maanantai 20. kesäkuuta 2016

Opinteillä


DOT on kehittynyt kropaltaan ja se näkyy kropan hallintana hyppytekniikassakin. Vapun tunnilla viime viikolla katsastettiin koiran korkeushyppytaidot ja niin se vaan kääpiökin hyppäsi 65-senttistä. Riman yli pääsy ei ollut mikään räpiköity suoritus vaan koira suoriutui siitä mallikaasti.

Tärkeää on ennen Dotin treenejä rentouttaa koiran lapojen alue. Venytellään koiraa ennen suorituksia ja ylläpidetään lapaliikettä ihan vaan heittelemällä nameja maahan (mielellään koiran takajalkojen väliin), jolloin koira luonnollisesti pyöristää selkäänsä. Lisäksi koiran voi aloituksessa palkata siten, että se pyöristää selkäänsä.

Kuva: Raija Theocharous

Viikonloppuna kouluttauduttiin FH-jäljen parissa Uudenmaan noutajakoirayhdistys ry:n järjestämässä koulutuksessa Inkoossa. Kouluttajana oli Holger "Hodi" Palomäki. Koulutuksessa käytiin paljon läpi koiran tunnetilaa jäljellä sekä myös ennen ja jälkeen jäljen. Tykkäsin, sillä mielentilastahan kaikki lähtee. Dotista ei usein huomaakaan sen paloa töihin ja itse turhankin usein mietin sen motivaatiota tehdä asioita, myös jäljellä. No ulkoisesta olemuksesta huolimatta sillä on paloa ja sitkeäkin se on! Silti sen kanssa on hyvä edetä hitaasti ja tehdä sille kaikkeen hyvät pohjat. Nyt koira jäljesti hyvin syvällä nenällä kovassa tuulessakin. Vasta- ja myötätuuli ei olleet ongelmaksi, mutta sivuttaistuuli vei koiraa vinoon. Koira kuitenkin piti jäljestä kiinni eikä poikennut jäljeltä paria askelta enempää, vaan hakeutui aktiivisesti heti takaisin. Tuuli vaikeutti etenkin kaarteissa. Kaarteet muutenkin on Dotille vielä uutta, joten niitä pitää enemmänkin treenata. Dot kuitenkin taisteli jäljet hyvin, se vaan paransi ja keskittyi paremmin vaikeuksien lisääntyessä.

Koulutuksessa käytiin läpi mm. erilaisia kulmien opetustyylejä. Dotille kaipaisin enempi tarkkuutta (rauhaa) kulmiin, joten kokeiluun menee ruudun tallaaminen kulmaan, josta jälki jatkuu jakumona kääntyen. Esineiden opetuksesta oli myös puhetta. Hodi on onnistuneesti opettanut useammalle koiralle esineen ilmaisun nenäkosketuksella ilman, että kosketus siirtyy kuitenkaan varsinaiseen ilmaisuun. Sekin voisi olla kokeilemisen arvoista. Tällä hetkellä olen naksutellut Dotille ilmaisuja, mutta kriteerin selittäminen koiralle niissä on ollut vaikeaa. Nenäkosketus olisi selkeämpi kriteeri ja siinä esineen paikka suhteessa koiraan tulee ilmaiseksi.

Kuva: Raija Theocharous
 
Molempina päivinä tein myös RINNALLE jäljet hakkuuaukealle. Hyödynsin myös rusakkoa ja tein osan jäljestä rusakon kulkemaa reittiä pitkin. Rinna tarkisti rusakon tulo- ja menoreitit, mutta pysyi omassa jäljessään sekä ilmaisi kepin, joka oli reittien risteyksessä. Hakkuupohja itsessään ei ole Rinnalle vaikea, mutta nyt kova tuuli pyöritti hajuja aukealla ja koira joutui tarkentelemaan enempi. Maaston vaihdot on Rinnalle edelleenkin vaikeita. Niitä pitäisi ottaa treeniin ihan ajatuksella. Maaston vaihtuessa vaihteessa olevat kepit jää koiralta turhan usein huomaamatta. Toiselle jäljelle laitoin maaston vaihtoon purkin avuksi ilmaisuun. Purkit ei jää Rinnalta huomaamatta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti