keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Tokotuksia lähinnä


Eilen tokoiltiin parin koirakon kanssa sadesäässä Sahaajankadulla. Aloitettiin hiekkakentällä, ehdittiin siinä tehdä vauhtiluoksetuloja ja kiertoja. Juuri kun olin saanut ruudun nauhoineen koottua, niin kentälle tuli pesäpalloilijoita. Siirryttiin sitten viereiselle nurtsille. Sarps ei välittänyt yhtään pesiksestä. Nurtsilla jatkettiin sitten ruudun parissa. Otettiin lähietäisyydeltä alustan kanssa. Alusta ei nyt vaan toimi niin kuin haluaisin sen toimivan. Ruuduttelut meni nyt lähinnä siihen, että koiruus juoksi ruutuun, hipaisi alustaa ja siirtyi sen viereen. Palkkasin Saran vasta, kun se otti pidemmän kontaktin lätkään. Hirmuista jahkausta se oli, hipaisun jälkeen koiruus korjasi useaan kertaan asentoaan ennen kuin päätyi alustalle. Se ei siis vaan palvele nyt tarkoitustaan. Mä taidan nyt luovuttaa alustan kanssa, ei vaan motivaatio (ja osaaminenkaan?) riitä. En viitti enempiä painostaa koiraa, enkä halua saada ruudusta kamalaa, nyt se vielä superkiva. Otetaan siis edelleen alusta mukaan ruuduissa, mutta riittää, että koira on alustan vieressä. Itse asiassa alkuun Sa tarjosi usein asentoa, jossa alusta oli etutassujen välissä, joten josko sitä sitten yritettäisiin (ei tarkkuus kärsisi). Alustasta on kuitenkin ollut hyötyä, sillä Sarpsa hakeutuu nyt paremmin ruudun takaosaan. Tehtiin myös loppukävelyitä. Kainalopallo tuntuu olevan hyvä palkka näihin. Koira jarruttaa sen avulla hyvin sivulle tullessaan.


Ruudun jälkeen jatkettiin kierroilla. Nyt otettiin mukaan pysäytyksiäkin. Seisomiset oli kivoja, mutta maahanmenot meni pitkiksi. Tosin koiralla ei kyllä ollut vauhdista puutetta! Sitten otettiin pysäytykset mukaan luoksetuloihin. Tarkoitus oli ottaa maahanmenojakin, mutta jämähdettiin seisomisiin. Ne meni nyt läpimenoiksi, vaikka juuri äsken kierroissa ne onnistuikin hyvin. Jätettiin hautumaan ja otettiin niitä uudestaan treenien lopussa. Silloin otin pysäytykset ensin lyhyeltä matkalta ja sitten pidemmältä. Merkkasin pysähtymiset naksulla. Nyt koiruus pysähtyi pitkälläkin etäisyydellä. Tässä on nyt jotain käsittämätöntä. Lyhyeltä väliltä siis nyt onnistuu, mutta pidemmällä vasta sitten, kun ensin muistellaan mitä pitikään tehdä. Tuplakäskyllä (käsky ja käsimerkki yhtä aikaa) kyllä pysähtyy. Mikälie tullut, mutta parannuksena kaiketi on vaan treenaaminen. Jatketaan siis nyt naksutellen.

 

Otettiin jääviä, kaikkia sekaisin. Ensin vapaalla seuraamisella, jossa osa onnistui ja osa meni lahjakkaasti väärin. Sitten peruuttaen ja koiran ollessa paikoillaan. Näissä meni kaikki oikein. Ehkä jäävät menee arpomiseksi sen takia ettei koira kuule käskyjä kunnolla sivulla tullessaan? Pitänee kokeilla parempaa artikulointia… Kaukoista tehtiin ensin avoimen vaihtoja n. 10 metristä. Ne oli hyviä, samoin seisomaannousut samalta etäisyydeltä. Sitten lähinnä s-m-s-jumppaa. Naksuttelin nyt kestoa, eikä koiruus kertaakaan ennakoinut.

 

Kotimatkalla tehtiin taas 2on2offeja eri pinnoilla. Hauskaa, kun menen seisomaan jonkin kiveyksen, korokkeen yms. viereen, niin kohta koiruus on asennossaan siinä :)

 

---

 

Tänään oli HSKP:n treenit. Ennen aloitusta tehtiin Sarpsan kanssa kosketusalustaa pelkästään. Nyt koiruus tarjosi hienoja kontakteja. Alustahan siis sujuu hyvin, mutta ei vaan ruudun kanssa. Varsinaiset treenit aloitettiin paikallaanmakuulla. Käskytykset otettiin taas erikseen ja Sa toimi vain omilla käskyillään, tosin sivullenousuun vaadittiin kaksi käskyä. Paikallaanmakuu otettiin taas häirittynä. Pientä liikettä oli ollut, mutta ei kuitenkaan pahasti. Sitten jatkettiin jäävillä. Pirkon mukaan meidän ongelma on se, ettei koira kierroksissaan malta kuunnella. Ehkä niin, sillä tänään ei jäävät toimineet peruuttamallakaan. Tehtiin sitten ensin jääviä tosi helppoina kunnon avuilla, jonka jälkeen koira saatiin kuunteluvireeseen. Sitten ne toimi idaristikin.

 

Seuraavana keskityttiin seuraamisen täyskäännökseen, pysähtymiseen ja otettiin vielä liikkeestä maahanmeno. Kaikki oli ihan päteviä. Seuraaminen kuulemma on liian tiivistä, mutta mä kyllä tykkään nykyisestä. Ei siis vaihdeta ;) Seuraaminen oli alussa epäsiistiä. Niinhän se usein on, koiralla kun on vaan liikaa virtaa. Pidemmillä pätkillä tasoittuu kyllä nätimmäksi. Sitten luoksetuloja pysäytyksilläkin. Otin lyhyellä matkalla seisomisia, jotka merkkasin naksulla. Ne oli ihan ok. Maahanmenoa siten pitikin hieman muistella ennen kuin se toimi. Pitääkin muistaa ottaa pysäytystä Katjan opeilla. Loppuun otettiin vielä kaukot ilman s-i-vaihtoa. Kertaalleen Sa ennakoi, joten kaivoin naksun taskusta ja naksuttelin taas kestoa. Eipä tarjonnut koira enää omiaan.

 

Kotimatkalla tehtiin taas 2on2offeja. Nyt Sa juoksi jo muutaman metrin edelleni tekemään asentoja :D Sarpsa esitti ensimmäistä kertaa kunnon vahtimurinan ja –haukun (syynä kyyryssä oleva ihminen pimeässä), aiemmin koiruus on esittänyt vahtimista vain vähän sinnepäin. Koira lopetti käskystä ja pitihän sitä vähän testata: jatkettiin 2on2offeilla ja pienen vinkin jälkeen koira oli taas treenimoodissa.

 

---

 

Sarahan luovuttaa tokossa kapulat perusasennosta, mutta Sa osaa kyllä tuoda eri käskyllä eteenkin. Tähän tosin ei ole paljoa panostettu ja nyt viime aikoina olen vasta alkanut esimerkiksi vaatimaan suoraa asentoa. Koiruus myös ennakoi palkkausta ja sillä hetkellä, kun otan esineen koiran suusta se peruuttaa hieman. Tänään pyykkejä ripusteltaessa korjailtiin sitten sitä (Sara siis tuo ripustettavat pyykit).

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti