sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Tokoa ja kokeita

RINNA on käynyt parissa tokokokeessa. Viime torstaina oltiin Koiviksen kokeessa Agimestassa ja lauantaina VAU:n kokeessa Lahdessa. 

Torstain koe oli oikein onnistunut koiran mielentilan kannalta. Rinna vähän pirskahteli, mutta oli läsnä minun kanssa. Lauantain koe taisi olla liian pian edellisen jälkeen. Koira oli omissa maailmoissaan korkeassa vireessä. Rinna kyllä yrittää kovasti, muttei vaan kykene siinä mielentilassaan.





Torstain kokeesta on videota, oikein hyvänmielen videoita! Liikkeissä on vielä tekemistä,  mutta koe oli tunnelmaltaan paras pitkästä aikaa.




Toisessa kokeessa eniten liikkeistä kärsi seuraaminen (8,5 vs. 6,5), luoksetulo (8 vs. 5), kiertonouto (9 vs. 7) ja ruutu (8 vs. 6). Seuraaminen on pahin kuplauttaja. Koira saattaa jopa eksyä matkasta kokeissa, sillä en kannattele koiraa mukanani vaan se joutuu hoitamaan oman tonttinsa. Kun koira eksyy ihan poissa sivulta, se usein herää ja keskittyy paremmin. Jos yritän kerjätä sen huomiota, niin se ei edes yritä. Luoksetulosta hävisi maahanmeno pysäytyksenä, kuten myös kiertonoudosta. Rinnan ollessa liian kierroksilla se ei vaan kykene siihen. Tämä oli vielä kesällä ongelma treeneissäkin, mutta näköjään putkahtaa esiin, kun lujaa menee. Muutenkin pysäytykset on olleet treeneissäkin valuvia, joten tekemistä riittää. 

Ruudun ympyrään saan koiran hyvin ja tarvittaessa saan korjauskäskyillä sen korjattua ympyrään (lauantain kokeessa tartti). Ruutuun lähtiessä Rin aina haukahtaa, mutten ole enää siitä välittänyt. Se missä tässä liikkeessä huomaa liian vireen on seuraamaantulo lopussa. Jos Rinna on liian kiireinen, niin se juoksee vaan ohi :p

Kestävimpiä liikkeitä oli paikkikset (10 ja 9,5 vs. 9 ja 9), zeta (9,5 vs. 8,5), tunnari (8,5 vs. 9) ja kaukot (10 vs. 9). Välillä paikkiksen maahanmenokin on ollut vaikeaa, kun koira odottaa niin (täristen) luoksetuloa. Toivottavasti tämä on nyt korjattu. Zetaa on treenattu paljon liikkuroituna ja ilman. Se on selvästi auttanut :D Zetassa koira on nykyään läsnä. Otan sen seuruuseen jo aloituspaikalle mennessä, jolloin se ei jää kyttäämään kartioita. Lisäksi on tehty paljon kuuntelua käskytyksissä. Tunnari on aina yhtä kaaottinen, mutta usein onnistunut. Rinna potkii mennessään kapuloita ja on muutenkin hätäinen kapuloilla. Kaukoissa Rinna keskittyy ja tekee vaihdot samanlailla kuin treeneissäkin. Ihan ideaalit ne ei ole vielä vaan s-i on epäpuhdasta. 

Heikoin lenkki on ehdottomasti ohjattu nouto (0 vs. 0). Nykyään Rinna tekee vielä siistin merkin, mutta sen jälkeen räjähtää. Se näkee vain kapulat eikä pysty luopumaan niistä. Liikkeenä ohjattu nouto on aina heikko, sekä treeneissä että kokeissa. Helpon treenata siis koekuntoon :p 

On aina yhtä hilpeää pukea Rinna kukkamekkoon (takkiin) :D



Sunnuntaina oli Mari Leiviskän koulutusta. Rinnan kanssa paneuduttiin ohjatun noudon ongelmaan. Rinnan keskittymistä oikean kapulan noutoon lisättiin häiriöille. Samaan aikaa, kun lähetin koiran noudettavalle kapulalle, lensi lelu keskimmäisen linjalle. Rinna vaihtoi tehtävän helposti leluun,  mutta toistojen myötä sen keskittyminen tehtävään parani. Toinen häirintä oli ruokaa merkillä juuri päinvastaisella puolella kuin noutosuunta oli. Tämäkin toi keskittymistä. Lisäksi pitää vahvistaa korjauskäskyjä kapuloilla, jotta saan koiran paremmin vaihtamaan väärän oikeaan. Treenissä tuli ilmI taas mun kiire korjata ongelmaa. Rinnalle toimii paremmin tilanteen rauhottaminen (koiran pysäytys tai maihin) kuin lennosta uudella käskyllä korjaaminen. Rinna pitää nollata välillä. 



Aikaa jäi vähän DOTILLEKIN. Sen kanssa katsastettiin seuraamista. Halusin tietää huomaanko koiran tekevän seuraamista kriteerien mukaisesti vai onko siinä jotain mitä en huomaa. Oltiin Marin kanssa samaa mieltä seuraamisesta, mikä oli positiivista. Mulla on kuitenkin jäänyt huomaamatta Dotin olemuksessa aika selkeä indikaattori koiran väärästä mielentilasta. Se vinkaisi liikkeellelähdöissä, kun perusasennossa istuessa sen toinen etutassu oli ilmassa. Jatkossa siis vaadin siltä kunnon istumista. Oonhan mä tiennyt, ettei peruasennossa kuulu olla tassu ilmassa, mutta Dotin kohdalla se on vaan ollut söpöä. Ei ole enää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti