tiistai 24. heinäkuuta 2018

Parit tokot

Keskiviikona ja sunnuntaina tehtiin identtiset liikkuroidut treenit SARALLE ja RINNALLE. Liikkeinä keskiviikkona oli ohjattu nouto, tunnari, kaukot ja luoksetulo hiekkakentällä. Sunnuntaina tehtiin nurtsilla kiertonouto, ruutu, tunnari, kaukot ja luoksetulo. Alan vähitellen oppimaan koirien erot ja niiden erilaiset tarpeet treenissä. Voin nykyisin helpommin treenata molempia samassa treenissä ja ideoida treenit kummankin omiin tarpeisiin. Jännittävää kuitenkin huomata, että enenevässä määrin koirilla on samankaltaisia puutteita :p Ehkä ohjaajassa on syytä.

Sara oli keskiviikkona luottokaveri. Sarppa sai setin aikana nampan siellä täällä, ei mitenkään järjestelmällisesti. Ohjatussa noudossa ei ollut huomautettavaa. Tunnari oli raju ja kaukot pikkurumat. Kumpikin korjaantuu yksinkertaisesti toistoilla. Luoksetulossa Sara sai ylläri takapalkan pysäytyksestä. Takapalkan käyttö ilman vahvoja rutiineja (koira näkee takapalkan jätön vs. ei tiedä takapalkasta) ei vielä tuo koiralle samanlaista osaamista.

Rimppa tartti settinsä aikana paljon rauhoitusta. Tällä hetkellä ruokin sitä liikkuria viedessä kapuloita sekä ohjatussa että tunnarissa. Tämä on toiminut ja tuonut koiralle rauhaa. Tässä kohdassa ruokinta toimii. Se ei toimi merkillä kapuloille lähtiessä. Silloin ruokinta toimii vain, kun sitä käyttää muttei tunnu kantavan sIitä pidemmälle. Setin jälkeen kokeiltiinkin erilaisia lähestymisen merkillä lähtöön. Kokeiltiin leluhäiriöitä. Koiran mentyä merkille heitteli leluja ympäriinsä ja vapautan koiran jossain vaiheessa joko maassa tai kädessä olevalle lelulle. Kädessä olevalle lelulle vapautusta on tehty ennenkin ja siinä koira on ihan kivassa mielentilassa. Maahan heitetylle lelulle koira lähti haukahtaen. Kokeiltiin myös aina stoppausta jokaisesta haukahduksesta ja pysähtyminen jälkeen siitä kohdasta uudestaan lähettämistä kapulalle. Rimppa saattoi joka kerta haukahtaa, mutta kokeillaan tätä lisää. Ruutuun menon suhteen tämä menetelmä on jonkin verran jo auttanut. Kaukoja Rinna ei yksinkertaisesti vain osaa vielä tarpeeksi hyvin. Osaamista suunnittelin parantaa takajalkatargetin avulla. Luoksetulossa Rinna jää hyvin rauhattomaan tilaan. Se ääntelee ja on levoton. Sillä on kiire pinkaista juoksuun. Tätä tarttee treenata paljon jättämällä koiraa ja palaamalla palkkaamaan. Stoppeihin Rinna on ostanut hyvin palkaksi taaksepäin vapautuksen. Sen molemmat pysäytykset oli hyviä.

Sunnuntain treeneissä koirat oli identtisemmät. Sara teki treenin palkatta ja Rinnaa syötin lähinnä rauhoittamismielessä. Se oli kaiken kaikkiaan tasaisempi kuin keskiviikkona eikä ruokintaa tarvittu niin paljon.Esimerkiksi tunnarissa uskalsin olla kokonaan ruokkimatta.

Kiertonoudossa kumpikin huomasi kyllä kapulat, mutta juoksivat silti hyvällä draivilla kiertoon. Kumpikaan ei osannut pysähtyä istumaan vaan tarttivat lisäkäskyä. Selkee treenin puute molemmilla. Sara ei ole juurikaan tätä liikettä treenannut. Rinna on tehnyt noudon ha hypyn yhdistämistä eri kulmista minuun nähden sekä vauhdista kapulalle tuloja. Vauhdin kanssa treenaaminen on etenkin tehnyt hyvää. Ruutu oli kummaltakin hukassa. Molemmat lähti lähetyksessä takaviistoon. Selkeesti ne oli tekemässä ohjattua eikä ruutua. Ruutu nurtsilla on etenkin Saralle vaikea hahmottaa, mutta nyt kumpikaan ei edes yrittänyt. Molemmat löysi ongelmitta ruutuun sitten, kun olin suunnannut ne ympyrässä oikeaan suuntaan. Treeniin siis ruohikon lisäksi erottelut. Sara on näitä tehnytkin joskus, mutta Rinna ei ruudun ja ohjatun suhteen. 

Rinnan tunnari oli tutun hätäinen. Se potki myös kapuloita :p Saralle kävi Sarpoille tyypillinen tunnari virhe eli koira nappasi oikean viereisen. Tämä on taas ihan treenin puutteen syytä. Lisäksi koira tarttee tunnaritreeniä lähekkäisillä kapuloille sekä tunnaria, jossa oikea on hankalampi löydettävissä tai sitä ei ole lainkaan. Kaukoissa oli Rinnan lisäksi Sarallakin tällä kertaa huonouksia. Treenin puuteutta edelleen. Luoksetulon Rinna teki taaskin hyvin! Saralle käytin taas takapalkaa. Se kantoi seisomien asti, ei maahanmenoon. Treeni siis jatkukoon.

Paikallaanoloihin olen ottanut koiria yhtä aikaa samaan riviin. Tätä olen aiemmin pyrkinyt välttämään, sillä haluan, että pystyn keskittymään yhteen koiraan kerrallaan. Tämä on kuitenkin tuntunut nyt toimivalta Saran mielentilan suhteen. Se tuntuu rennommalta riviin jäädessään vaikkei Rinna ole edes viressä vaan etäämmällä rivissä. Testataan onko tuuria vai totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti