lauantai 10. tammikuuta 2015

Jotain treenejä

Keskiviikkoaamuna puuhattiin Inkan kanssa. Ensin DOT sai 32. namiruutunsa. Samalla ammuttiin neljästi. Doo ei nyt välittänyt äänistä, senkus vain hotki ruokaa suuhunsa. Sitten tehtiin suunnilleen täyskokoinen esineruutu. Neljä esinettä sijoitettiin etulaidan myötäisesti keskilinjalle. Kokeiluksi lähetettiin sekä RINNA että Sätkä yhtäaikaa ruutuun eri reunoilta. Rinnaa ei toinen koira ruudussa haitannut. Se teki hyvin töitä eikä aikaillut turhia, kaksi esinettään se toi nopsaan. 

Sitten vielä viestiä. Tällä kertaa kumpikin pää oli etenevänä. Ensin kuljetettiin omat koiramme noin sadan metrin päähän, josta lähetettiin koirat vuorotellen. Sitten edettiin kahteen kertaan noin 200 metriä. Eli Rinnalle juoksua A-Ö 200 m, Ä-B 600 m ja C-Å 1000 m. Ekat juoksut sujui hyvin, mutta ongelmaa oli viimeisellä osalla. Rinna palasi lähetyksen jälkeen takaisin. Sen tultua näköpiiriin käskin sitä jatkamaan matkaansa. En mitenkään ilkeästi käskenyt, mutta koira otti siltikin paineita tästä eikä tullut kumpaankaan päähän. Se ei vaan kestänyt sitä, että käskin sen pois minun luota. Lähdin kävelemään takaisin päin ja Rinna löytyikin läheltä. Laitoin Sätkän menemään edeltä ja yritin usuttaa Rinnaa sen perään, muttei se lähtenyt. Kutkuin koiran luokse (se mielisteli) ja tein uuden lähetyksen, jolla koira lähti ja juoksi perille asti. Tähän käytökseen keksittiin taas monta syytä: Inka ei ole ollut etenevänä päänä ja useimmiten viime aikoina Inkan päästä on joutunut autoon sekä lumi ja pakkanen vaikeutti (koirat siksakkasi rankasti jäljen päällä). Lisäksi Rinna ohjaajapehmeänä koirana ei kestä kauempaa käskytystä tällä hetkellä. Se paineistuu tästä. Parempi on kutsua näissä koira luokse ja tehdä lähetys uusiksi. Ei auta, kun treenata taas vaan lisää.

---

Torstaina ehdittiin pitkästä aikaa SARAN aksoihin. Kentällä oli valmiina numeroitu rata, joten hyödynnettiin se :)


Tehtiin ensin osissa 1.-15. ja sitten 10.-25. Lopuksi oli yritys vielä nollalla läpi, mikä ei tietenkään onnistunut :p Yllättävän vaikeaa oli saada koira kutosputkeen. Se valitsi helposti A:n sen sijaan. Ei olekaan tullut opeteltua kontakti-putki-erottelua tuosta kulmasta! Sain koiran ohjattua putkeen juoksemalla sen kanssa putkelle asti persjätöllä tai pakkovalssiin. Toinen enempi työstöä vaatinut kohta oli välillä kepeiltä A:lle. Kokeilin ensin hyppyjä välistävetoina, mutta sujuvampaa oli ohjata takaakiertoja.

---

Perjantaina oli Anun vetämä piirin Toko1-kurssi, jolle ilmotin DOTIN. Dot on hurjan nuori tuolle kurssille, mutta tehdään asiat Dotin mukaan. Penska keskittyi ihan hyvin tekemiseensä. Väleissä opeteltiin rauhottumista maahan. Silittelin penneä sen maatessa maassa. Mikäli se ei malttanut olla, niin se sai olla sylissä.

Ensimmäiseksi tehtiin niinkin vaikeaa asiaa kuin kontaktia perusasennossa. Tätä ei olla vielä Dotin kanssa aiemmin tehtykään. Dotia on vain ohjattu sivulle, ei edes istumaan vaan takapään liike on ollut treenin kohteena. Nyt ohjasin pentua perusasentoon, sen perään äkkiä kontakti ja palkkaus. Doo ei kestä tässä vielä yhtään kestoa sillä se tarjoaa helposti maahanmenoa tai se hypähtää sivuun. Kontaktitreeniä tehtiin myöskin namialustan kanssa. Tässäkään kestoa ei ole vaan penska piti vapauttaa heti vilkaisusta. 

Sitten tehtiin käännöksiä paikallaan. Tämä oli Dotille tuttua. Tehtiin myös pyörimisiä kummallakin sivulle ja kahdeksikkoa jalkojen välissä. Näihin otettiin mukaan kaikkia jääviä, avuilla toki. Dot on tehnyt asentoja erikseen, ei vielä liikkeeseen yhdistettynä. Perusteet sillä näyttää kuitenkin olevan aika hyvät, sillä yllätyin miten pätevästi pentu teki näitä! Imutusseuruukin sujui hyvin. Samoin luoksetulot. Ekassa luoksetulossa pennulle syötettiin nameja sen odottaessa. Toisessa se sai itse ymmärtää millä pääsee luokse. Pentu ymmärsi nopsaan reagoida kiristyneeseen hihnaan istumalla, jolloin hihna löysentyi ja pentu sai luoksetulokäskyn.

Sitten vielä isot treenaamaan. RINNAN luoksetulo on nyt hajalla :/ Takapalkalla pysäytykset toimii vielä jotenkuten, mutta ilman sitä pysäytykset on hirveän huonoja. Pitää pohtia mitä seuraavaksi näiden kanssa tehdään. Kaukoja jumpattiin. Toistoja vaan lisää niin hyvä tulee. Seuraamisessa palkkailin koiraa taakse, josko sen asemakin muuttuisi taaemmas.

SARA sai tehdä heti sisään tultuaan korkeammissa kierroksissa tunnareita, joissa kapulat oli toisissaan kiinni ja päällekkäin. Tehtiin yhteensä kymmenisen toistoa. Todella herkästi Sara reagoi oman hajuun sitä kuitenkaan kunnolla tarkentamatta ja toi oikean viereisiä tai sitten useampaa kapulaa kerrallaan. Useamman tällaisen virheen jälkeen koiralla kertaalleen keitti yli ja alkoi tuoda ihan mitä sattuu. Tästä laitoin koiran hetkeksi huilaamaan. Oikean tuomisista koira sai rauhalliset rapsutukset ja sen jälkeen ehkä namiakin, jos oikea tuli kerrasta. Rakennetaan koiralle pitkäjänteisyyttä nyt näin, palkan odotus saanee koiran hätiköimään. Kaukoissa halusin nyt painetta koiralta pois ja aina jätön jälkeen kävin nakkaamassa koiralle maahan ruokaa. Syönnin jälkeen se teki ihan hyviä vaihtoja. Seuraamisessa maahan palkkaus on selvästi nyt rauhottanut koiraa, vaikka alkuun se tuntuikin vaan nostavan koiraa. Tehdään tätä vielä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti