perjantai 18. joulukuuta 2015

Kauas on pitkä matka

Perjantaina treenattiin Erikan kanssa pidemmän kaavan kautta. SARA teki ensin merkin kiertoja. Merkkiä sijoiteltiin eri kohtiin hiekalle ja nurmelle sekä valoon ja varjoon kapulahäiriöillä ja ilman. Nämä sujui. Sitten sijoiteltiin merkkiä skeittiramppien ja penkkien joukkoon. Tää oli koiralle haastavaa. Tämän tyyppisiä siis lisää. Sitten vaihdettiin seuraamiseen ja (taas!) uuteen plääniin ääntelyn suhteen. Nyt äänistä koiran hylkäys hetkeksi, palatessa namitus ja uusi yritys. Aluksi jätin koiraa istumaan ja namitus tapahtui perusasennossa namista luopumisen jälkeen. Sitten kokeilin käskeä koiraa äänistä maihin ja namitus maasta. Ensimmäinen tuntui paremmalta, sillä jälkimmäisessä koira jäi helposti liian jännittyneenä maahan. Testaillaan jälkimmäistä lisää.

RINNA aloitti ajatuksella työstämään haun haukkuilmaisua. Aiemmin näitä on vain kokeiltu ja kokeiluksihan se nytkin meni, sillä ei ole olemassa vielä juuri Rinnalle sopivaa tyyliä. Haukun aloituksestahan koiraa on tähän mennessä palkattu hakutreeneissä, nyt lähdetään työstämään kestoa. Palkkana oli joko lelu tai ruoka maalimiehen jalan alla. Palkan laadulla ei ollut haukkuun väliä. Rinna haukkui maalimiehelle, ei palkalle, mutta en tiedä onko sillä väliä, jos koiran käytös on hyvää? Nyt se saattoi alussa vähän törmätä, johon annoin palautteen (en halua maalimiehen antavan negatiivistä palautetta). Pääasiassa se piti kuitenkin kohteliaan välin. Haukkuja laskettiin nyt 5-10 sarjoissa, sillä jostainhan se on aloitettava :p Haukuksi kelpaa vain selkeä, rytmitetty haukku. Kiljuntaa ja räkimistä ei lasketa. Tätä on hauska alkaa työstämään :)

DOT työsti perusasentojaan tarjonnalla. Se ääntelee näissä helposti, vissiin jotain turhaumaa, mutta naksaus tulee vasta koiran ollessa asennossaan hiljaa. Sen enempää en siihen puuttune nyt. Ääntely esiintyy lähinnä perusasentoon tullessa, ei enää persasennossa istussa. Dot lähtee korjaamaan huonoa asentoaan hyvin. Se on aktiivinen, joten passiivinen perusasennossa olo pitää ottaa työn alle. Nyt tehtiin perusasennossa oloa häiriöillä. Näissä Doo keskittyy todella hyvin. Ahneena koirana se kesti jopa ruokahäiriöt.

Lauantaina tokoiltiin ATD:n hallilla, ensin piirin vapaavuorolla. SARA teki erottelutreeniä. Laitoin hypyn, merkin ja kapulan rivin metrin väleillä välillä niiden paikkoja vaihdellen. Hypyn jälkeen pysäytin koiran joko asentoon (istu, seiso tai maahan) tai hypyn jälkeen koira suoritti tunnarin. Merkillä ohjelmassa oli joko kierto tai pysähtyminen merkille. Rintamasuunta ja virittelysanat kertoi sen mitä tehtiin. Aluksi koira sekoitteli, lähinnä teki sitä mitä oli juuri tehty uuden sijaan, mutta loppua kohden erottelu onnistui hyvin.

Seuraamisesa jatkettiin edellispäiväistä. Sain koiran aika taatusti äännähtämän lähdössä, kun pidin koiran perusasennossa pitkään ennen käskyä ja liikkeellelähtöä. Tällä tapaa siis jatkossakin, niin saa paljon toistoja mielentilaan. Lisäksi jumpattiin jäävät ja kaukot. Paikallaanoloissa maahanmeno oli hidas ja luoksetullessa koira törmäsi. Edelleen vaan näitä.

DOT teki taas perusasentoja tarjonnalla. Treeni tuotta tulosta ja se tulee suorempan kerrasta. Lisäksi tehtiin vähän seuraamista ja jääviä. Jälleen liian monta toistoa :/ En osaa vieläkään treeanata Doon kanssa sopivasti. Ei ole helppoa sillä eri tilanteissa se kestää eri määriä toistoja. Toisella kierroksella käytiin van leikkimässä hallissa, tätä lisää.

RINNA pääsi Pirkon tunnille. Alkulämmöt tehtiin askeleilla ja kännöksillä paikoillaan. Rinna ei osaa peruuttaa suoraan. Sitten tehtiin ekaa kertaa kiertonoutoa. Aloitettiin lopusta, asentoon pysäytyksen jälkeisestä osasta. Rinna jää tässäkin kiinni kapuloihin, se ei kuuntele ohjeistusta ja huutaa. Pitkä liike opetettavaksi :p Ruudun lähtöhaukkuun kokeilin leikittämistä. Eli koira leluun kiinni, välillä irti ja lähetys ruutuun. Hiljaista oli, mutta tämäkin vaatii paljon hommaa, että saadaan kokeeseen mukaan. Kaukoja ja jääviä jumpattiin. Kaukot on edelleen ruosteessa, mutta jäävien tekniikka on treenin myötä parantanut. Seuruussa vaan koira ei kovin hyvin erotellut asentoja, joten treeniä. Paikallaanoloina tehtiin sekä istuminen että makuu. Molemmat sujui hyvin. Luoksetulo tehtiin houkutusten highwayna. Hauskaa.

Sunnuntaina tokoltiin jälleen ATD:llä. SARA teki kiertonoutoa kaikilla varusteilla löytäen merkille hyvin. Ohjatussa noudossa koira oli juosta suoraan kapuloille. Merkin ympyrä oli merkattu valkoisin teipin paloin ja merkkinä oli matala valkoinen, ehkei se huomannut niitä? Näytön jälkeen oli toimivaa. Ruudun ympyrässä koira ennakoi pysäytystä. Se oli kyllä ympyrässä juuri ja juuri, mutta saisi juosta kunnes stoppaan. Ruutu oli nauhaton ja oikeaan paikkaan löytäminen oli Saralle vaikeaa. Työstön jälkeen löytyi. Seuraaminen oli äänetöntä. Tosin koira oli juosseena läähätyskunnossa.

RINNA työsti kapuloista luopumista lelun kanssa. Samaan tapaan tehtiin ruutuakin. Rinna oli aika pätevänä ruuudsa. Sitä ei nauhattomuus haitannut. Seuraamisessa työstettiin peruuttaista palkan suunnan kautta.

DOTIN kanssa tehtiin hyvät treenit. Melkein osasin olla tekemättä liikaa toistoja. Ensin tehtiin noutoa vieraalla kapulalla. Sitä ei vieras haittaa. Koira taisteli kapulasta hyvin, niinkin hyvin, että voitettuaan lähti sen kanssa kierrokselle. Ei haittaa, kunhan vain kapula on kiva. Sitä se nyt olikin, sillä maasta nostot oli nopeita. Perusasennoissa ja seuraamisessa on edelleen paljon työtä, mutta liikkeestä maahanmeno onnistui jo avuitta.

Maanantaina oli Sirkeä. SARA teki kiertonoutoa ja ohjattua. Kiertonoudossa heitin ensin kapulat, sitten liikkuri hetsasi koiraa kapuloihin. Molemmilla kerroilla koiralla ei ollut mitään ongelmaa kierrossa. Ohjatussakaan ei ollut nyt mitään ongelmaa. Seuraamisessa käytettiin tätä uutta keinoa ääntelyssä ja ääntähän riitti. Nyt en ole varma onko se hyvä vai huono asia... Mutta kokeiltiin (taas!) uutta keinoa ääntelyyn. Tällä kertaa koiraa leikitettiin kunnolla palkaksi seuraamisesta ja ideana on, että se oppii kunnolla patoamaan ja olemaan hiljaa seuraamisssa.

Purinalla oli jälleen jatkot. RINNA teki aksaa purkkipalkalla. Se teki ensin lähtöä, hyppyä takaakierrolla putkesta takaakiertoon ja vielä hypyn ja putken kautta takaakiertoon. Sitten se teki kahden putken ja hypyn muodostamaa ympyrää ympäri ja ympäri, kunnes se sai purkin johonkin väliin. Koira malttoi hyvin pysähtyä purkille. Seuraavaksi Rin teki haukkua. Ilmaisut jälleen vin 5-10, seuraavalla kerralla kasvatetaan sarjaa. Haukkua ei haitannut juuri tehty aksa.

DOTIN pystyi treenaamaan irti, vaikka vieressä aksattiin. Se tosin lisäsi Doon ääntelyä. Muuten tykkäsin kyllä sen asenteesta. Työstettiin seuraamista ja jääviä. Seuraamisessa paikka on aivan liian edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti