perjantai 16. elokuuta 2013

Lomalla

Vietettiin viikko Kainuussa. RINNA teki jälkitreenejä.

Lauantaina tein kuntopolun metsään Rinnalle kahden kilometrin jäljen. Halusin nähdä heittääkö koira hanskat tiskiin, kun jälki jatkuu ja jatkuu vaan. No ei heittänyt, mutta loppua kohden koirasta huomasi väsymisen. Hyvin se teki töitä kuitenkin loppuun asti! Rinna meni tapansa mukaan vauhdilla, muttei sekään jaksanut koko matkaa juosta. Mentiin siltikin ihan reipasta vauhtia vähintäänkin.

Jälki sivusi ensin kuntopolkua ulkoreunalla ja sitten sisäreunalla puolikaarena. Muutama kulma, muuten jälki kulki maastoja myötäillen. Keppejä oli kuusi. Jälki sai vanheta pari tuntia. Janaa oli 15 m ja jälki lähti vasemmalle. Ekalla lähetyksellä koira lähti ehkä hajun saaneena ennen jälkeä sivuun jäljen suuntaan. Kutsuin koiran pois ja lähetin siitä uudestaan. Nyt se meni jäljen risteymäkohtaan asti ja nosti jäljen, mutta lähti sitä pitkin taaksepäin. Annoin sen mennä ja tielle saavuttua riisuin siltä valjaat. Hetken päästä otettiin uusi yritys uudesta kohtaa. Janaa oli nyt reilu 10-metrinen. Rin eteni hyvin ja lähti nyt jälkeä oikeaan suuntaan.

Maasto oli pääasiassa varvikkoa, mutta mahtui matkalle muutakin maastoa (korkeaa heinikkoa, vatukko, pajukkoa, suopursuja, nuorta tiheää kuusikkoa). Lopussa maa muuttui vetiseksi. Muutenkin maasto oli sateen jäljiltä kosteaa. Jäljellä oli useita ojien ja polkujen ylityksiä sekä jälki kulki välillä polkuja pitkin. Kahteen kertaa ylitettiin kuntopolku. Puskiin Rinna paineli hidastelematta jäljen mukana. Maaston vaihtuessa ryteiköstä aukeammaksi koira saattoi nostaa päätää, mutta muuten maaston vaihdot meni aika ongelmitta. Vaikeinta oli maaston muuttuessa vetisemmäksi lopussa. Ojien ja polkujen ylitykset oli ok. Samoin polkuja pitkin menot oli ok ja sujui poluilta takaisin metsään menotkin. Teiden ylityksistä selvittiin, mutta en tykkää Rinnan tyylistä mennä nenä ylhäällä tien yli ja hakea sitten jälki uudestaan toiselta puolen. Kait tässä voisi vaatiakin parempaa työskentelyä? Harhojahan saattaa olla paljonkin häiriönä tiellä. Ainakin yksi marjastajahäiriö saatiin. Törmäsin marjastajaan jäljeä tehdessä ja siinä kohdassa koira tarkastelikin, mutta pidättäytyi omassa jäljessään.

Kaikki kuusi keppiä löytyi. Koira reagoi niihin heti ja meni maahan joko nopeammin tai hitaammin. Jäljen loppua kohden maahanmeneminen oli hitaampaa. Vaadin sen kuitenkin ennen palkkaamista ja kepeillä vietettiin taas aikaa. Syötin ja juotin koiran sekä rapsuttelin. Poimittiin myös marjoja :D Kerran Rinna teki valeilmaisun. Koira pysähtyi ja minä kyselin kepistä. Koira meni maahan, muttei kyennyt osoittamaan keppiä sillä sitä ei siinä ollut. Se siis reagoi mun kyselemiseen maahanmenolla :p Syy pysähtymiseen oli nenässä. Alkoi aivan hillitön aivastelu.

---

Maanantaina tein treenin ajatellen teiden ylityksiä. Halusin Rinnan suhtautuvan huolellisemmin teiden ylityksiin, koira kun on ollut vähän huoleton niissä.


Jälki oli n. 300 metriä pitkä kolmella kepillä. Se vanheni puolisen toista tuntia. Jälki sivusi tai ylitti kuntopolun useasti. 

Janalla jälken nosto oli oikeaan. Matkaa oli n. 20 m. Alle puolet edettyään Rinna haisteli edestakaisin sivusuunnassa. Pysäytyin koiran ja lähetin siitä uudestaan. Se eteni hyvin ja nosti jäljen oikein. Eka kulma kuntopolun reunalla oli vähän vaikea, samoin käännös takaisin metsään. Ekaan keppiin koira ei reagoinut mitenkään, meni vain yli. Tien ylityksen jälkeen koira jatkoi matkaansa suoraan, vaikka jälki oli kääntynyt. Seurasin koiraa ja päädyttiin takaisin kohtaan, jossa jälki kääntyy kuntorataa sivuten takaisin metsään ennen ensimmäistä keppiä. Nostatin koiralla jäljen siitä uudestaan. Nyt Rin tarkasteli keppikohtaa, mutta ei ilmaissut sitä taaskaan. Muutenkin jäljestäminen oli tarkastelua. Taisi kertaalleen tallottu jälki haista erilaiselle. Tällä kertaa Rinna oli huolellisempi ja piti jäljestään huolta. Toisen kepinkin se ilmaisi hyvin. Vika tien ylitys oli kuitenkin liian vaikea. Koira etsi jälkeä tien toiselta puolen, muttei irronnut etsimään niin kauas kuin mistä oli mennyt (ylitin tien vinosti). Lopulta koira vaihtoi marjastajan jälkeen. Olin nähnyt marjastajan jälkeä tehdessä ja nyt koira meni epävarmasti mättäältä mättäälle. Otin Rinnalta valjaat pois ja lopetettiin siihen.

En tiedä paransiko tämä treeni Rinnan jäljestysosaamista teiden kanssa, mutta ainakin nyt se suhtautuu niihin vakavammin. Voisi varmaankin tehdä kovan alustan jälkitreenejä koiran osaamista parantaakseni.

---

Tiistaina tein kolmannen jäljen. Matkaa oli kilometrin verran. Kaaviona kolmio ilman yhtä sivua eli yksi terävä kulma ja muuten varvikkoista maastoa myötäillen. Paljon oli polkujen ylityksiä. Sara oli mukana lenkkeilemässä jälkeä talloessani. Jälki vanheni tunniin, sinä aikana satoi.

Janan alusta jäljen risteykseen oli n. 25 m (jälki oikeaan). Rinna lähti jo pari metriä edettyään seilaamaan sivusuunnassa. Otin siitä uuden lähetyksen. Nyt se löysi jäljelle asti, mutta nosti takajäljen. Annoin koiran mennä tarkoituksena antaa koiran jäljestää tielle asti ja ottaa tauon jälkeen uudestaan jäljen nosto toisesta kohtaa. Koirapa kääntyikin ennen tietä ympäri ja jatkoi jälkeä oikeaan suuntaan.

Eka keppi löytyi, toinen jäi metsään. Terävässä kulmassa koiralla oli vaikeuksia, se haki jälkeä paljon. Kolmannen kepin olin jättänyt sellaiseen kohtaan, jossa heti kepin jälkeen maa vietti jyrkästi metrin verran alaspäin. Koira ohitti kepin puun toiselta puolen, mutta rinteen alapuolelta se sai hajun kepistä ja alkoi paikallistaa sitä ja löysi. Ei Rinna ennen ole noin paljon nähnyt vaivaa kepin takia! 

Kolmannen  ja neljännen kepin välillä tuli hukka. Rinna korjasi lähtemällä omia jälkiä taaksepäin. Kolmannen kepin kohdalla käänsin sen ympäri. Siinä tiesin varmasti missä oltiin ja koirakin kääntyi helposti. Rinna otti uuden kurssin ja neloskeppi löytyi. Sen jälkeen taas eksyttiin ja Rinna lähti jälleen omia jälkiään taaksepäin. Jossain vaiheessa se korjasi oikealle jäljelle. En tiedä missä, olin eksynyt :p Vitoskepin olin laittanut ison sammaloituneen kiven päälle. Rinna haistoi kepin ja kiersi kiveä ympäri ennen kuin ymmärsi kepin olevan sen päällä. Mutta että taaskin (!) hyvää malttia kepin paikallistamisessa! Sen jälkeen jatkettiin matkaa jäljen loppuun ja vikalle kepille. 

---

Torstaina tein vesisateessa Rinnalle janatreenin. Tein lyhyen jäljen neljällä kepillä ja neljässä jäljen nostolla. Kaikki nostot oli vasempaan. Janat oli 5, 15, 20 ja 15 metriä. Jälkeä ei vanhennettu ja koira näki teon. Ekat kaksi janaa se meni vauhdilla suoraan. Kepeistä se meni ensin kummassakin yli, mutta palasi ilmaisemaan. Kolmannessa Rinna lähti vähän vinoon, mutta korjasi itse suuntaa suoremmaksi. Ilmaisu oli ok. 

Neljännessä pidättelin kunnolla liinasta. Rinna tuntuu janoissa reagoivan liian herkästi liinan kiristymiseen. Nytkin liinan ollessa kireällä se ei edennyt suoraan vaan lähti heti seilaamaan sivuttain. En päästänyt. Kehuin aina kun se meni suoraan. Tapahtui taas se mitä odottelinkin tapahtuvan. Rinna tuntuu ottavan usemmin silloin takajäljen, kun janalla on ongelmia. Niin siis nytkin. Nyt en päästänyt koiraa etenemään taaksepäin vaan harjoiteltiin koiran kääntämistä. Kääntyi se. Kepillä Rin pysähtyi, muttei tehnyt ilmaisua loppuun asti, olisi vaan jatkanut matkaansa. Kielsin koiraa ja käskin sitä ilmaisemaan. Tehtiin vielä erikseen keppien ilmaisuja. Ruoalla koira on tarkempi, mutta myös haluttomampi. Lelulla palkatessa se tekee ilmaisut nopeasti, mutta vähän epätarkasti. Palkkaa se saa niistäkin kun on niin innoissaan.

---

Torstaina tehtiin myöskin esineruutua. Se oli suunnilleen koekokoa. Maastona siistiä varvikkoa ja näkyvyyttä melkein koko alueelle. Esineitä oli kolme: tennispallo, pehmolelu ja muovinen rinkula. Kaikki esineet oli aika keskellä, pallo keskimmäisenä kolossa, pehmolelu vasemmalla kiven päällä ja rinkula oikealla mättäällä. 

SARA pääsi ensin. Lähetykset tein oikeasta laidasta. Sara teki töitä omalla rauhallisella, mutta tarkalla tavallaan. Ekana nousi pallo, toisella pehmolelu. Kolmatta kertaa en enää koiraa lähettänyt, vaan mentiin Saran kanssa yhdessä katsomaan vikaa esinettä. En ollut varma miten muovi koiran nenään haisee, joten helpotin työtä. Haisi se.

RINNAN lähetin samasta kohtaa. Se osaa skannata ruutua paremmin eikä tee tyhjää työtä. Eikä se nyt ainakaan pitänyt yhtään omaa kivaa. Ekana Rinnakin nosti pallon, sitten pehmolelun ja vikana rinkulan. Aikaa meni kolmeen esineeseen saman verran kuin Saralla yhteen... Palkkasin vikasta tuonnista. Hallinta oli melkein hyvää. Lähdöt hyviä paitsi vikassa tuli haukku, kun lenkkeilijä meni ohi samalla. Luovutuskset oli ok, vähän koira törmäsi.

---

Koirat kävi reissulla uusimassa myös rokotuksensa (4-rokote + rabies). Saran rokotukset olikin menossa jo vanhaksi. Rinnalla ois mennyt vasta vuoden päästä. Pistettiin nyt sillekin, niin rokotukset menee jatkossa koirilla samaan tahtiin. Kummallakin oli yleistutkimus ok. Rinnalta löytyi siru tunnustellen rinnasta, mutta laite ei sitä jostain syystä lukenut.

Painot: SARA 15,4 kg ja RINNA 15,8 kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti