sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Treeniä koko rahalla

Korkattiin pk-kisakausi Turun Käyttökoirien jälkikokeessa, jossa tuomarina oli Harri Laajajärvi. Kokeen piti olla periaatteella tottiksen perusteella maastoon, mutta kisaajia olikin niin vähän (vain neljä!) ettei karsintaa tarvinnut tehdä. Aloitettiin sitten maastoilla. RINNAN jälki starttasi lupaavasti heti hirvitornin vierestä ja lähellä oli ruokintapaikka. Janalla koira nosteli koko ajan jälkiä, muttei se edennyt varmasti jälkiä pitkin, joten en poikennut janalinjalta vaan lähettelin sitä eteenpäin janalla. Lopulta koira nosti jäljen varmemmin eikä tuomarilta kuulunut mitään kommenttia mun lähtiessä perään. Janalta saatiin pisteitä tyydyttävästi 31. Ensimmäiseksi koiran tie vei eläinten juomapaikalle, jonne toki jälki ei ollut mennyt, mutta se meni sitä läheltä. Rinna ohjasi itse meidät takaisin jäljelle. Sitten edettiin, koira eteni normaalivauhtia, minä risukosta johtuen hitaammin. Suurimman osan jäljestä taisin kulkea risukoista johtuen silmät kiinni :p Keppejä nousi kivasti neljä ja sen jälkeen päädyttiin paskaan. Merkkejä riitasta oli ollut paljon jo matkalla, mutta tämä oli tuoretta. Kiskoin koiran pois riistajäljeltä, mutta en saanut sitä enää orientoitumaan sen jälkeen oikeaan jälkeen. Yritettiin, kunnes aika tuli täyteen. Näin myöhemmin kaavion jäljestä ja plussaa mulle siitä, että olin osannut lukea koiraa oikein. Olin osannut stopata riistajäljestyksen heti alkuunsa eikä oltu kaukana oikeasta jäljestä. Koira ei vain päässyt riistasta yli. Jälkeäkään ei olisi ollut paljoa enää jäljellä.  

Tuloksettomuudesta huolimatta jatkettiin koetta. Otettiin se treeninä. Esineruudussa Rinna teki töitä kivasti, mutta yksi esine jäi silti metsään. Se ei vain saanut hajua siitä. Esine jäi pistolla juuri sopivasta tuulen väärälle puolen. Esineistä 20 pistettä.

Tottiksessa treenasin todella ja käytin surutta lisäkäskyjä sekä vartaloapuja. Halusin vain pitää koiran kierrokset kurissa. Näistä huolimatta pisteitä kertyi ihan 77. Kivan kisajännityksen sai aikaan se etten tiennyt mitä mieltä tuomari oli kokeessa treenaamisesta :p Ei se onneksi pahalla sitä katsonut. Liikkeestä istumisessa ja paikkamakuussa en käyttänyt lisäapuja ja ne olisi olleet erinomaiset. Osioita ei sen enemmin käyty läpi. Seuraamisissa käytin tempon hidastuksia sekä pysähdyksiä ja lisäkäskyjä. En siltikään saanut koiraan kontaktia ekalla suoralla. Se ei kuitenkaan edistänyt niin paljon kuin se osaa eikä äännellyt. Liikkeestä maahamenoon annoin ihan törkeän kroppa-avun ja luoksetuloissa annoin toisen käskyn koiran ollessa lähellä. Ekan se tuli hyvin, mutta toisessa tuli silti pieni törmäys. Noudot oli ihan ookoot. Tasamaanoudossa käskin koiran maahan ennen kapulalle lähetystä eikä lähtöääntä tullut missään lähdössä. Kerran koira ennakoi edestä sivulle siirtymän, josta palautin sen eteen. Ja kerran koira pureskeli vähän kapulaa edessä. Käskin sen pitämään paremmin. Eteenmenon olin valmis keskeyttämään, mikäli koira oisi vaan räksyttänyt, mutta sen hiljentämiseen riittikin vain sanallinen "Oijoi". Saatiin kyllä tosi hyvä treeni tottikseen!


Rinna ja tulitikun luovutus. Kuva Päivi Sumulehto.

Mitä tottiksen eteen on sitten noin muuten tehty?
  • Seuraamista on työstetty koko kevät. Sitä on siistitty kiihdyttävien asioiden osalta eli esim. eteenmenon valmistelevaa osuutta ajatellen. Koiraa on nostatettu ja silti vaadittu asioiden oikein suorittamista. Lisäksi jääviä on otettu sekaan. Niissä on yritetty panostaa tekniikkaan.
  • Luoksetulossakin koiraa on nostatettu. Se on hetsattu sfääreihin ja sitten vaadittu jarruttamista luoksetulossa. Ei vaan saa juosta ohi eikä törmätä.
  • Noudoissa eniten on työstetty esteitä. Esteissä itsessään ei ole suurempia ongelmia ollut, mutta suoritusjärjestyksessä on. Koira saattaa suorittaa toisen esteen mennessä ja sitten toisen tullessa. Tätä on työstetty törkeesti vaan apparin häiköidessä koiraa tulemaan väärälle esteelle. 
  • Paikkamakuuta on teetetty eri paikoissa ja tilanteissa. Koira on saanut maata toisten aksatessa ja esimerkiksi mun kouluttaessa muita. Aiemmin tottismakuussa koira on saanut olla rennosta, kunhan vain pysyisi. Tokossa olen vaatinut siltä täsmällistä asentoa. Nyt tottismakuuksikin on vaadittu korrektia asentoa.
Työstämistä riittää edelleen. Nyt on keskitytty vain niihin törkeisiin epäkohtiin, mutta kokonaisuus kaipaa vielä paljon treeniä. Tämän tarpeen huomaa ihan vain kisamaisissakin treeneissä. Koiran mielenhallinta hajoaa jo silloin. Treenit siis vain jatkukoon.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hyvältä treeniltä!
    Jälkikokeissa kisaajamäärät on kyllä olleet aika vähäisiä - meillä on lauantaina kevään kolmas 10 tottiksen perusteella maastoon -koe, eikä yhdessäkään ole lopulta ollut karsintaa. Hassua, kun huhtikuussa ei koepaikkoja saanut millään kolmosista!

    VastaaPoista