tiistai 1. joulukuuta 2015

Kaikenmoista

Lauantaina oli ensimmäiseksi piirin järkkäämänä Liisa Tikan opastusta operantista kouluttamisesta. Koulutus pidettiin Liisan toimitiloissa. DOT oli mukana. Tehtiin neljää enempivähempi tuttua harjoitetta. Ensin aloitettiin laatikolla. Ekana poimintona tehtiin laatikon päällä istumista. Toisena tehtiin laatikkoon menemistä, joka on Dotille tuttua. Kolmantena tehtiin namista luopumisen kautta peruuttamista, joka sitäkin on tehty aiemmin. Viime aikoina on kuitenkin tehty enempi eri asennoissa pysymistä namillakin häiriten, joten alku oli jähmeää. Kyllä se siitä sitten takaperin kulkemiseksi muotoutui. Neljäs harjoite oli kaikista vierain eli lelusta luopuminen. Tämä on jäänyt kokonaan tekemättä koiran välillä huonon leikkimisinnon takia. Luopumista muuten on tehty eikä tässä ollut näinkään ongelmaa.

Dot oli taukojen aikana arkipaikkakäskyllä maassa. Se vinkui ja nurisi sekä aika ajoin nousi makuulta. Todella ärsyttävää! Lisäksi ääntä tuli laatikkoon meno harjotteessa. Treeniaika oli liian pitkä tai sitten kriteeri liian korkealla, jolloin palkkaus oli liian harvaa. Dot äänteli myöskin peruuttamisessa. Se on pujottelun ohella kuulemma liikkeenä sellainen, joka saa usein koiran äänihuulet auki. Dot siis saa alkaa treenaamaan enempi peruuttamista, jolloin pääsen useammin puuttumaan ääntelyyn. Nyt koiran äännähtäessä poistin palkan (suljin namikäsen nyrkkiin) ja katselin kattoa. Aikansa koira häselsi äänen kanssa, mutta sitte se meni maahan ja oli hiljaa. Hienoa, että se tarjoaa tällaista ratkaisua tilanteeseen!

Seuraavana SARAN kanssa ATD:n rallykimppaan. Tällä kertaa ratana oli voittajan rata:


Oikealla puolen seuraaminen koiralla on vielä alkuekijöissään ja se tarvii radalla siinä ja siihen liittyvissä kuvioissa paljon apuja. Nyt tehtiin ekaa kertaa jalkojen välistä puolen vaihtoa ja Sa sotki tämän lahjakkaasti jalkojen välissä pujotteluun :p Myös muut puolenvaihtotavat kaipaa vielä treeniä. Hyppy oli yllättävän vaikea. Ensin koira ohitti hypyn keskittyessään niin seuraamiseen. Siten se jatkoi matkaa eteenpäin juosten hypyn jälkeen. Hypylle irtoaminen ja sen jälkeen hallitaan tulo kaipaa siis vaan rutiinia. Käytösruutuna oli edessä istuminen. Tätä ei olla kokaan tehty noin pitkästi, joten eihän se sujunut. Tehtiin kahteen kertaan ja kummassakin alussa hetken oltuaan Sara tarjosi maahan menoa. Korjasin koiraa ja kummallakin kerralla se sitten pystyi istumaan loppu ajan edessä.

Sitten oli vielä HAU:n agikisat, joihin olin ilmoittanut Saran vikaan starttiin. Mulla oli hyvä olla koiran kanssa alkuun radalla. Usein, kuten torstain treeneissäkin, Saran kanssa aksaaminen menee humputteluksi. Nyt sain pidettyä humppalon poissa ja keskityin osaani paremmin. Kuitenkin rata päättyi hyllyyn, kun oletusohjasin. Koira suoritti hypyn väärinpäin ja sen jälkeen ohjaus hajosi enempi. Radassa oli kuitenkin hyviäkin kohtia. Sain tehtyä suunnitellut ohjauskuviot ja ehdinkin niihin, vaikka rataantutustumisessa sitä epäilin.

RINNA pääsi hengailemaan kisahalliin. Se keräsi nyt enempi kierroksia, ei pahasti kuitenkaan. Se pystyi sulkemaan radalla menevän koiran pois mielestään namin toivossa. Tehtiin myös seuraamista. Tässä rauhallisuuteen meni pidempi matka kuin rauhallisemmassa ympäristössä tehtynä.

Sunnuntaina oli SARAN toinen yritys rally-tokon alokasluokassa. Koe oli HSKH:n ja tuomarina oli Heikki Palosaari. Tulokseksi saatiin 80/100 p. ja suoritus aika oli 1.11.06. Pistemenetykset ei johtuneet koirasta ja tuomarin kommenttina olikin "Koiralta täydellinen suoritus". Hyvä Sara! Pistemenetykset tuli kahdesta väärin suoritetusta tehtävästä. En muistanut pysähtyä koiran kiertämisen jälkeen "istu, maahan, kierrä koira" -kyltillä. Oppia siis tuli kantapään kautta :p Toiseksi virheeksi oli merkattu kääntyminen väärään suuntaan täyskäännöksessä vasempaan. Totuus on kuitenkin videolta katsottuna toinen eli ihan oikein suoritettu kyltti. Se ja sama, tulos on kuitenkin hyväksytty :)DOT kävi hallissa aamiaisella. Se teki kivasti seuraamista ja jääviä namit esillä. Välillä laitoin sitä arkipaikkamakuuseen eikä se siinä pysynyt vaan hyökki toisia koiria päin :/ Se on nyt viime aikoina enenemissä määrin käynyt toisten koirien päälle. Mä en osaa lukea siitä tilannetta ja Dothan ei varoittele vaan käy suoraan päälle. Nyt onneksi refleksit toimi eikä koira päässyt toisten iholle asti. Käytös liittynee teinikoiran epävarmuuteen tai ruoan vahtimiseen. Nyt ruokaa oli mulla taskussa ja Dot vahtii voimakkaasti ruokiaan. No oli syy mikä oli, niin mun pitää olla entistä varovaisempi sen kanssa.

Ennen pimeän tuloa ehdittiin juoksuttaa RINNAA viestillä. Ongelmaa toivottiin ja se saatiin. Eka etenemä B:lle oli n. 100 m ja sen jälkeiset siirtymät C:lle-E:lle oli n. 20 m kukin. Rinnaa lähetettiin ilman taukoja ja suoraan perusasennosta ilman seuraamisia edestakaisin. Ongelma esiintyi ekan kerran E:ltä lähettäessä. En meinannut saada koiraa perusasentoon lähetystä varten eikä koira sitten lähtenyt matkaan. Suunnitelman mukaisesti otin koiran hihnaan ja laitoin sen puuhun kiinni ilman mitään kommentointia. Käänsin koiralle hetkiseksi selän. Sitten otin koiran käskyn alle sivulle kävelemään ja palattiin D:lle. Siitä uusi lähetys ja Rin lähti hyvin. Sama ongelma tuli uudestaan C:llä, koiraa ei meinannut saada istumaan perusasentoon eikä se sitten lähtenyt matkaan. Reagoin samanlailla ja B:ltä koira lähti ongelmitta. Jätettiin tämä treeni tähän. Hienoa, että ongelma esiintyi näin helposti! Nyt sitä pääsee työstämään.

2 kommenttia:

  1. Ihan vaan ajatuksena, helpottaisiko Rinnaa jos se saisi lähteä jostain muusta asennosta? Voiko itse perusasento saada sitä jäkittämään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs osaa sanoa, mutta kaikkea pitää kokeilla :)

      Poista