maanantai 19. tammikuuta 2015

Neljän päivän tokot

Perjantaina DOTILLA oli piirin tokokurssia. Dot oli mainiosti tekemisissä mukana. Se haikaili muiden perään vain silloin, kun ei tehty mitään ja penska oli vapaalla. Tehtiin paljolti samoja asioita kuin viimeksikin, eli perusteita kontaktiin, perusasentoon, seuraamiseen, jääviin sekä paikallaanoloihin. Vaikkakaan viikon aikana ei hurjasti mitään olla tehtykään, niin Dot on näissä edistynyt. Se osasi istua jo hetken perusasennossa kontaktissa, pysyi hyvin paikallaanoloissa ja osasi mennä liikkeestä maahan pelkällä käskyllä. Maahanmeno ei tosin ollut teknisesti sellainen kuin haluan sen olevan, mutta hienoa, että penne pysyi tekemään maahanmenon pelkällä käskyllä minun peruuttaessa poispäin. Uutena asiana otettiin hyppyä. Doo sai kulkea hypyn yli pariin kertaan yhtä lautaa ylittäen.

Sen jälkeen otin isoille treenit. RINNA teki luoksetuloja takapalkalla, ruutua, seuraamista, kaukoja ja tunnaria. Ennen ruutua vaadin koiraa täysillä keskittymään minuun, vaikka sille olikin vihjaistu jo ruudusta. Näitä tarvitaan paljon. Kuulolla ollessa Rin menee äänettä ruutuunkin. Seuraaminen tuntui pitkästä aikaa hyvälle. Palkkailin koiraa taakse ja paikka tuntui hyvälle.

SARA sai taas aloittaa vuoronsa tunnareilla. Se oli nyt alusta lähtien tarkempi. Se osasi erotella oikean kapuloiden ollessa kiinni toisissaan. Ongelmaa tuotti nyt päällekäiset kapulat, jolloin koira mieluusti nappasi joko vain päällimmäisen suuhunsa tai sitten molemmat. Edelleen jatketaan näitä. Lisäksi koira teki ruutua, seuraamista ja kaukoja. Kaukoissa keskityin koiran mielentilaan kävelemällä koirasta poispäin ja palaamalla palkkaamaan, jonka jälkeen saatettiin tehdä jokunen vaihtokin. Lisäksi Sara teki merkillä ja kapulalla erottelua. Koira kuunteli käskyn paremmin, kun heitin kapulaa. Kapulan ollessa valmiina maassa se arpoi enemmän käskyjä. Kuuntelujakin siis lisää.

---

Lauantaina oli Heidi Pesosen koulutus, jossa korostui mustavalkoisuus ja kontrolli. RINNALTA katsottiin luoksetuloa. Koira osaa pysähtyä hyvin takapalkalla, mutta silloin sillä ei ole mielessä kuin takapalkka. Se ei ymmärrä pysähtymisen olevan se pointti. Nyt jätettiin takapalkka pois ja autettiin vartaloavuilla koira pysähtymään oikein. Näitä nyt lisää.

Ehdittiin katsastaa myös seuraamista. Rinnan suurin ongelma tällä hetkellä seuraamisessa on niinkin pieni kun paikka liian edessä. Paljon on ongelmia jo takanapäin. Nyt käytettiin jo aiemmin käyttämääni koiran työntöä eteenpäin sen edistäessä. Sain tähän nyt tarkennusta ja ehkä osaan käyttää keinoa jatkossakin.

---

Sunnuntaina pidettiin kimpassa kokeenomaiset treenit Heurekan nurtseilla. Liikkeet tehtiin kahdessa kehässä. Pohja oli varsin kirjavaa: oli lunta, loskaa, jäätä ja paljasta nurmikkoakin pilkotti. Sarppa kulki sipsutellen :p

SARA osallistui paikallaanoloihin, jotka pidettiin asvaltilla lyhyesti. Istuminen oli hyvä. Maahan mentyään koira taittoi heti etutassua alleen. Korjasin ja koira oli muuten hyvin.

Seuraaminen oli ihan hyvää. Oli vaan vaikea kävellä epätaisaisella alustalla. Luoksetulo lumessa oli hyvä. Palkkasinkin jo maahanpysäytykseen. Ruutu olikin sitten vaikea. Sara ei vain erottanut ruutua taustasta. Se haki kehänauhan painona olleelle kivelle sekä toiseen kehään erilaisille merkeille. Tehtiin ruutua vielä erikseen lopuksi ja on se vaan kirjavalla pohjalla Saralle vaikea erottaa. Lisää treeniä tähän. Tunnari oli hyvä. Koira haisteli rauhallisesti. Kaukot oli samoin hyvät. Ohjattu noutokin oli toimiva. Zetassa asennot oli hyvät, mutta koira vinkui seuruussa. Metallihyppynouto oli hyvä.

RINNAA pallottelin hetken ennen kehään menoa. Aloitettiin seuraamisella ja koira oli vähän liian kiihkeänä siihen. Pidin sitten namit kädessä ja palkkailin koiraa sopivissa kohdissa. Koiran kierrokset laski seuruun aikana, hyvä. Rinnalla ei ollut ongelmaa ruudussa. Se bongasi sen hyvin. Mun näössä vaan oli vikaa ja pysäytin sen liian aikasten. Uudella käskyllä koira jatkoi loppuun asti. En ottanut koiraa ollenkaan seuruuseen vaan palkkasin ruutuun. Luoksetulossakaan ei tehty luoksetuloa vaan jätön jälkeen palasin palkkaamaan koiran odotuksesta. Kaukoissa Rin liikkui hieman i-m- ja s-i-vaihdoissa. Edelleen rutiinia niiden oikeaan suorittamiseen. Liikkeestä istuminen oli hyvä. Tunnari samoin. Tosin luovutushan siinä on edelleen liian tiivis. Metallinoudossa tehtiin nouto pitkältä matkalta ja palkkasin koiran vauhdista. Noudossa samoin kuin ruudussakin käskyttelin koiralle asentoja ja seuruuta ennen lähetystä eikä ääniä päässyt kummassakaan.

Illemmalla treenattiin hallilla. Leikitin DOTIA. Ei ollakaannyt nyt juurikaan leikitty muualla kuin kotona tai kotiseuduilla. Nyt hallilla penska leikki raivokkaasti :) Sitten vaihdettiin ruokaan ja tehtiin eri asentoja sekä perusasennossa kontaktia. Seuruuta tehtiin imuttaen. Ruutua tehtiin namialustalla. Pentu juoksee sinne nopsaan. Tehtiin myös siiveekkeen kiertoja molempiin suuntiin namialustaa siirtäen. Kokeilin kiertoja myös ilman namialustaa. Onnistui, mutta näissä pentua saa saatella pidemmälle. Jatketaan vielä alustan kanssa.

RINNA teki luoksetulon pysäytyksiä nyt ilman takapalkkaa. Annoin ensimmäisiin vartaloavut ja sitten kokeilin ilman. Koira teki niin hyvin, että pysyin palkkaamaan kaikesta! Ruutuun lähetyksiä tehtiin eri suunnista. Rinnalla on edelleen tapana jäädä ruudussa turhan eteen. Nyt koira väläytteli jonkin kerran peruuttamista pysähtymisessään, jolloin se päätyi taakse. Hyvä, jos se alkaa ymmärtämään. Jatkossa lisää näitä myös kosketusalustalla. Seuruussa työstettiin koiran paikkaa. Vielä on tässä töitä edessä. Kaukoissa myös, nytkin työstettiin niitä.

SARA teki jälleen ekana tunnareita, joissa kapulat oli kiinni toisissaan tai päällekäin. Ekalla koira toi oikean viereisen, lopuilla viidellä kerralla se nosti tarkasti vain oman. Hyvä. Ruudussa koira osasi paikan aika kivasti. Osaaminen hajoaa vaan siihen, jos mulla on pallo valmiina kädessä. Silloin Sas ei ajattele. Jääviä tehtiin peilin edessä. Asennot oli hyviä, palkkasin eteen. Kaukoissa kävin nakkaamassa ruokaa maahan jätettyäni koiran. Vaihdot oli hyviä.

---

Maanantaina oli Päivin kurssia. Jaoin ajan Saran ja Rinnan kesken. SARA teki ensin luoksetuloja heittotakapalkalla. Sujui hyvin. Kävin joka kerta ensin palkkaamassa koiraa jätettyäni sen. Tämä toivon mukaan pidemmällä tähtäimellä rauhottaa koiran odottamaan. Sitten vielä ruutua. Ruudun takana oli ihminen sekä koiria häkeissä. Joko näistä tai sitten edellispäivän huonoista ruuduista johtuen Sara jäi ruudussa liian eteen. Tätä korjasin omalla ajalla kosketusalustan kanssa. Lisäksi tehtiin kaukoja, joissa edelleen kävin palkkaamassa koiraa maahan jätettyäni sen. Koira sai myös palkkaa paljolti istumisista. Tehtiin vielä lyhyesti paikkamakuuta.

RINNAKIN aloitti luoksetuloilla. Ensimmäisiä stoppeja en hyväksynyt, mutta sitten alkoi sujumaan. Ekoihin annoin vartaloavut, sitten tehtiin ilman niitä. Pelkällä käskyllä pysäytykset oli jopa parempia. Rinnakin sai apparin heittämää heittotakapalkkaa. Rin nousi paristi istumaan mun kävellessä poispäin. Palautin koiran takaisin maahan. Tää on ärsyttävää. Sitten Rinnakin teki pari ruutua. Ruudussa oli kosketusalusta. Vihjeen jälkeen käskytin koiralle jälleen pikkutemppuja eikä koira ääntänyt päästyään ruutuun. Palkkasin koiran ruutuun. Omalla ajalla Rimppa teki seuraamista. Tehtiin paljolti askeleita ja käännöksiä peilin edessä. Rin osasi hyvin. Seuraamisessa keskittyttiin myöskin paikkaan. En vain osaa käyttää itsenäisesti koiran työntämistä, joten nyt herättelin koiraa pitämään paikkansa äkkipysäytyksin. Ääntelyä ei alun parin vinkaisun jälkeen ollut. Jokunen liikkeestä istuminen otettiin väliin. Oli nopsia. Kaukoja jumpattiin lopuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti