perjantai 13. heinäkuuta 2018

Paska koe, mutta hyvä treeni

Sunnuntaina RINNA kisasi hakua Actionin kokeessa Kouvolassa. Koe alkoi hakukoirien osalta maastoissa. Ensin haku, sitten esineet. Ilma oli kostea, tuuleton. Vesisade alkoi hakusuorutuksen jälkeen. En edes oikeastaan jännittänyt. Varmaankin koska ei ollut yhtään odotuksia kokeesta. Maastotreenejä on tälle kaudelle kertynyt hyvin vähän. Yhden käden sormet riittää hakutreenikertojen laskuun. Esinetreenejä on ollut vielä vähemmän.

Hausta saatiin pisteitä pyöreä nolla. Ei kuitenkaan hukkareissu, sillä oppia ja treenattavaa tuli paljon. Maalimiehet oli 100, 200 ja 300 metrissä. Alussa lähettelin koiraa turhaan etukulmiin. Ei siellä ketään ollut, ois pitänyt lukea koiraa paremmin. Sitten mentiinkin vaihtelevilla pistoilla. Rata oli kaartava enkä näköjään yhtään osannut lukea sitä vaan välillä lähetin koiraa keskilinjan suuntaan :p Pistot oli lyhyitä takalinjalle päin, mutta pitkiä keskilinjan suuntaan. Sadan metrin kohdalta ukko jäi koiralta huomaamatta, mutta linjan kaarteessa koira hakeutui sille myöhemmin. Nyt matka keskilinjalta maalimiehelle oli pitkä ja koira joutui haukkumaan todella pitkään. Rinna haukkui tosi hyvin siihen asti, että päästiin lähelle, mutta juuri niin, että maalimies jäi näkymättömiin kallion kulman taakse. Rinna lopetti ilmaisun, tuli luokse, mutta palasi itse takaisin maalimiehelle. Harmiksi se ei enää jatkanut haukkua. Keskilinjalle palatessa yritin lähettää koiraa uudestaan takaisin maalimiehelle, muttei se enää lähtenyt. Se oli jo nähty. Treeniin siis pitkät ilmaisumatkat. Nyt matkaa oli tuplaten normaaliin matkaan keskilinjalta maalimiehellä. Samassa kohdassa keskilinjan toisella puolen olisi ollut toinen maalimies, muttei Rin enää uponnut ylämäkeen riittävästi. Koira oli varmaan hämillään edellisellä maalimiehellä tapahtuneesta. Sekin siis jäi. Lisäksi vielä koiran saapuessa vikalle maalimiehelle tein sen taas ja kutsuin koiran pois ennen kuin se kerkesi aloittamaan ilmaisua! Sekin siitä sitten. Paljon tuli siis ohjaajalle oppia ja treenattavaa. Saa nähdä millaista korjaussarjaa nyt tarvitaan.

Jatkettiin koe kuitenkin loppuun. Esineruudusta Rinna ehti nostaa vain kaksi esinettä. Sillä meni aikaa taas turhaan juoksenteluun. Osa alueesta jäi tarkistamatta. Ehdottomasti taas esineiden arvon nostatusta koiralle. Niiden pitää olla arvokkaampia kuin juoksentelun.

Tottiksessa päästiin kolmen kimppaan. Rinna jäi ekana taukovuorolle ja teki sitten liikkeet ja paikkiksen vikana. Ilmottautumiseen koira tuli hyvällä mielellä ja sainkin sen sitten sopivasti palkattua siitä tauolle mennessä. Tottiksessa annoin apuja ja lisäkäskyjä sekä kehuin koiraa sen tehdessä hyvin. Näin seuruuosio sujui aika paketissa. Juoksukohdissa koira ei pysynyt enää kunnolla hallussa ja käytin enempi apuja. Juoksusta jäävät oli huonoja. Luoksetuloissa oli törmäämistä. Noudoissa kierrokset nousi lisää. Yhden luovutuksen jälkeen koira aikoi ennakoida sivulle, joten otin luovutuksen uudestaan. Eteenmenossa seuraaminen oli ruminta, mutta innosta huolimatta Rin ennakoi maahanmenon. Uudella käskyllä se juoksi riittävästi. Paikkamakuu oli ainoa, johon olin hyvin tyytyväinen. Rinnan mielentila oli nyt juuri hyvä siihen, vaikka usein koira on liikkeiden suorittamisen jälkeen ihan väärässä mielentilassa paikkiksessa. 

Hirveästi puutteita, mutta yhteys koiran ja mun välillä toimi. Koira ei kertaakaan mennyt omaan kuplaansa, vaan oli tavoitettavissa. Kunhan yhteyden saa vielä toimivammaksi ja koiran vielä avoimemmaksi mua kohtaan, niin parempi tulee. 

 

Rinna ei ole kuitenkaan jäänyt ilman pokaalia. Se oli viime vuoden paras hakuaussie!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti