torstai 19. joulukuuta 2019

Tokoa

RINNAN kanssa ole yrittänyt tokossa panostaa kaikkeen :p Eräissä kimppatreeneissä se teki kaikki EVL:n liikkeet liikkuroituna. Palkatta se ei joutunut työskentelemään, vaan annoin ruokaa sille sopivissa väleissä koiraa rauhoittamaan. Rinna on osaava, mutta sen nopeasti nousevat kierrokset tuottaa tuntuman veitsen terällä taiteilusta. Rinnan kanssa on nyt yritetty ylläpitää kaikkia kuvioita. Erityisesti on keskitytty pieniin juttuihin, jotka onnistuessaan vaikuttaa kovasti kokonaisuuteen mielentilan kannalta. Rinna tarvitsisi lisää kuuntelu- ja erottelutreenejä sekä toistoja oikeanlaisesta mielentilasta.

Seuraamisessa annoin ruokaa koiralle välillä liikkeellelähdöissä. Ne on ne kriittisimmät kohdat. Rinna oli vähän vallaton, mutta rinnaksi kuitenkin kiva. Peruutus ei korkeammassa mielentilassa onnistunut, sillä koira poikitti edessä. Zetassa treeni on purrut. Rinna on joutunut viime aikoina tekemään paljon kuuntelua zetassa; sanonko käskyn, joka tarkoittaa jotain vaiko käskyn, joka ei tarkoita mitään ja johon koiran ei tule reagoida mitenkään. Rinnan mieli on ollut avoinna mua kohtaan eikä se ole kuplautunut itsekseen.

Luoksetulossa ja kaukoissa mielentilan kannalta ongelmallisinta on odottaminen minun kävellessä asemiini. Tähän on tehty mielentilaan rauhaa ruokkimalla koiraa. Joko olen itse palannut palkkaamaan koiraa tai appari on syöttänyt koiraa mun kävellessä poispäin. Luoksetulossa liike ei toki aina pääty luoksetuloon ja koiran odotusarvo sitä kohtaan on laskenut.  

Ruudussa haluaisin koiran osaavan paremmin oikean kohdan ruudussa. Rinna päätyy kyllä ruutuun, mutta haluaisin sen olevan täsmällisempi. Tähän on käytetty kosketusalustaa. Satunnaisesti alusta ollessa poissa, kuten näissä treeneissä, koira hakeutuu hyvälle paikalle, mutta tarvitsee alustan muistuttamaan säännöllisesti. Tällä kertaa lapsi juoksi juuri ruudun ohi koiran juostessa ruutuun. Rinna sanoi ylimääräisen haun, mutta keskittyi omaan tehväväänsä. Ruudussa luoksetulon odottaminen on myöskin Rinnalle vaikeaa. Tähänkin on toiminut harhakäskyt sekä paljolti palkkaaminen ruutuun.

Ohjattu nouto tehtiin liikkeistä viimeisimpänä ja kohti ruutua. Ohjattu on Rinnalle vaikea liike ja etenkin viimeisenä. Nyt Rin juoksi ensin kohti ruutua merkin ohitse. Seuraavalla se löysi merkin, muttei kapulaa, joka oli ruudun edessä. Keskikapulalta sain sen käännytettyä oikealle kapullalle. Jatkossa koiralle enempi erottelutreeniä ruudun kanssa. Ruutu vetää Rinnaa paljon puoleensa.

Kiertonoutoja Rinna on pääasiassa tehnyt hyvin. Se ei välitä hypyistä tai kapuloista, vaan löytää kiertokartion. Asennot se on osannut erotella hyvin eikä ole tullut enää ilman kapulaa tai hyppäämättä luokse. Mulla on sen sijaan ongelmana oikea-aikaisen käskytys pysäytyksessä. Koitan pysäyttää koiran lähelle kapulalinjaa, sillä silloin Rinnan on helpoin napata kapulan mukaan ja tehdä paluu hypyn kautta. 

Tunnari oli vähän hätäinen, mikä ei ole ihme. Treeneissä tunnaria on tehty vauhdikkaan liikkeen jälkeen tai tunnaritoistoja on tehty useita peräkkäin. Molemmissa Rinnalta vaaditaan aika paljon, että se suoriutuu virheettä. Haen tällä varmuutta koiralle suoritutua tunnarista yksittäisenä liikkeenä kokeessa. Vire vaikuttaa tähän liikkeeseen Rinnalla paljon.

Paikkiksissa edelleen maahanmeno tapahtuu usein hitaasti. Rinna odottaa niin paljon luoksetulo-osuutta ja se jähmettää koiraa. Tätä on työstetty eri keinoin, mutta sellaista varmasti auttavaa ei ole vielä löytynyt. Varmaa on se, että jos paikkista ei tee säännöllisesti, niin se huononee.

DOT on tokossa duunannut muutamaa liikettä täsmäiskuna. Jäävät Dot osaa erotella, mutta se jää jostain syystä helposti yhteen asentoon kiinni ja tarjoaa vain sitä. Ensin koira saattaa erotella asennot hyvin, mutta treenin kestäessä liian pitkään se jämähtää yhteen asentoon. Selvästi treeniasetelma on koiralle huono. Ruudussa olen yrittänyt tehdä paljon treenejä, mutta vähän toistoja. Dot ei kestä toistoja, mutta ruutu liikkeenä vaatisi treenaamista. Dot sekoittaa ruudun vielä helposti kiertoon etenkin, jos molempia treenataan samassa treenissä. Erottelu onnistuu, kun ruudussa on alusta kertomassa tehtävästä. Ilman sitä ei vielä onnistu. Tunnariakin on tehty. Dot tykkää ja tätä voidaan tehdä useampiakin toistoja kerralla!

Sitten toki kuunteluhaaste. SARA on tehnyt näitä aiemminkin. Eli käsissä namppaa ja kädet oudossa asennossa. Koiran tulee kuunnella pelkkiä käskyjä. Saralta sujui erottelu. Saran kropan hallinta ei ole priimaa eikä perusasennot ole kohdillaan :/


RINNA teki eteen- ja sivulletulon erottelua. Se erotteli hyvin, vaikka ihan viime tipassa käsky taitaa saavuttaa aivot :p Pidemmältä matkalta Rinnan mielestä ei voi tulla suoraan sivulle, vaan se järjestäin tulee aina eteen. Rinna on niin rutinoitunut. Sama homma kapulan kanssa. Koiran mielestä sitä ei voi missään nimessä pitää sivulla eikä edestä sivulle siirtyminen ilman kapulan luovuttamista edessä luonnistu.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti