lauantai 17. elokuuta 2013

Mia Skogster

Olin menossa vain kuuntelemaan Mia Skogsterin tottisseminaaria, mutta päästiinkin RINNAN kanssa koirakkopaikalle :) Oli todella mielenkiintoinen seminaari! Tiesin jo ennestään, että Rinnan kanssa on vielä paljon tehtävää, mutta nyt realisoitui miten helvetin paljon sitä oikeasti onkaan :p

Rinnan ongelmana on ollut hypätä A-esteen harjalta alas. Saralla toimineet vinkit ei ole Rinnalle auttaneet. Nyt otettiin avuksi rima (raippa), jota Mia piti koiran sään yllä ohjaten koiraa menemään oikeaa reittiä. Jatkossa rimaa voidaan pitää paikoillaan. Olin nyt ensin ottamassa vastaan koiraa esteen toisella puolen joko namien tai lelun kanssa eikä siinä ollut ongelmaa. Sitten siirryin esteen sivulle edelleen koiraa auttaen alastulossa. Sitten lisättiin pallon heitto ja siinä virhe tuli esille. Mulla pitää olla hyvin selkeät rajat siitä mikä on vielä ok ja mikä ei. Koiran tullessa väärällä tavalla alas heti kielto ja nopsaan koiran vienti uudestaan aloitukseen ja uusi yritys. Nyt toistolla Rinna meni hyvin.

Nyt näitä toistoja pitäisi saada paljon alle ja vähitellen niistä siirrytään kohti kokeenomaista suoritusta.

Seminnarin lopuksi hyppyytin vielä Rinnaa Kirkkiksen mustakankaisen metrisen yli. Meni se.

Sitten seminaarin poimintoja: 
 • Hyvän suhteen luominen pentuun tärkeää --> laumavietti! 
 • Koiran oltava aktiivinen saadakseen tehdä töitä. Ei houkutella.
 • Pennun ruokinta vain kädestä. Kunnon motivaatio ruokaan. Ruoan tavoittelusta (ruoka karkaa) palkaksi koko kourallinen, jackpot!
 • Molemmin käsin imuttaminen seuraamisessa. Oikealla kädellä palkatessa valmistetaan lelupalkkaukseen siirtymistä (ei edistä, ei poikita). Vasemmalla kädellä silitellään koiraa samalla --> tottuu käden liikkeeseen. 
 • Lelupalkkaukseen siirryttäessä koiran osattava leikkiä, irrottaa ja vartioida lelua. Ei saa olla konflikteja!
 • Lelulla palkkauksen suunta riippuu koirasta. Ohjaajan vartalo ei käänny palkan heitossa!
 • Edistämiseen kosketuskeppi apuun. Siihen ei saa koskea.
 • Häiriötreeneihin nopea vapautus = oikea-aikainen palkkaus. 
 • Noutoon pohjat lelulla, opettaminen vietin kautta. Dominanssin vahvistus lelulla, taistelussa dominanssilla voitto --> itsevarmuus.
 • Irroitus lelusta ruokaan vaihdolla. Sen jälkeen leikki jatkuu. Ensin nami heti, myöhemmin käsky ja liikkeen pysähtyminen ensin.
 • Irroitus dominoinnilla: käsin pakotetaan koira irroittamaan.
 • Otteen korjaaminen takahampaille: lelua ylöspäin huonossa otteessa ja sen jälkeen lelu alas, jolloin koiralla mahdollisuus korjata otettaan. Palkaksi leikkiä. Kahdella patukalla otteen korjaus, molemmat suuhun. Luodaan painetta koiralle ottovaiheessa, mutta rauha koiran pitäessä patukoita suussa. Tämä myös noudon opettelussa: eka patukka noudetaan, toisen saa palkaksi. Myös kapula + lelu -yhdistelmä. 
 • Leuan alla käden pito koiran pitäessä kapulaa --> rauhallinen pito, myös koiran ohjaaminen oikeaan kohtaan eteen.
 • Noutoliikkeen alussa kapulanheittohäiriö, myös kapulan haku ja vienti telineeseen. Heiluva käsi pysähtyy, jos koira vilkaisee sitä. Kun koira pitää kontaktia, käsi heiluu. Koiran pidettävä kontaktia heiton aikana, kapulan pudotessa saa katsoa, ennen noutolupaa taas kontakti.
 • Hyppyyn avuksi rimat: koira tekee saman työn matalammalla esteellä (=turvallisempaa).
 • Eteenmenon maahanopetukset lyhyeltä matkalta alkuun: paljon toistoja eikä koira väsy ja ohjaajalla säilyy kontrolli. Maahankäskyt sarjana. Eteenmenotreenissä etenemää paljon enemmän kuin koematka. Koiran edetessä vinoon ohjaaja juoksee kilpaa koiran kanssa lelulle ja vie sen, jos koira ei ole tarpeeksi nopea. 
 • Makuussa koira aktiivisena ohjaajaa kohtaan, ohjaaja luo jännitettä.
 • Vihjeenä tottikseen tulevasta: esim. ennen jääviä henkilöryhmän jälkeen käännös ja pian pysähtyminen, jäävät aina samassa järjestyksessä, ennen eteenmenoa kapulan vienti, makuuseen kävely, tms. - koiran kaavoittaminen. Koe- ja treenitilanne mahdollisimman samanlaisia!

4 kommenttia:

 1. Kiitos yhteenvedosta. En ole Lykyn kanssa juuri tehnyt A:n yli noutoa, koska en ole oikein tiennyt, miten korjaisin harjalta kuuhun pomppaamisen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvistä muistiinpanoista! Kysymys tuosta A-esteestä: hyppääkö Rinna siis liian korkealta alas? Mikä siinä tavallaan olisi "oikea" suoritustapa? Ei ole koskaan tullut missään seminaarissa tai koulutuksissa käytyä Ata tarkemmin läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinna hyppää huipulta alas. Koiralle turvallisempi tapa olisi tulla alimmalle puolalle asti ja hypätä siitä sitten. Tätä (ja miljoonaa muuta asiaa) nyt koitetaan kovasti työstää :)

   Poista