi nyt ekasta käskystä, joten se sai palkan jo tässä vaiheessa. Kaiken kaikkiaan ihan ok suoritus vireen kannalta. Aika rajoilla kuitenkin mentiin.

---

Lauantaina lenkkeiltiin Vaakkoissa. Tein samalla RINNALLE jäljeksi n. 800-metrisen syheröjäljen neljällä kepillä. Dot oli mukana tallomassa. Sen lisäksi häiriöhajuja tuli ihmisistä, joita näkyi sekä jäljen teon että ajon aikaan. Janalla koira nosti varmasti harhajäljen. Toistolla se palasi samalla jäljelle ja vasta kolmannella lähetyksellä sain sen oikealle jäljelle. Se nosti takajäljen, josta käänsin sen ympäri. Maastona oli paljon kalliota. Rinnan tahti olikin normaalia hitaampaan. Se teki myös ison hukan kolmos- ja neloskeppien välillä. Se harhaili ja harhaili, mutta yllättäen kuitenkin pääsi takaisin jäljelle. Ekasta kepistä koira kulki vaan yli, toiseen se reagoi, mutta päätti kuitenkin olla ilmaisematta sitä. Loput kepit se ilmaisi hyvin. Näköjään jälki vie taas enempi kuin kepit. Harvempi treenitahti lienee syynä tähän.

---

Sunnuntaina oli kimppakoemaiset Malminkartanon mäen viereisellä kentällä. Kehiä saatiin kolme vierekkäin. RINNA osallistui molempiin paikallaanoloihin. Istuminen oli hyvä. Makuussa koira meni lonkalleen häiriöstä. Korjuutin sen ennen kuin siirryin koiran viereen. 

Ennen yksilöliikkeitä yritin purkaa koiraa, mutta en purkanut sitä kunnolla. Tämä on se asia mihin mun pitäsi panostaa enempi. Ekana oli luoksetulo ja liika virta koirassa kuuluikin vinkumisena, kun kävelin jättöpaikalta poispäin. Kutsusta koira lähti lujaa, mutta kykeni pysähtymään, kun karjaisin pysähtymiskäsyn. Maahanmenossa koira pysähtyi seisomaan ja toisella  käskyllä se meni vasta maahan. Metallihyppynouto oli ok. Seuraamisessa namitin koiraa osassa lähdöistä ja koira pysyi paketissaan.

Toisessa kehässä jatkettin ensin ruudulla. Tämä oli muuten ihan ok, mutta Rin ennakoi maahanmenon ja käskin sen siitä nousemaan vielä seisomaan. Liikkeestä istuminen oli hyvä. Kaukoissa Rin teki kaikki vaihdot yhdellä käskyllä, mutta tekniikka oli huonoa. Tunnarissa koira taas kiehui kapuloiden viennistä. Namitin sen maahan ennen lähtökäskyä. Näitä pitäisi tehdä enempi oikean vireen saamiseksi odotustilanteeseen. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen koiran työskentelyyn vireen huonosta purusta huolimatta. 

SARA teki lopuksi vielä tunnarin. Halusin sille kiirettä haisteluun ja jätin aamuruoan purkissaan näkyville. Koira kuitenkin yllätti ja teki tunnarin hyvin. Ansaitsi ruokansa.

---

Tämän kaiken jälkeen RINNA aloitti juoksunsa. Edellisestä on nyt 7,5 kk, yleensä on ollut pidempi väli, mutta ehkä Saran sterkkaus sekottaa rytmiä. Just kun olin asennoitunut meneväni sen kanssa tokokokeeseen. Ei auta, kun alkaa selailemaan enempi koekalenteria.

2 kommenttia: