torstai 24. joulukuuta 2015

Parasta ja pahinta vuodessa

SARAN tokovuosi oli titteleissä hyvä vuosi, mutta osaamistasossa koettiin jonkinlainen taantuma sekä koiralla että ohjaajalla. Titteleinä saatiin Ruotsin, Tanskan sekä sitä myöten Pohjoismaiden tokovaliot vanhojen rinnalle. Näissä kokeissa painittiin jonkin kerran jonkinlaisen paineistumisen kanssa. Suomessa kokeissa ahdituneisuutta ei suorituksissa ole ollut. Syyksi veikkaan omaa mielentilaani. Elokuisessa Ruotsissa kokeita oli tarjolla kolme kappaletta, joista yhdessä tehtiin juuri ja juuri se haluttu ykköstulos (257 p.). Muiden kokeiden tulokset. 241,5 ja 229,5 p. Lokakuussa Tanskassa kisattiin kahdessa kokeessa, joista ensimmäinen meni koiran ahdistellessa (227 p.), mutta toisessa tehtiin hyvä ykköstulos  (281 p.). Suomessa käytiin kokeita neljä kappaletta. Alkuvuonna osallistuttiin kolmeen karsintakokeeseen, joista jokaisesta tuloksena oli ykköstulos (256,5, 273,5 ja 278, 5 p.). Kesällä SM-kisoissa tehtiin ihan hyvää settiä viimeisenä olleeseen paikallaan istumiseen asti, jonka koira nollasi maahanmenemällä. Tästä kakkostulos (245 p.). Vuoden viimeinen koetus käytiin Messarissa karsintakokeessa uusilla säännöillä. Tässä pisteet ei muutaman nollan jälkeen riittäneet tulokseen (170,5 p.), mutta koiran ahdistumaton olemus oli sitä mitä tarvittiin.

Samoin agilityssä koiralla oli huippuvuosi. Valiokello saatiin tikittämään Saran voitettua nollalla agirata. Nolliakin tehtiin enemmän kuin ennen: kolme, joiden seassa oli jopa tuplanolla. Nollaprotenttikin voidaan ihan nyt laskea: mun nollaprosentti on ihan 30! Startteja kertyi yhteensä 13 kappaletta, joista kolmessa koiraa ohjasi lainaohjaana. Näitä katsellessa tajusin selvemmin, miten paljon ohjaajan osaamattomuus pilaa koiran suoritusta :p Esimerkiksi kaarratuksista olen aina syyttänyt koiraa vaan erilaisella ohjauksella sehän kääntyikin ihan näppärästi!

Ensi vuoden aikana koira eläköitynee tokosta ja agista. Tokossa tavoitellaan vielä ykköstulosta uusilla säännöillä ja haluaisin osallistua Saran kanssa vielä SM-kisoihin. Agilityyn ei jätetä mitään varsinaisia tavoitteita. Ensi vuonna päälajiksi nousee rally-toko, johon koira otti jo varaslähdön suoritamalla kaksi alokasluokan rataa hyväksytysti. En ole perehtynyt lajin ylempien luokkien liikkeisiin, joten niihin voisi perehtyä. Tulostavoitteeksi laitetaan RTK2.

RINNAN päätyönä oli pk-puoli ja sillä saralla jatketaan ensi vuonnakin. Kaudesta jäi mieleen se, miten vaikeaa kokeisiin oli päästä! Kaiken kaikkiaan päästiin kahteen jälkikokeeseen; toisessa karsinta oli tottiksen perusteella ja toiseseen päästiin varasijalta. Ensimmäinen meni harhajälkiin ja toisellakin häiriöt haittasi, mutta tulokseksi saatiin kuitenkin kirkas ykkönen ja kello käyntiin. Jäljen osalta koiralla on siis nyt tulosten puolesta osallistumisoikeus ensi vuoden SM-kisoihin, mutta kalenterissa näkyy olevan muuta menoa silloin. Lisäksi arvokisoihin ei ole asiaa ennen kelpoisempaa tottista. Sitä siis treenataan ja ehkä laitetaan osallistuminen vuoden 2017 tavoitteisiin :p Jälkimaastopuolikaan ei ole ongelmatonta, joten sielläkin riittää työn sarkaa. Tänä vuonna vaikeutena korostui (tuoreet) harhajäljet. Sen sijaan viime vuonna painittu keppien ilmaisemattomuusongelma näyttää olevan paremmissa kantamissa. Ilmaisuprosentti nousi alle 80 %:sta yli 90 %:in. Tämän vuoden tavoitteena oli saada valiokello käyntiin ja se lähtikin tikittämään. Ensi vuoden tavoitteeksi laitetaan saada lisää ykkösiä.

Jälkikokeiden lisäksi koira kävi kokeilemassa viestikoetta, joka tälläkin kertaa jäi tuloksettomaksi. Maastotreeniä saapi tälläkin saralla lisätä. Treeni saisi olla järjestellisempää ja säännöllisempää. Tavoitteena on edelleen jo muutamana vuonna olleet tavoitteet eli koularit ykkös- ja kakkosluokista. Lisäksi Rinna on hakuillut. Tänä vuonna päästiin enemmän hakuilemaan kuin aiemmin. Saiskohan maastot koevalmiiksi jo ensi kauden loppuun mennessä?

Tokossa tavoitteena oli keräillä koulari voittajasta. Tokokokeiltiin vanhoilla säännöillä viiden kokeen verran tulosjakauman ollessa 2xVOI1, 2xVOI2 ja 1xVOI3. Tavoitetta muutin kesken kauden ja passasin loput tarjolla olleet kokeen. Haluan kisata Rinnan kanssa uusilla säännöillä voittajassa, joten jätettiin hommat hautumaan. Jos tokoiluttaa ensi vuonnakin, niin tavoitteena on opiskella voittajan uudet liikkeet ja tavoitella viimeistä ykköstä ja koularia voittajasta.

Agilityssä en asettanut viime vuonna tavotteita. Kisattiin kuusi startillista, joista kaikista tuttuun tapaan tuli hylätty suoritus. Jatkoon ei aseteta edelleenkään tulostavotteita. Rinnan kanssa aksaaminen on nykyään ihan kivaakin ja tällä hetkellä annan paljon aikaa koiran vireen lasku -projektiin.

DOTILLE en aseta mitään tavoitteita. Mulla on vielä paljon tavattavaa Dotin manuaalissa. Sillä on kuitenkin hyvät lemmikkiasetukset ja paljon viihdearvoa :D Mulle tavoitteeksi viedä koira MH-kuvaukseen sekä mahdollisesti myös luonnetestiin, että saisin lisää irti koirasta.

Ja vielä loppuun Joulun toivotukset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti