torstai 29. elokuuta 2013

Neljä päivää tokoa

Aussieyhdistyksen tokoleiri pidettiin Oikarin tilalla Uuraisissa 22.-25.8. Kouluttajana leirilla oli Hanna Närhi. Säät suosi ja mukavaa oli :)

Torstaina ehdittiin ottamaan eka kierros. SARALLE toivoin kokeenomaista suoritusta. Tehtiin yksilöliikkeet normijälkässä, hypyn puutteen takia jätettiiin metallihyppynouto välistä.

Seuraamisessa koirasta pääsi pienesti ääntä. Lisäksi se lähti taas kiertämään minua vasemmalle käännöksessä. Tähän on itse asiassa kuulemma syynä minun kehonkieli! Tarvii olla tarkkana itse näissä. Zeta oli ok. Luoksetulo oli Saraksi ok. Ruutu oli punaisilla merkeillä varjossa. Arvatenkin Saralla oli vaikeuksia sen hahmottamisessa. Se lähti ensin luoksetulon merkeille, mutta kertakorjauksella sain sen ruutuun. Ruutuun viritykset tein koiran rintamasuunta kohden luoksetulon merkkejä. Mun virhe. Ohjattu nouto oli ok. Tunnari muuten ok, mutta pientä kapulan pureskelua oli sivulla. Tarvii tehdä pitoja. Kaukot oli teknisesti hyvät, mutta Sara kitisi niitä tehdessä (?!). Ei se ennen ole niin tehnyt.

Kokonaisuuten hyvä suoritus. Fiilis oli hyvä, liikkeiden väleissä koira oli hyvin mukana.

RINNA teki liikkeiden välejä. Tarvitaan vaan treeniä lisää. Vie aikansa oppia koiralle sopivat palkkaukset ja rutiinit. Rinna kulki nyt hyvin mukana. Se tosin kitisi, olisi pitänyt purkaa koiraa enempi ennen suoritusta.

Ääntelyä voisi treenata myös erikseen ilman liikkeitä. Erilaiset namin kopittelut ja odotukset esimerkiksi sopii tähän. Myös leikkiminen, joka loppuu ääneen on hyväksi.

---

Perjantaina aloitettiin tokoilut vasta kahdelta iltapäivästä, joten ehdittiin tehdä esineruutua ja jälkeä ennen sitä. Ruuduksi tallottiin n. 15 x 50 m alue. Alue oli etenkin takaosastaan vaikea kulkuista kivikkoista ryteikköä. Rinna sai neljä vierasta esinettä ruudun keskelle - takaosaan. Suunnitelmana oli haetuttaa sillä kaksi ja palkata niistä. Eka esine tuli ekalla pistolla vasemmasta takanurkasta, pieni pussukka. Toinen esine ei noussut yhtään niin helposti. Lähettelin koiraa useampaan otteeseen, mutta esineitä ei noussut. Se teki kyllä töitä, mutta enemmänkin ruudun etuosassa. Lopulta lähdin koiran avuksi kävelemään syvemmälle ja koira nostikin nahkarukkasen palasen. Selvästi kaivataan enempi treeniä vaikeakulkuisessa maastossa.

Jäljenkin olin Rinnalle tehnyt ryteikköön. Se oli n. 400 m pitkä kolmella kepillä. Jälki vanheni tunnin esineitä poimiessa. Janaa oli viitisen metriä ja sen Rinna hoiti hyvin. Aluksi jälki eteni toista sataa metriä polkua pitkin. Eka keppi oli polulla, muttei Rinna sitä huomannut. Polulta vetisemmän ryteikön puolelle siirtyminen oli koiralle vaikea. Se meni kulmasta yli seuraten polkua ja sen jälkeen palasi takaisin etsimään jälkeä. Teräväkulmakin oli vaikea. Sen jälkeen koiralle tuli hukka. Lopulta se palasi omia jälkiään takaisin ja nosti jälken uudestaan. Toinenkin keppi jäi ilmaisematta. Se tais olla aika pian hukan selvittämisen jälkeen syvässä heinässä. Loppuosastaan jälki meni mun korkuisessa puskassa. Vika keppikin oli siellä ja sen Rinna ilmaisi hienosti.

Tokoissa kävin SARAN kanssa läpi luoksetulon pysäytyksiä. Saatiin vinkiksi opettaa seisomisen jälkeen koira peruuttamaan. Joskus aiemminhan tein tätä, mutten vienyt opetusta tarpeeksi pitkälle. Nyt voisi yrittää uudestaan. Nopeita maahanmenoja tehtiin läheltä. Palkka heitetään maahan koiran jalkoihin jo ennen kuin koira on maassa. Itselle vähän nopsempaa reagointia. Maahanmenot paimenkoirille kannattaa kuulemma tehdä ilman apuja. Avut voi hidastaa silmiä käyttävää koiraa!

RINNAN kanssa katsastettiin luoksetulon eteentuloa. Tehtiin kujana, jolloin koiralle ei ole muuta mahdollisuutta kuin tulla suoraan. Tästäkin olen jo kuullut aiemmin, mutten vaan ole käyttänyt. Helppoa se oli. Törmäyksen estoon olen käyttänyt niiausta polvista, mutta mulla on ollut polvet jo valmiiksi koukussa. Nyt ohjeeksi tuli tehdä niiausliike koiran ollessa tulossa metrin päässä ja tää oli toimivampi. Lisäksi opin, että liivistä saa helposti taiteltua namikipon. Tätä aletaan hyödyntämään. Tai sitten taitellaan lelua liivin alle.

Toisella kierroksella tehtiin SARALLE vaikeita ruutuja. Tehtiin ensiksi koiralle häiriöitä matkalla. Mun pitäis olla nopsempi pysäyttämään koiraa ennen kuin se ehtii tehdä väärin. Nyt se ehti hypätä hyppyä matkalla ruutuun. Lisäksi mun pitää olla nopeampi ruudun palkkauksessa. Sitten tehtiin ruudun siirtoja, mitkä on Saralle vaikeita. Sara mene ruudun vanhaan paikkaan hajun perusteella. Se ei vaan käytä silmiään tarpeeksi. Näissäkin mun pitää reagoida aiemmin. Heti kun koiran kurssi on väärä, pysäytys ja uusi käsky. Näin Sara havahtui tarkistamaan oikeasti minne pitikään mennä ja keskittyi tehtäväänsä. Ruutua voisi vahvistaa tekemällä enempi ruutuja temppuradoissa.

RINNAN toisella kierroksella työtettiin seuraamista. Kainalopalkkaus on hyvä. Olen sitä aiemminkin kokeillut, mutta olen tiputtanut palkan koiralle. Nyt tehtiin niin, että koira joutui itse hakemaan sen kainalosta. Toimi paljon paremmin, koira ei väljähtänyt nyt yhtään kuten aiemmin kainalosta palkatessa. Täyskäännöksestäkin vasempaan saa paremmin kainalopalkalla. Tehtiin vielä häiriöseuruutakin. Rinna keskittyi tosi hyvin häiriöistä välittämättä. Häiriötreenitkin on selvästi parantaneet Rinnan keskittymistä ja kontaktia, joten pidetään nämäkin ohjelmistossa.

Lopuksi otettin paikallaaolot. Kumpikin koira teki evl:n paikallaanolot omissa ryhmissään, ensin makuu, sitten istuminen. SARALTA kumpikin sujui. RINNA oli viimeisenä käskettävänä ja piti hienosti kontaktin koko ajan, mutta omaan käskyyn reagointi maahanmenossa oli hidas. Istuminen ol ok. 

---

Lauantaina tehtiin häiriötreenejä. Tehtiin ryhmässä seuraamista, jääviä sekä luoksetulot yksitellen rivistä ja hyppyä muiden koirien muodostamassa kujassa. SARA on aika rutinoitunut ja kaavoittunut. Sille jäävien jälkeen perusasennon otto ja rivistä luoksetuloon kutsut tuli ylläreinä. Seuraamaan lähtöjä se ennakoi. Mun käsky seruraamisissa tuli samaan aikaan muiden kanssa, mutta lähdin liikkeelle vasta viiveellä. RINNALLE oli kaikki helpppoa.

Parittain tehdyissä treeneissä SARA teki ensin ruutua toisen koirakon tehdessä luoksetuloa. Sara reagoi toisen käskyihin tulemalla pois ruudusta luoksetulokäskystä. Lisäksi se meni maahan ruudussa toisen käskyllä. Kun tehtiin toisinpäin, niin Sara nyki luoksetulossa toisen käskyistä. Mutta pysäytykset oli ok, samoin mun käskytys. Häiriökäskyjä nyt ehdottomasti lisää.

RINNA teki kaukoja toisen kaukoja tekevän koirakon vieressä. Ei haitannut, mutta koiran takaa kuuluviin taputuksiin, se reagoi alkuun laittamalla korvia luimuun. Eipä ollekaan tehdä häiriöitä aikoihin koiran takana kaukoissa. Noin muuten Rinna teki teknisesti aika hyvin kaukoja.

Seuraavalla kierroksella tehtiin kisanomaisia treenejä yleisön hurrauksilla. SARA teki ruudun, metallihyppynoudon ja kaukot. Kaikki ok. RINNAN liikkeinä oli metallihyppynouto, zeta ja tunnari. Metallihyppynouto oli muuten hyvä, mutta koira kyttäsi hyppyä ja sitä on silloin vaikea saada hyvään perusasentoon. Tähän taas vahvistusta. Zetassa koira teki oikeat asennot. Muut hyvin, mutta maahan se meni hitaasti. Tunnarissa koiralle tuli heti oma vastaan ja se nosti sen, mutta pudotti ja tarkasti vielä muita. Sen jälkeen se nappasi oikean viereisen. Työtapaturma lienee. Otettiin uusiksi metallihyppynouto ja sen jälkeen tunnari. Nyt sujui oikein, palkkasin vauhdista.

Illasta tehtiin vielä jälkeä. Rinnalle tein nyt jäljen ihanaan sammalmaastoon, jälleen n. 400 m kolmella kepillä. Ajettiin se tunnin vanhana. Katseltiin ensin Rinnan kanssa toisen koiran lähetys jäljelle ennen kuin mentiin omalle jäljelle. Vaikka koira vinkuikin toisen koiran päästyä ensin, niin se keskittyi hyvin omassa lähetyksessään ja lähti sinne minne osotin. Janalla oli pituutta nyt vajaa 10 m. Rinna meni tosi tarkasti jäljen päällä. Kulmat meni hyvin. Kaikki kepit löydettiin. Koira reagoi hyvin keppeihin, mutta meni hitaasti maahan. Tarvinnee taas nostattaa motivaatiota siinä.

---

Sunnuntaina tehtiin temppuratoja. Ekassa piti mennä merkille, siitä toiselle merkille ja ohjattuun noutoon. Noudettavana kapulana oli muovinen kela. Kelan vienti ruutuun, puun kierron ja hypyn kautta ruutuun takaisin noutomaan kelaa ja luovutus puun kierron ja hypyn jälkeen. Häiriönä oli puu heti ruutun takana. SARASTA taaskin huomasi rutinoutumisen. Se ei ymmärtänyt merkiltä toiselle merkille menoa. Ne treeniin. Samoin kapula suussa pysähtyminen niin, että kapula pysyy suussa tuntui olevan vaikeaa. Niitäkin voisi treenata. RINNALLEKIN merkiltä toiselle menot oli vaikeita. Se kun jää kiinni merkkiin.

Toisessa koira lähetettiin ruutuun ja siellä tehtiin kaukot. Sen jälkeen koira lähetettiin hypyn kautta tunnarille. Tunnarit oli Hannan takin päällä ja oma kapula vietiin ennen ruutuun lähetystä. Kumpikaan ei jäänyt kapulan vientiin kiinni. SARALTA sujui muut, mutta tunnari oli vaikea, kun kapulat oli takin päällä. Se etsi kapuloita kauan muualta ennen kuin huomasi niiden olevan takin päällä ja sitten helpotuksesta varmaan nappasi ekan vastaantulevan suuhun, väärän tietysti. Toisella kertaa se osasi.

RINNALLE nämä temppuradat oli sen elämän ensimmäiset. Selvästi silläkin on jossain liikkeissä liikaa rutiineja. Sille tuli yllärinä kaukot ruudussa. Muuten koira selviytyi hyvin. Näissä voisin itse auttaa koiraa käyttämällä liikkeiden vihjesanoja!

Vikana vielä tehtiin ruudun siirtoja, ruutu yleisöä kohden. SARAA ei yleisö haitannut, mutta sillä oli edelleenkin hankaluuksia ruudun siirtämisissä. RINNA teki ruudun siirrot merkin kautta lähetyksinä ja se jäi kiinni ruutuun. Pitää taas vahvistaa merkin merkitystä. Yleisö ei Rinnaakaan haitannut, mutta ruudun siirtyminen oli outoa. Nämä ruudun siirrot oli Rinnan ekat.

---

Muut vinkit:
 • Aktiivinen perusasento, liikkeen alun odotus.
 • Seuraamisessa seuraamiskäsky on hyvä asia, se tietää palkkaa. 
 • Askelsiirtymissä koiran avuksi ohjaajan katseen suunta ja vartalon käyttö. 
 • Palkkausasentona luoksetulossa normaaliasento.  
 • Takapalkan häivytys kauas vihjesanalla.
 •  Ruudussa ihan läheltä oikeaa paikkaa oikeaan paikkaan hakeutuminen on vaikeampaa. 
 • Lähtöääneen merkiltä rauhallinen käsky samalla omalla kropalla auttaen.
 • Tunnarissa visuaalisesti erilaisia tunnareita = eri treeni, mahdollisten toistojen määrä kasvaa. Hajuilla sotkeminen: esim. kapulat toisen koiran makuualustan päälle, urokselle kapulat juoksunartun makuukohdalle jne. Tunnarit laatikossa tai kassissa. Tunnarit varvikossa.
 • Tunnarissa kapulaa pureskelevan koiran pysäytys. Keskittyessään pysähtymiseen koirat usein lopettaa pureskelen. Palkka silloin heti.
 • Kaukoissa liikeratojen jumppaus läheltä, mutta myös kaukaa.
 • Hyppynoudossa namikupeilla vinojen hyppyjen opetus.
 • Palkkauksena namin tai lelun kopittelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti