torstai 26. heinäkuuta 2018

Aivohikeä

SARA ja RINNA on tehneet aivojen käyttöä vaativaa treeniä. Eilen treenattiin ruudun ja ohjatun noudon erottelua. Samasta kohtaa lähtö ja ruudun ympyrän keskipisteessä oli ohjattua tehdessä merkki. Kapulat oli koko ajan esillä. Saralta sujui hyvin ohjattu siltä puolen, missä ei ollut ruutua. Ruudun puoleisen kapulan sijasta se valitsi helposti ruudun. Pysäytin koiran, mutta se ei kertaakaan osannut pysäytyksestä vaihtaa ruutuun menosta kapulan hakemiseksi. Ennen Sarppa on tämän osannut, mutta muistella vissiin pitää ennen kuin onnistuu. Merkin vauhti on jo palautunut ennalleen parin heitetyn pallon voimin. 

Rinnalle kuvio oli odotetustikin hankala. Koiran vire meni laidasta laitaan. Alussa koira meni itsevarmasti korkealla ja kovaa. Välillä koira meni epävarmaksi ja loppuun saatIin oikein hyvä mieli. Odottamattomasti Rinnaa sotki myös ruudun takana olleet agiesteet. Ruudun sijasta se saattoi juosta ruudun ohi tai läpi esteille. Lisäksi odotetusti Rin jäi kiinni kapuloihin. Se yritti ruudun sijasta kapuloille ja yritti mennä niille myös suoraan  ilman pysäytystä merkille. Ruutu agiestehäiriöineen treenattiin ensin kuntoon erikseen. Liikkeiden erottelua helpottaakseni kävin aina näyttämässä noudettavan kapulan. Erottelu menikin ihan kivasti sitten. Koira oli kuulolla ja osasi vaihtaa treenin ideaa. Ohjattuun opetan Rinnalle nyt suullisen vihjeen suunnasta ja ehkä jopa pelkän suullisen käskyn suuntaan. Ainakin nyt toimi hyvin koiran mielentilan kannalta kertoa ensin suullisisti suunta ja sitten vasta lähettää (rauhallisella) käsimerkillä koira noutoon. Ruudun eteenmeno on Rinnalle edelleen helposti epäselvä ja epävarma. Se ei osaa korjata joutuessaan väärin ja uudestaan otettuna koira on epävarma lähtemään lainkaan sivulta. Rinnalle pitäisi saada tehtävä selvemmäksi ja kriteerit pitäisi määrittää tarkemmin.

Tänään tehtiin ruutua merkkimeren keskellä. Yllättäen kummallakaan ei ollut ongelmia löytää ruutuun. Tällä kertaa Rinna teki myös tosi hyvät eteenmenot ympyrään. Se juoksi vauhdilla riittääni suoraan ja syvään. Sara bongasi merkkejä eikä tyhjään menosta tullut mitään. Koira vaan eteni loikkien sinne tänne. Vaikeaa oli myös ruudun ja kierron erottelu kierrettävän kartion ollessa ruudun edessä. Molemmat valitsi mieluummin ruutuun juoksun. Rinna kuitenkin lähti sitten erottelemaan tehtäviä hyvin. Sara onnistui alkuun vain, kun kävin erikseen näyttämässä kohdetta etukäteen. Sitten tapahtui jotain ja koira juoksi merkin näytöistä huolimatta vaan ruutuun :p Lopuksi näytin läheltä kädestä pitäen kierron, jolloin se onnistui ja jätettiin siihen. Jännätään seuraavaa kertaa :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti