keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Elämä sterkan jälkeen

DOT kävi Petralla akupunktiossa ja fyssaroitavana eilen. Sen jumit oli enää perusharrastuskoiran jumeja, ei enää sterkasta johtuvia. Dotin sterkasta on lähes puoli vuotta aikaa ja nyt koira alkaa olla toipunut siitä. Pitkään se on saanut elää normaalia arkea, mutta agilityn pariin palailtiin kuukausi sitten. Paluukokeilu tehtiin jo muutama kuukausi sitten, muttei Doo ollut silloin vielä siihen valmis. Nyt Dot on tehnyt nyt hyppytekniikkatreenejä ja muutaman kerran ratatreenipätkiä matalilla rimoilla. Nyt aloitetaan vähitellen rimojen nostoa minikorkeuksista pikkumakseihin. Dot on tehnyt nyt melkein kaikkia esteitä. Keppejä kokeiltiin pari viikkoa sitten ja ne sujui ongelmitta. A-estettä ei ole vielä tehty, mutta eiköhän sekin oteta nyt taas kuvioihin.Noin muuten Dotin sterkkaus oli oikein hyvä päätös. Se on tasoittanut paljon koiran luonteen vaihteluita ja lisännyt ajatustoimintaa ärsykkeiden ja reagoinnin välillä. Sen ensimminen reaktio ei ole aina vain hyökkäys vaan se pohtii ensin sen tarvetta. Ennen Dot oli remmirähjä, nyt se kykenee ohittamaan lenkeillä muita koiria rähjäämättä. Saatetaan liikkua monen päivän lenkit ilman yhtään rähinää. Toki edelleen, jos se joutuu tekemään monta vaikeaa ohitusta, niin jossain vaiheessa se helpommin räjähtää. Tokokokeessa hallissa sain melko helposti pidettyä koiran kokonaan rähjäämättä. Se kykenee nykyään katselemaan muita koiria niihin reagoimattomuutta tai reaktiot on paljon hillitympiä kuin ennen.

Tietynlainen reaktiivisuus toki on ja pysyy Dotissa, mutta ihan övereitä se ei enää vedä. Aikoinaan naapurien portin pielessä oli musta jätesäkki. Tästä mentiin lähes joka päivä ohi ja aina se vaan yllätti Dotin. Dot reagoi huutamalla säkkiin vuoden päivät ennen kuin se tottui siihen. Nyt Dot 6 v. sai sätkyn väärään kohtaan jätetystä pyörästä. Yksi regointikerta kuitenkin riitti eikä se toiste reagoinut siihen. Dotin mörkökausi taitaa kuitenkin jatkua sen koko elämän.

Resurssiaggressiivisuus on edelleen olemassa, mutta tässäkin on hillitympää vaihdetta. Koira antaa ihmissilmäänkin näkyviä muita reaktioita sen ainaisen hyökkäyksen sijaan. Dot saattaa nykyään esimerkiksi murista varoitukseksi. Eniten pelkäsin sterkan lisäävän koiran ahneutta ja sitä kautta resurssien vahdintaa. Onneksi näin ei ole käynyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti