keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Tokoja


Tokoiltiin ensimmäistä kertaa Sahaajankadun nurmikentällä. Paikalla oli myös muutama muukin koira. Aluksi laitoin ruudun valmiiksi ja sen jälkeen mentiin Saran kanssa toisaalle tekemään metallinoutoa, jonka jälkeen tehtiin vasta ruudut.


Parissa ekassa metallinoudossa palkkasin koiran vauhdista lelulla. Sitten otettiin pari kokonaista noutoa. Sa menee laukalla ja tuokin laukalla, mutta viimeisen metrin tai toisenkin vaihtaa raviin. Otettiin sitten taas lisävauhtia lelupalkalla. Ote kapulaan oli huono, joten tehtiin pitotreeniä. Saatiin pikkasen taisteltuakin kapulasta. Näitä lisää.


Ruutuihin annoin Saralle vain vihjesanat ja sen jälkeen lähetin koiran ruutuun. Kaikki ruudut sujui vauhdilla ja lähes kaikissa koira päätyi oikeaan paikkaankin. Kertaalleen Sa jäi laitaan, jolloin annoin sen tarjota itse tarjota oikeaa kohtaa ja sehän hetken kuluttua korjasi sijaintinsa :) Kaikki lähetykset tehtiin pitkillä matkoilla kahdesta eri suunnasta. Kertaalleen lelu odotti ruudun takaosassa koiraa valmiina, muuten palkkasin koiran yli lentävällä lelulla pysäytyksen jälkeen. Pari kertaa käskin koiran maahan ja palkkasin sinne.


Paikallaanmakuu tehtiin kolmen koirakon voimin. Sa oli keskimmäinen. Maahanmenokäskyt annettiin erikseen ja Sa menikin maahan vasta omalla käskyllään. Olin piilossa nelisen minuuttia. Sinä aikana muut kävivät palkkaamassa koiriaan ja toinen karkasikin paikallaanmakuusta. Neljään minuuttiin mennessä muut koirat oli jo vapautettu paikallaanolosta. Sa oli hieman vinossa piilopaikkaani kohti. En tiedä oliko se jo valmiiksi vinossa vai vinoutuiko makuun aikana. Tuota pitää alkaa tarkkailemaan.


Jääviä otettiin leikin lomassa. "Itu"-käskyllä koira istuu, joskin hieman hitaasti. Kertaakaan istumiseen koiruus ei tarjonnut muuta liikettä,  mutta maahanmenoihin ja seisomisiin tarjosi jonkin kerran jotain muuta kuin pyydettyä. Pääasiassa Sa erotti käskyt kuintekin hyvin toisistaan. Kaukojen liikeratoja treenattiin peruutuksen kanssa. Seiso-istu-vaihto sujuu näin puhtaammin kuin seiso-maahan, mutta peruutuksesta istumista onkin tehty enemmän.


Loppuun otettiin vielä perusasentoja ja seuraamisia taka- tai kainalopalkalla. Näillä palkaten koira pitää paremmin oikean paikan. Seuraamiset oli hitaita muutaman askeleen mittaisia. Jonkin kerran otin käännöksen vasempaankin. Hitaassa kävelyssä Sa pitää paremmin oikean paikan. Seuraamisiin toimii hyvin molemmat palkkaustyylit, pelkkiin perusasentoihin takapalkka on parempi (tosin pitää kiinnittää huomiota ettei koira kierry taakse).


Kertaalleen laitoin Saran jäähylle äänen käytön takia. Se haukahti peruutuksia aloitellessa, joten laitoin sen hetkeksi makuulle arkikäskyllä ja seisoin selin siihen. Muuten Sa oli hiljainen. Se ääniongelma tosin vaivaa lähinnä vain seuraamisen              (täys)käännöksissä ja askelsiirtymissä (sekä joissakin tempuissa) ja nythän niitä ei juurikaan tehty. Äätelyä esiintyy myös, kun korjaan koiran perusasentoa taaksepäin uudella käskyllä.


---


Naksusanan ("Jes") opettelu aloitettiin tällä viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti