keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Himona treenejä

Lauantai aloitettiin viestitreeneillä. Väli A-B oli n. 900 m ja B-C n. 200 m. RINNA ei juossut yhtään matkaa :/ Se ei vaan lähtenyt, ei edes Sätkän matkassa. Joka kerta se vaan eteni kymmenisen metriä ja pysähtyi. Lopulta takaisin päin mennessä se lähti n. 300 metrissä ääniavulla. Juoksutettiin koiria taas lopuksi meidän väliä lyhyellä matkalla. Ennen varsinaisia lähetyksiä treenasin seuraamista lelulla. Rinna keskittyi seuraamiseen hyvin. Ehkä se oli sen takia väärällä mielellä eikä tiennyt mitä treenataan? En tiedä. Joka tapauksessa, kun Rinna ei lähde niin se ei lähde. Sitä on turha yrittää lähettää uudestaan tai patistella matkaan. Syy on nyt rutiinien puutteessa (selkeiden virittelyn puute) ja motivaatossa (liika hallnta). Seuraavaksi siis kasvatetaan motivaatiota ja rakennetaan rutiineja.

Sitten oli ATD:n rallykimppa. Tehtiin mestariluokan rataa ja olin positiivisesti yllättynyt, että pystyttiin SARAN kanssa tekemään koko rata, apujen kanssa tietenkin. Puolen vaihtoja ollaan treenattu vasta vähän. Takaa koira osaa käskystä vaihtaa puolta, mutta edestä vaihtoja ei olla ennen kokeiltu. Niitä voisi ottaa ohjelmaan. Ja takaavaihdot pitää työstää varmemmiksi. Koira ei osaa näitä liikkeessä. Puolta vaihtavat täyskäännökset oli myösin nyt ekaa kertaa kokeiltaviksi. Ne onnistui treenaamattomuudesta hyvin. Käytin samaa käskyä kuin sivulla pyörähdyksessä. Koirahan aloittaa näissä liikkeen samalla lailla. Lopputulos vaan riippuu mun liikkeen suunnasta (käännynkö vai jatkanko suoraan). Oikealla puolen seuraamiseen on tehty pohjia, mutta se vaatii vielä paljon treeniä. Nyt namitin koiraa radalla. Myös oikealta sivulta eteensiirtymisissä autoin koiraa nameilla. Näitäkään ei ole tehty aiemmin. Radalla oli myös merkille lähetys. Tokokoiralle oli vaikeaa se, ettei merki ollut suoraan edessä vaan sinne piti irrota sivusuuntaan. Viime aikoina on työstetty  edestä vasemmalle sivulle siirtymistä. Sara tekee sen pylly maassa, mutta kun rallyssahan sivulle ei saa aina istua, joten siksi on työstetty siirtymistä eri tyylillä. Kiva oli nyt huomata, että koira teki nämä radalla uudella tyylillään. Käyttäytymisruutuakin tehtiin ekaa kertaa. En usko tässä tulevan suurempia ongelmia vastaan Saran kanssa. Nyt tehtiin asentona sivulla seisominen.


Loppu päivä meni Tiinan kanssa. Treenattiin tottista ja esineitä Luukissa. Haluan nostattaa nyt RINNAN treeneissäkin sille saman älyttömän vireen, mitä se esittää kokeissa. Vireen laskuun en Rinnan kanssa usko. Rinna oli ekana makuussa. Se makasi hyvin, murahti vaan oli lenkkeilevälle koiralle :p Sitten tehtiin seuraamista ja eteenmenoa. Koiralla oli kierrokset nyt kaakossa ja ääntä tuli. En väittänyt siitä ja ääntely vähenikin treenin edetessä. Tehtiin seuraamista eteenmenopalkkaa kohden. Keulimisista pyörittiin vasempaan. Hyvästä seuraamisesta koira sai joko repiä kädessä olevaa lelua tai juosta etupalkalle. A-esteellä tehtiin tuloja vinoista kulmista. Autoin käsimerkillä.

Esineruutuesineet oli mun autosta löytämiä; pieni ensiapupakkaus, lasten pallo sekä nenäliinapaketti. Yksi esineistä oli takana ja kaksi edessä, toinen kuopassa ja toinen kivellä. Ennen ruutuun lähetystä otin koiraa kuulolle ja se tekikin sitten hyvin töitä ruuussa. Kaikki löytyi hyvin. DOT teki myös elämänsä toisen esineruututreenin. Tehtiin samalla tapaa kuin viimeksikin. Heitin ruutuun lapaset ja mentiin Doon kanssa lenkkeilemään ruutuun. Dops tiesi olevansa tekemässä jotain ja reagoi hyvin löytämiinsä lapasiin :)

Sunnuntaina aamulla oltiin näytekoirakkoina uusien tokotuomarien koulutusessa Kennelliiton tiloissa Klaukkalassa. Koirat suoritti koemaisesti, lliikkeiden välillä sai kuitenkin koiraa palkata. Lisäksi saatiin treenata tilassa ennen suorituksia. Saatiin myös suulliset palautteet suorituksista. RINNA yllätti positiivisesti olemalla mukava. Paikkamakuu oli ok. Seuraamisessa se piti paikkansa ja kontaktin hyvin. Ääntelyä kutenkin esiintyi liikkeellelähdöissä. Ällässä koira jäi kiinni merkkeihin ja alun seuruussa se äänteli ja teki asennon hitaasti. Luoksetulon stoppi ei ollut niin terävä kuin voisi, mutta sehän on treenin alla. Ruutuun koira meni äänen kanssa. Ohjatussa noudossa koira jäi taas kiinni kapuloihin. Seuruu oli rumaa ja ääntä oli noudossakin. Metallihyppynoudossa taisi myös tulla ääni. Tunnarissa koira kävi kapuloita moneen kertaan läpi, mutta pystyi kuitenkin löytämään oikean. Kaukot oli edelleen ruosteessa. Virheitä siis tuli, mutta koiran mielentila oli parempi kuin aikoihin.

SARA teki uuden eeveeällän liikkeet osaamisensa mukaan. Uusia liikkeitän aloitettiin ajatuksen anssa treenaamaan vasta tällä viikolla. Paikallaanolosta Sara teki istumisen hyvin. Ekalla käskyllä maahan se meni puoliväliin ja toisella maahan asti sykerölle. Sitä ahdisti. Luoksetulon se teki kuitenkin ihan hyvin. Seuraamisessa Saraltakin pääsi jokunen ääni, mutta se ei ollut ahdistunut tai koomainen. Peruutuksen alussa koira oli vino, mutta se korjasi rintamasuuntansa sitten. Zetassa koira reagoi liikkurin käskyihin hypähtämällä. Istumisessa se jäi seisomaan, mutta muut asennot se otti kivasti hypyn kautta ja asennot oli suorat. Luoksetulo oli Saraksi hyvä. Ruudussa merkittömällä merkillä koira pysähtyi ennen ympyrää. Toisella käskyllä se meni ympyrän sisään. Merkatut ympyrät on treenaamatta. Ohjattu nouto oli ookoo. Kiertohyppynoudossa koira jäi kapuloihin kiinni. Se juoksi ensin kapulalta toiselle ennen kuin sain sen lopulta kiertoon. Se oli vähän epävarmana, muttta suoriutui kuitenkin loppuliikkeestä. Tunnarissa koira oli hätainen. Palautusvauhtina oli ravi. Kaukoissa koira tuli eteenpäin n. 5 senttiä s-i-vaihdossa. Liikkeet ei tokikaan olleet hallussa tuolla treenimäärällä, mutta oli kiva olla kehässä ahdistumattoman koiran kanssa.

Sitten siirryttiin Luukkiin tottisten ja viestin pariin Eevan ja Inkan kanssa. Tottiksessa työstettiin RINNAN seuruuta ja eteenmenoa samioin kuin edellisenä päivänä. Lisäksi koira teki makuuta, jossa se valui puolisen metriä eteenpäin... Pauketta se kuuli joka osiossa. Viestinä tehtiin lyhyttä treeniä, A-B n. 200 m ja siirtymät B-C ja C-D n. 50 m. B:ltä lähetin Rinnan takaisin A:lle heti meidän sinne saavuttua. Innostuneisuudesta huolimatta koira jäi taas n. 10 metrin päähän, jossa se siis joko seisoo tai menee maahan. Lähetin koiran uudestaan ja sama. Huomasin reitillä ihmisiä ja niiden mentyä ohi koira katosi omatoimisesti matkaan. Matkat A-C-A-D meni ongelmitta. Vikalla lähetyksellä D-A Rin ei jälleen halunnut lähteä. Siinäkin oli ehkä tuoreena muita hajuja sillä muut koirat kulki eri reittiä rataan nähden. Lähdettiin takaisin päin ja koira lähti n. 200 metristä ääniavuilla. Ajatuksia taas herätteli :p

Lopuksi vielä jatkot Inkan ja Erikan kanssa Sirkuskentällä. DOTKIN pääsi treenaamaan. Se oli oikein mukavana. Se taisteli raivoisasti lelustakin. Ääntelyä esiintyi seuraamisessa, mutta ne oli selitettävissä mun toiminnoilla. Jäävät onnistui koiran osaamistasoon nähden hyvin. Noutoon koira lähti hyvin ja tunnaria se etsi innokkaasti. Samoin merkin kierto oli innokasta. Huippu-Doo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti