sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Rakas päiväkirja

Maanantaina HAU:n tokoissa SARALLA oli villiä menoa. Ruudun koira teki hyvin. Kun häiriöitä ei ollut, se juoksi suorilla ruutuun ja vieläpä hyvään paikkaan siellä. Tehtiin vielä kosketusalustan kanssa oikeaan paikkaan hakeutumisia eri kohdista.

Luoksetulossa käytin takapalkkaa stopeissa. Nämä vaatii vaan toistoja, että koira oppii tyylin. Tehtiin stoppeja myös kiertämisten kautta. Näissä koira on skarppina, sillä mulla oli pallo valmiina kädessä. Ehkä tätäkin voisi hyödyntää ja huijata koiraa luulemaan, että mulla on aina kädessä palkka. Maahanmenoissa käytin etupalkkaa. Ne oli ihan hyviä. Takapalkkaa käytin myöskin jäävissä. Seisomiset on siten hyviä, muihin asentoihin takapalkkaus ei tunnu hyvältä. Kaukoissa tehtiin vaihtoja läheltä tiheästi palkaten. Ideana oli vain saada rentoutta etenkin seisomisiin.

Seuraamista tehtiin käskytettynä. Ääntelystä eleettomästi hylkäsin koiran hetkiseksi. Tämä on tuntunut hyvältä tavalta tähän asti. Nyt koira alkoi rauhottelemaan, se nuoleskeli huuliaan ja ääntely lisääntyi. Lopetettiin hyvään kohtaan. Otettiin myöhemmin lisää seuraamista. Tehtiin lyhyesti ja saatiin onnistunut suoritus. Lisäksi työstin erikseen käännöksiä ja askeleita.

Tunnari tehtiin muutaman ihmisen kähmimillä kapuloilla, liikkuri myöskin koski omaan kapulaan. Tämäkin menetelmä on tuonut Saralle lisää kohteliaisuutta kapuloita kohtaan, aina tähän asti. Nyt ekassa koira napsi vääriä ja toikin väärän. Uudella lähetyksellä se toi oikean. Tunnari oli tehty ruudun edustalle, joten vaihdettiin suuntaa. Parissa seuraavassa tunnarissa koira napsi vääriä, mutta toi lopulta oikean. Kolmas kerta jo onnistui. Mikä liene nyt. Kotona tehtiin vielä tunnaria terassilla. Palkkasin koiraa pelkästä haistelusta ja sitten tehtiin tunnari. Onnistui hyvin.

RINNAKIN teki tunnarin. Se osaa vielä.



Tiistaina treenailtiin Tiian kanssa Purinalla. RINNA teki hyppytekniikkaa. Ensin perussarja viidellä esteellä. Laitoin palloa eri väleihin eikä koira niputtanut esteitä kuin kerran. Yritin muistaa pitää omaa liikettä mukana. Sitten korkeuden arviointia okserilla, okserin takariman korkeus vaihteli 45-55-65-65-45 cm. Lähtöasento alkaa taas valumaan, siihen pitää kiinnittää huomiota.

Tiian opastuksella tutustuttiin SARAN kanssa Saran eläkeläislajiin eli rally-tokoon. Sarppa tykkäsi, sen kuuli äänestä :p Alempien luokkien liikkeet on tuttuja. Olen joskus opettanut Saralle asentojen vaihdot sivulla, eteentulon ja molemmilta sivuilta sivulletulon sekä täykkärin saksalaisena. Osa toki vaatii enempi tai vähempi muistelua. Mulle opeteltavaksi käytös kylteillä.



Keskiviikkona koirilla oli Petralle aika Aistiin. SARALLA oli kaikki hyvin. Vähän vain tukkoisuutta oikealla puolen. Se on se tokopuoli. RINNALLA oli tukkoisuutta pitkissä selkälihaksissa. Vasemmalla puolen enempi lannerangassa. Lisäksi koira sai laseria varpaaseensa. Rinna ei ole oireillut varvasta muuten kuin nyt painellessa vähän aristi sitä. Alin nivel oli hieman turvonnut. Seurataan edelleen.

Painot: Sara 14,7 kg ja Rinna 14,6 kg 


Perjantaina oli aussieita Heurekalla. SARA teki ensin tunnaria. Ekalla se ei vaan kyennyt työskentelyyn. Se haisteli kapuloita reagoimatta oikeaan ja kävi välillä muualla. Aikani seurattua kutsuin koiran pois ja hajustin kapulaa lisää. Nyt ei ollut mitään ongelmaa enää. Toistollakin sujui. Kaukojen ekalla yrityksellä s-m-vaihdossa koira tuli eteenpäin, joten otettiin uusiksi. Nyt sujui. Toistettiin kaukot vielä myöhemmin uudestaan eri paikassa. Onnistui silloin. Seuraamisessa jäähdytin koiraa äänestä. Kehuin ja palkkasin sitä äänettömyydestä ja ehkä koira nyt alkoi ymmärtämään millaista virettä siltä halutaan. Vikalla kuuli, kun koira keräsi itsensä ja oli hiljaa. Siihen oli hyvä lopettaa.

RINNALLE tein noin 100-metrisen namijäljen. Jäljellä oli kaksi tunnarikapulaa ja lopussa purkki. Viime kerrasta on hetkinen, mutta silti koira kykeni työskentelemään rytmikkäästi. Se kävi hyvin läpi kaikki askeleet. Annoin sille ekaa kertaa liinaakin parin metrin verran. Se rynni alkuun, mutta sitten rytmitti hyvin vapaudestaan huolimatta. Tunnareilla koira seisoskeli ennen maahanmenoa. Se selväsi olisi halunnut jatkaa seuraavalle askeleelle, mutta kun en antanut liinaa, niin se tyytyi menemään maahan. Esineeltä se jatkoi hyvin matkaa. Se ehkä ilahtui päästessään jatkamaan. Lopussa purkki aiheutti rynnimistä. Sen kuitenkin koira ilmaisi hyvin.


Lauantaina treenattiin Päivin kanssa lähikentällä. SARA aloitti ekan kierroksensa luoksetulon pysäytyksillä. Tehtiin stoppia Päivin heittäessä takapalkkaa koiralle ja maahanmenoa Päivin heittäessä etupalkkaa. Molemmat tuntui toimivilta. Sitten tunnari. Sara sai ensin hakea hajustettua kapulaa heinikosta. Sen jälkeen tehtiin tunnari liikkeenä. Koira nosti väärää, mutta toi oikean. Toistolla se kohteli kapuloita rumasti, muttei kuitenkaan nostellut niitä. Oikea palautui.

Toisella kierroksella Sas teki seuraamista. Jäähyt toimi hyvin. Vasempaan käännöksiä saisi treenailla. Ohjatussa noudossa noudatin kummankin puolen. Hyvin meni. Sitten vielä kaukot. Taaskin ekassa setissä koira liikkui eteenpäin s-m-vaihdossa. Otettiin uusiksi ja sitten sujui. Vikalla kierroksella tehtiin ruutua. Ruudussa oli kosketusalusta valmiina. Tätä kuuria jatketaan. Tehtiin vielä lisää tunnaria. Ekassa koira toi oikean viereisen. Uudella lähetyksellä se toi oikean. Toistolla nousi oikea heti. Varmaan treenataan tunnaria vielä lisää :p 


Kuvat Saran synttäreiltä. Sarppa sai lahjaksi uudet vanhat kengät.

2 kommenttia: