keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Treeniä aamuin illoin

Maanantaina tokoiltiin aamulla lähikentällä. Kaikki teki kaksi kierrosta. DOT teki molemmilla kierroksillaan samoja asioita. Aina äänistä laitoin koiran maihin ja tehtiin namista luopumiharjoite. Tuntui ainakin nyt toimivalta. Dot muisteli merkin kiertoa. Sitä saatiin ihan tosissaan muistella, sillä koira oli aikalailla unohtanut koko asian. Tehtiin myös kiertoja maalilla. Doo teki sitten seuraamisia. Se oli tosi pätevänä! Tunnaritreeniä tehtiin etsimällä hakkeen palaa muiden joukosta. Jos en huomaa Dotin hienovaraista ilmaisua, niin Doo ei suinkaan yritä selvemmin ilmaista vaan lähtee muiden hajujen perään. Sille ihan vaan hajut on hyvin palkitsevia.

SARA teki palasia uudesta ohjatusta kiertohyppynoudosta. Ensin tehtiin merkin kiertoja. Hyvin irtoo, mutta aina ekalla koira pysähtyi merkin taakse. Edelleen vaan vihjeiden sisäänajoa. Sitten heitin lelua häiriöksi ja edelleen tehtiin merkin kiertoa. Ei ongelmaa. Maalin kierroilla tehtiin pysäytyksiä. Pari istumista meni seisomiseksi, mutta pääasiassa koira erotteli käskyt hyvin. Istuutuminenhan on hidas, mutta nyt riittää kunhan istuu. Seuraamisessa keskityttiin peruuttamiseen. Suoraan sujuu hyvin, mutta käännöksissä mun pitää miettiä omaa askellusta. Koira kun istuu helposti käännöksessä. Kaukojakin kerrattiin.

RINNA teki ohjatun suuntia voittajaluokan versiona. Heitin ensin lelun noudettavaksi ja sitten tehtin seuruukaavio ja pysäytys. Se jälkeen lelulle lähetys. Onnistui hyvin. Seuraamista muuten tehtiin tylsästi useamman kerran kentän päästä toiseen. Hyvin se jaksaa. Jonkun puolen kilomtrin seuraamisen jälkeen vasta painaminen hävisi hetkellisesti. Aina uudella suoralla meinasi kontakti herpaantua, mutta muuten koira oli läsnä. Se on tällä hetkllä tärkeintä. Luoksetulon stoppia tehtiin ruokatakapalkalla. Tämä on aiemminkin todettu toimivaksi, mutta olen varmaan liian nopeasti alkanut häivyttämään palkkaa. Tällä kertaa tehdään tämä perusteellisemmin.

Illalla HAU:n tokoissa aloitettiin paikallaanloilla. SARA teki kahteen kertaan uuden EVL:n olot. Istumiset hyviä, maahanmenot oli vähän hitaita ja sivulletulossa helposti törmäsi. Rutiinin puutetta. Sitten työstettiin taas uutta ohjattua kiertohyppynoutoa. Ensin koira sai kiertää hyppyjen ja kapuloiden ollessa paikoillaan. Kapulat oli pahempi paha. Kapulat oli vielä pahempi paha liikkuroituna. Erottelutreeniä tähän. Sitten vielä liikkeen loppuosia. Uudet käsimerkit näkyy vielä hämäävän. Treenin puutetta sekin. Lopuin osa oli toimivin, hypyt löytyy. Seuraavaksi tehtiin ruutua merkittömällä merkillä. Sujui hyvin, kun ympyrää ei ollut merkattu. En osannut arvioida oliko koira oikeassa kohdassa :p Lähtee joka tapauksessa hyvin tyhjään ja siitä pysäytyksen jälkeen ruutuun. Toistojen myötä ei siltikään alkanut oikoa kohti ruutua.

RINNA teki luoksetulon stoppeja takapalalla ja seuraamista tylsästi kuten aamullakin. Ohjattua noutoa tehtiin nyt liikkuroiduilla kapuloilla ja Rinnalla keitti tämä oli. Se jäi vahvasti kiinni kapuloihin. Seuraaminen ei onnistunut äänettä, kapulalle lähtö ei onnistunut äänettä eikä edes oikean suunnan kuuntelu onnistunut. Pilkottiin siis pieniksi. Ensin lelupakkausta vain siitä, että koira kykeni ottamaan kontaktin. Sitten onnistuneesta seuruusta samaa. Sitten ruokaa maasta ennen kapuloille lähettämistä. Tämä taas aktiiviseen käyttöön. Sitten vielä suuntatreeniä erikseen. Häiriökiusana oli putki lähellä, jonne koira monesti sukelsi. Lisää kuutelutreeniä tähänkin. Ruutua otettiin paristi. Ennen lähetystä kuuntelutreeniä ja koira lähti hiljaa. Paikka ruudussa on mun makuun liian edessä. Täsmätreeniä siis siihen.

DOT teki pääasisassa aksaa. Se sai ensin tarjoilla suoria ja kääntyviä hyppyjä, sitten samaa, mutta nostin rimaa asteittan 60-senttiseksi asti. Doo tarjoili sekä riman yli että ali menoja. Palkkaa se sai kuitenkin vain ylimenoista :p Keppejä tehtiin kujana ja putkia tehtiin erikseen. Tehtiin myös takaaleikkauksia putkilla. Tokona koira teki seuraamista. Se oli taaskin hieno. Kokeilin myös juoksuseuraamista ja hyvin se siinäkin pysyi mukana.

Tiistaina aamulla tokoiltiin jälleen lähikentällä. SARA teki jälleen ohjattua kiertohyppynoutoa palasina. Tehtiin merkin kiertoa kapulat häiriönä ensin ja sitten yhdistettynä noutoon. Sara kiertää myötäpäivään ja siksi oikeanpuolimmaisen kapulan nouto oli helpompi, mutta eiköhän treenin myötä myös vasen tule paremmin tutuksi. Pysäytykset kiertoon yhdistettynä oli huonoja, hitaita. Treenin puuttta sekin. Pysäytyksiä tehtiin maalin kierroilla. Seisomiset oli vaikeita. Pari seisomista koira istui. Suurimpana ongelmana oli koiran liikkuminen palkkaustilanteissa. Paikallaan kun on pysyttävä pallon lentäessä, jos vapautusta ei ole kuulunut. Samaa ongelmaa oli jäävissä, joita tehtiin avuilla. Jäävät itsessään oli hyviä, mutta palkkausilanteissa koira vapautti itsensä ennen aikojaan. Kaukoja jumpattiin muistiin.

RINNA teki ohjattuun noutoon treeniä. Tehtiin merkillä, kapuloilla ja seuraamisella erottelua. Paria bugia lukuunottamatta onnistui hyvin, etenkin kun vaihdoin virittelysanat erilaisemmiksi kuin käskysanat. Rinna ei ymmärtänyt, ettei virittelystä saanut lähteä vielä matkaan. Se toi ristiriitoja. Seuraamisesta koira sai lelupalkkaa. Seuraamista tehtiin myös tylsästi kenttää edestakaiin. Lsäksi luoksetulon stopia tehtiin edelleen takapalkalla. Tällä kertaa namirasia oli merkn takana piilossa. Kaukoja muisteltiin. Ne on ruosteessa.

DOT teki kahden kapulan leikkiä. Tää on siitä kivaa! Merkin kiertoon otettiin nyt namirasia merkin taakse, jolloin saatiin enempi etäisyyttä mukaan. Seuraamisessa koira äänsi paristi yksittäisesti. Nissä mun toimnnassa oli vikaa.

Kaikki sai tehdä vielä kotipihatunnaria. SARA ja RINNA suoriutui hyvin. DOO teki yrityksen ja erehdyksen kautta. Tarjontana se saa tehdä tämänkin.

Illalla oltiin ATD:n hallissa. DOO teki aksaa. Tehtiin neljän esteen suoraa alkaen tai päättyen putkeen. Rimat oli 40-45 cm. Kahdesti koira pudotti 40-senttisen riman, putkeen ja etäpalkalle mennessä. Keinulla tehtiin päähän asti juoksua ja puomia tehtiin kokonaisena. Kumpikin oli ookoo.

SARA teki taas ohjattua kiertohyppynoutoa. Tehtiin osissa eri kokoonpanoina ja kokonaisena. Saralle oli vaikeaa lähteä uudestaan kiertoon, mikäli edellisenä oli tehty alle kokonainen suoritus. Näissä se lähti helposti merkin sijaan äskettäin tehdylle hypylle. Ruudussa merkitön merkki sujui hyvin, mutta ruutu oli vaikea. Se sijaitsi vaikeasti nurkassa muiden kamojen ympäröimänä. Ekalla koira päätyi ruutuun sisälle, mutta etukumaan. Sen jälkeen se osasi hakea ruudussa olleelle kosketusalustalle suoraan. Jäävät, kaukot ja tunnarit sujui. Kerran tunnarissa luovuksen sijaan otettiin seuraamista peruuttaen ja kaukoja kapula suussa. Kapula pysyi koiralla huonosti suussa seuruussa. Se valui ja tippuikin pari kertaa. Koira kyllä itse nosti kapulan aina takaisin suuhunsa.

RINNA teki jälleen luoksetuloa stopilla. Tällä kertaa laitoin takapalkan sermin taakse. Alkuun Rinna teki useamman maahanmenon seisomisen sijaan. Bugitti pahasti ja homma korjaantui vasta fyysisellä koiran korjaamisella. Ennen ruutua kuuntelutreeni toimi nyt huonosti, sillä koira ei kunnolla päässyt ruudusta irti. Tunnarikin meni huonosti. Se on sellainen "Kyllä se kotona osaa" -liike. Vire vaan oli niin väärä, ettei koiralta onnistunut kuin piilotetun kapulan etsintä. Jäävät ja kaukot sujui. Rimppa tarttis vaan meditaatiota :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti