maanantai 8. huhtikuuta 2019

Maastojeah!

Sunnuntaina korkattiin maastotreenit. Oli nii-in ihanaa! 

Ensin tehtiin esinekaistale. RINNA sai kolme vierasta esinetä ruutuun. Rimppa teki hyvin töitä. Se toi ensin takaosassa maan tasolla olleen esineen, sitten takanurkassa kannon päällä olleen ja viimeisenä esineen edestä. Edelleen se painuu ensin taakse työskentekemään. Etuesineen se toi nyt vikalla lähetyksellä, kun lähetin tietämättäni koiran suoraan kohti. Ensi kerralla pitää testata taas etuesineelle lähettämistä heti ekalla lähetyksellä. Niissä maltti on aiemmin ollut vaikeaa. Samoin jatkossa pitää muistaa tehdä neljälläkin (tai enemmällä) esineellä. Oon kaavoittunut maksimissaan kolmeen. 

Jäljet oli vanhentuneet esineiden teon ajan. Rinnan jälki oli oma tekemä parin sadan metrin pätkä. Janaa oli pitkästi. Annoin liinan kiskaista ennen kuin lähdin liikkeelle. En kuitenkaan aina osaa liikkua ilman liinan nykäisyä, joten tehdään niistä sitten merkityksettömiä koiralle. Nyt Rinna jatkoi hyvin suoraan nykäisystä välittämättä. Viimeistään jäljennostovaiheessa liinan kiskaisu on usein tuottanut takajäljen noston, mutta nyt Rinna harkinnan jälkeen otti oikean suunnan. 

Jäljellä oli käynyt joku muukin. Siellä oli vieraita merkkejä ja Rinna vaihtoikin toiseen jälkeen kesken kaiken. Annoin sen mennä aikansa. Jonkin matkaa mentyään se palasi omia jälkiään takaisin omalle jäljelle. Rinna yritti toisenkin kerran vaihtaa jälkeä, mutten enää päästänyt. Rinnaa on koulutettu sillä periaatteella,  että se saa mennä jälkeä niin kuin haluaa. Hukan käydessä se on viety vaan pois jäljeltä. Eli se on menettänyt palkkionsa. Se  on kuitenkin koira, joka palkkautuu enempi (etenkin riista)jäljestyksestä kuin niistä esineistä. Epäilen, ettei Rinna ole siis kokenut tätä niin kannattamattomaksi ja jäljen vaihtamiset vaan on vähitellen lisääntyneet. Jatkossa kokeillaan tähän sitä, etten päästä koiraa lainkaan väärille urille vaan pidätän liiasta kunnes koira taas valitsee oikean jäljen. 

Loppuun tehtiin vielä tarkkuusruutu. Talven jälkeen tässäkin jatketaan juuri siitä, mihin on jäätykin. Rinna tarvii tähän toistoja ja rutiinia. Rii poistuu helposti alueelta. Se oppisi varmaan rajat paremmin, jos pääsisi useammin tekemään tätäkin lajia. Luovutuksiakaan ei ole vielä korjattu vaan esine tippuu helposti matkalle. Työmaata siis riittää! 


Talviturkki on heitetty!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti