torstai 26. lokakuuta 2017

To-ko-doo

Olen aloittanut nyt DOTIN kanssa ihan tositarkoituksella tokoilemaan. Dot on kypsynyt hiljalleen ja nyt tuntuu, että tekee mieli koittaa miten pitkälle sen kanssa päästään. Mitään varsinaisia tavoitteitahan en osaa vielä koota, mutta kokosin ylös nyt alkuvaihetta. Mitä on jo tehty ja missä nyt mennään. Dothan on tehnyt tokojuttuja ennenkin projektiluontoisesti koe-eläimenä. Sen nouto esimerkiksi kasattu jo vuosi sitten, kun halusin ottaa liikkeen työn alle itseäni opettaen. Dotin nouto onkin täysin operantein menetelmin kasattu. Tunnari on ollut toinen opetusprosessi minulle itselleni, jonka keskiöön Dot on joutunut. Muitakin projekteja Dotin kanssa on puuhasteltu, mutta ne ei lähtökohtaisesti ole olleet niin opettavaisia minulle tai ne on edelleen kesken :p Sellainen punainen lanka on treeneistä vielä puuttunut. Kokeilen asioita ja tutustun lisää koiraan.

Tähtäimessä on ollyt nyt työstää lähinnä alempien luokkien asioita, toki samalla hieman myös ylempiä luokkia ajatellen. Kaikki on vielä hyvin alussa.

Paikallaanoloissa olen keskittynyt mielentilaan ja tekniikkaan. Pitkiä oloja ei ole vielä tehty vaan koiraa on palkattu usein näitä vahvistaen. Makuussa koira kestää paremmin häiriöitä, mutta istuminen on herkempi. Dot saattaa vähän ahdistua, jos koiran lähellä ollaan ja se näkyy juurikin istumisessa koiran eleissä. Sivulta maanhanmeno alkaa luonnistumaan vähitellen nopsaksi. Istumaan nousussa Dot tarttee usein vielä käsikosketusapua.

Seuraaminen on aivan alkeissa. Dot osaa tulla ilman apuja perusasentoon. Toki asento ei ole identtinen joka kerta. Seuraaminen onnistuu joka suuntaan muutaman askeleen verran ja käännökset on hallussa. Seuraava askel on siis keston kasvatus. Jääviä ei tokikaan ole liitetty vielä seuraamiseen vaan niitä tehdään vielä pitkään erillisenä. Tällä hetkellä Dot tarvii vielä apuja onnistuakseen tekemään jäävät hyvällä tekniikalla. Erottelutreeniä on jo jonkun verran tehty. Maahanmeno on varmin, seisominen huonoin.

Luoksetuloliikkeet Doo osaa kuta kuinkin. Se osaa jäädä ja tulla vauhdilla. Perusasentoon haku vauhdista on vielä aika raakaa. Hyppy välissä onnistuu myös. Kaukoissa työstetään vielä pitkään tekniikkaa. Dotille tulee takajalkakaukot. Tällä hetkellä Doo pystyy apujen kanssa tekemään yksitahtiset vaihdot maasta istumaan nousuun ja maahanmenoon sekä seisomaannousuihin.

Kapulan pito ja nouto onnistuu Dopsilta ihan hyvin. Toki rutiinia nämäkin kaipaa vielä. Irtoamisliikkeet on eniten kesken. Dot ei osaa vielä kohdistaa kauempana olevaan kohteeseen. Merkin kierto sujuu, kunhan koiralle on näytetty ensin kierrettävä kohde. Ruutua on tehty vasta pari hassua toistoa. Dotilla on ruudussa ollut valmiina ruokaa tai lelu. Lisäksi se on tehnyt hieman paikanhakua lentävällä palkalla.

Kaikenlaiset koemaisuudet on vielä edessä. Dotille on tehty sosiaalista palkkaa ja sillä on pari muuvia, mistä se palkkaantuu. Ihan yksittäisiä tehtäviä on vasta kokeiltu sosiaalisen palkan voimin. Puuhaa siis on, mutta tämähän on ihan hauskaa :D


Kuva Päivi Sumulehto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti