tiistai 10. marraskuuta 2015

Treeni poikinensa

Viime viikon maanantaina oli Sirkeä. Tehtiin tunnaria RINNAN korkeammalla vireellä. Ensiksi pysäyttelin koiraa ennen kapuloita. Koiran pysähdyttyä uusi käsky. Sitten siten, että koira sai varastaa kapuloille pysähtymisen jälkeen. Käytännössä siis odoteltiin vaan, kunnes koira omatoimisesti lähti haistelemaan kapuloita. Jälkimmäinen oli parempi, sillä silloin koira laski vireensä itse oikeammalle tasolle.

Ehdittiin treenata myös luoksetuloa, jossa koira ei aina kuuntele stoppikäskyä vaan saattaa mennä maahankin. Nyt kasvatettiin virheen mahdollisuutta Sirken käskyttäeesä koiraa maahan samalla, kun minä stoppasin. Koira alkoi kuuntelemaan. Samaa tehtiin myös muiden käskyjen kanssa. Sirken antaessa luoksetulokäskyä Rin nyki ja Sirken pysäyttäessä koiraa se pysähtyi. Näissäkin se alkoi sittemmin kuuntelemaan.

Paikkistreeneissä Rinna sai maata paikoillaan, kun käskytin muita. Istuskelin myös maassa ja palluttelin pentua <3 Rii makasi siinä mihin se oli jätettykin, mutta epäryhdikkäästi. DOT teki makuunsa kahteen kertaan. Olin välllä selin. Nyt koira alkoi ennakoimaan liikkurin käskytyksiä. SARA teki eeveeällän olot kahteen kertaan. Tällä kertaa Saraa ei enää ahdistanut. Nyt käskytin koiraa maahanmenossa ensin kurreasentoon ja siitä maahan. Työstetään maahanmeno tällä nopsaksi. Sivulletuloissa kuurina nyt muistutuskäskyä koiran tullessa lähellä. Muistutuksen kanssa se ei törmää.

Torstain aksoissa tehtiin pieniä treenejä. RINNA teki ensin vauhtiympyrää, jossa päissä oli putket ja suoralla kepit sekä hyppyjä lyhyillä väleillä. Rinna hyppäsi ilman mun liikettä hypyt hyvin, mutta mun liikeen kanssa sen hyppytekniikka ei edelleenkään kestä. Tällä kertaa tyyli kesti kuitenkin mun liikkumisen etäpalkan kanssa, joten aletaan sitä jatkossa hyödyntämään. Lisäksi työstettiin takaakiertoja ja välistävetoja rautalankamallina. SARA hömppäsi samat.

DOTIN aksoissa työstettiin jälleen serpentiiniä. Tuli tehtyä Dotille liian monta toistoa, lelu ei ollut enää niin kiinnostava ja putkeen menon sijaan kiinnosti vaikka putken päällä ollut puomi enempi. En osaa vielä arvioida penskalle sopivaa toistomäärää, mutta joka tapauksessa aika vähän se kestää. Hyppytekiikkana tehtiin sliceä. Se oli ok. Lisäksi tehtiin kiertoja siivekkeellä. Suuntia alettiin nyt nimeämään. Rengasta Doo sai myös tarjota.

Sunnuntaina satoi vettä. Anki oli kouluttamassa jälleen hakuryhmäämme, kuten viime kerrallakin. Välillä ei ole ehditty treenata, mutta ei se mitään: mitään en ollut viime kerrasta oppinut :p En purkanut RINNASTA virtoja ennen radalle menoa ja se yhdistettyä vaikeampiin olosuhteisiin takasi koiran kaahailut sinne tänne. En edes ehtinyt ajatella suoruuden kriteereitä, kun niin kieroon meni. Autoin koiraa menemällä lähemmäs lähettelemään ja kyllähän ne kaikki neljä maalimiehet näinkin löytyi, mutta oisin voinut auttaa koiraa enempi vaikka hajunhaulla. Siten olisi turhat kaahailut jääneet vähemmälle ja tekemisiin olisi tullut enempi järkeä.

Myöhemmin nähtiin Jenniä Sirkuskentällä. SARA teki uusia liikkeitä. Ensin tehtiin ruutua. Merkittömän merkin ympyrään koira osui joka kerta. Ruudussa koiran tarjoama paikka oli liian edessä. Käskyttämällä se osasi korjata oikeaan kohtaan, muttei se itse osannut suorilta sinne mennä. Kiertonoudossa koiraa häiriköitiin kapuloilla. Sen verran ne häiritsi, että epävarmuutta näkyi kiertoon menossa. Sara kuitenkin joka kerta kersi merkin eikä hairahtunut kapuloihin. Seuraaminen tehtiin liikkuroituna. Edistävää ja painavaa se oli, mutta ääni koiralta pääsi vain kerran peruutukseen lähtiessä. 

RINNA teki lähinnä kuuntelujuttuja. Sitä provosoitiin tekemään virheitä. Ensin Jenni veti koiraa hihnalla eteenpäin sen seuratessa. Hihna löystyi, kun koira jarrasi edistämisestä oikeammalle paikalle seuraamaan. Samaa tehtiin liikkeestä maahanmenossa, jossa hihnalla vedettiin koiraa taakse päin. Näin korostettiin kyynärien maahan osumisen tärkeyttä. Kuuntelua koira joutui tekemään myös luoksetulossa, jossa Jenni koitti pysäyttää koiraa. Ei se pysähtynyt, muttei se myöskään pysähtynyt mun käskyllä ennen kuin annoin vartaloavut mukaan. Lisää ajatusta näihin. Ohjattua noutoa ajatellen tehtiin kiusaa kapulolla. Rinnalta pääsi helposti ääni seuruuseen lähdössä. Tämä pitää pilkkoa pienempiin osiin, jotta saan paremmin palkattua koiraa juuri siitä oikeasta asenteesta.

DOTKIN pääsi tekemään sirkustemppuja. Sen treenit oli jälleen varsin suunnittelemattomat eikä mulla ollut selvää toimintamallia ääntelyyn. Doo teki häiriötreeninä makuuta arkikäskyllä muiden häiriköidessä. Oli suht ok. Se teki myös ensimmäisen tunnarinsa kentällä. Ekassa se nosti väärää, mutta sitten löytyi oikeakin. Toisto oli ok. Tunnaria koira on työstänyt kotona. Oikean kapulan löytäminen on Dotille koottu yrityksen ja erehdyksen kautta tarjonnalla. Nyt näköjään voidaan alkaa siirtää treenejä jo kotoa muualle.

Maanantina oli onneksi Heidi Pesosen koulutusta. Tarviin DOTIN kanssa paljon apuja ymmärtääkseni sitä :p Sen kanssa tehtiin samaa kuin viimeksikin eli keskityttiin koiran asenteeseen. Se teki sivulletuloja. Sinnepäin tullessa usein tuli myös ääni mukaan. Näissä korjaus avuilla ja uudestaan. Palkkaa vain kun koira onnistui kerralla. Saatiin näkyviin passivoitunut koira. Olin ihan jo unohtanut Dotin passivoitumisen, sillä se ei ole pitkiin aikoihin passivoitunut treenissä. Oikeaan suuntaan on siis koiraa viety! Nyt passivoitunut koira saatii taas tekeväksi aktivointitempulla eli nenäkosketuksella käteen. Näin koirasta tuli jälleen aktiivinen ja se paremmalla asenteella yritti taas perusasentoja. Lisäksi ehdittiin katsomaan kaukoja, joista tulee hyppykaukot. Nyt vielä malttia mun ohjauksiin, jotta saadaan oikeat liikeradat tutuiksi ja tehdään painonsiirtoja taakse muistuttamaan takapainoisuudesta.

Jatkot oli Purinalla. SARA teki taas uusia liikkeitä. Ruudun merkittömässä merkissä se alkoi ennakoimaan pysäytystä, joten pitää enempi palkata sitä kauemmas. Ruudussa se osasi nyt mennä suorilta oikeaan kohtaan. Kiertonoudossa hypyt ja kapulat oli jälleen vetäviä, etenkin liikkurin jäljiltä. Edelleen siis vaan treeniä. Ennen paikallaanoloja jumppasin koiralle istumasta maahanmenoja nopeksi ja sivulletuloja siisteiksi. Paikallaanolossa tein nämä ilman apuja todeten, että edelleen saa näitä tehdä. Seuraamista tehtiin lähinnä peruuttaen. Oli aika ok.

RINNA teki aksaa. Tehtiin parilla esteellä takaakiertoja ja välistävetoja. Nää vaatii paljon nyt treeniä edetäkseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti