lauantai 20. marraskuuta 2010

Leena Välimäen koulutus


Osallistuttiin SARAN kanssa koko päivän mittaiseen Leenä Välimäen koulutukseen AT Canis -hallilla Juvanmalmilla. Hallissa oli keinunurmipohja ja siellä oli kylmä! Täytyypä sanoa, että olipa erilainen kouluttaja pitkästä aikaa ja ihan positiivisessa mielessä. Saran kanssa läpikäytyihin ongelmakohtiin ei nyt löytynyt mitään ihmettä avuksi, mutta muita koirakoita seuratessa tuli muutama mielenkiintoinen treenivinkki.


Saralle valitsin liikkeiksi ohjatun noudon, seuraamisen ja luoksetulon. Merkillemenossa on ongelmana merkin koskeminen. Merkki on Saralle opetettu kosketusalustan kanssa ja välillä se koittaakin läntätä tassunsa nyt alustan puuttuessa merkille. Ongelmaa lähinnä on matalissa merkeissä, jotka onkin nykyään sääntöjen vastaiset. Joten treenataan vain korkeammilla merkeillä ja ongelma poistuu! Lisäksi Sa on viime aikoina alkanut tarjoamaan merkin vasenta puolta, haluan sen kuitenkin olevan keskellä takana ja toisella käskyllä se korjaakin sinne. Huomattiin, että kun hieman odottaa, niin koira siirtyy omatoimisesti oikeaan kohtaan. Oikean paikan hakemista siis vahvistetaan näin ja jätetään se kaksoiskäskyttäminen pois. Ohjatussa merkille lähettäessä Sa juoksee turhan helposti suoraan keskimmäiselle kapulalle pysähtymättä merkille ollenkaan. Tähän vaan treeniä ja merkkiä varmemmaksi. Kertaalleen Sa sai noutaa oikeanpuolimmaista kapulaa. Muuten ihan hyvä, mutta merkille lähettäessä se meni keskikapulalle, rykäys ja uusi käsky, jolloin koira korjasi merkille. Luovutusasento jäi taas vähän vinoksi. Treeniä siis näihinkin. Seuraamisessa minulle ongelmallisinta on hidas vauhti, en osaa suhteuttaa omaa vauhtiani koiralle sopivaksi. Helposti joko kävelen liian hitaasti (=koira meinaa istua) tai liian nopeaan (=koiran tempo ei muutu). Näihinkin vaan minulle treeniä lisää, jotta opin oikean tahdin. Seuruussa Saralla oli aika kovat kierrokset, joten ei se mitään ihan siistiä seuraamista koirankaan osalta ollut... Luoksetulossa keskityttiin niihin maahanmenoihin. Sarppa näyttikin nyt ihan ok pysähdyksiä eikä lainkaan niitä huonoja. Kuitenkin koiraa päin juostessa käskyä annettaessa se pystyy vielä hitusen parempaankin. Mutta edelleen kun sitä vauhtia on, niin näpäkkä pysähtyminen on mahdotonta. Sara kääntää joskus etutassuja alleen maahanmennessä, nyt se ei toki sitäkään tehnyt. Täytyy vähän tarkastella tuleeko tämä esim. tietyllä pohjalla paremmin esille.


Otettiin vielä ryhmänä paikallaanolot. Molemmissa aika oli lyhehkö ja jäin niissä näkösälle. Istuminen oli siisti. Pari kertaa Sas siirsi etutassua. Makuu oli myöskin ihan kiva, tosin sivulle koira ennakoi jo rivin ensimmäistä käskettäessä. Lopuksi vielä otettiin leikkimielinen kisa. Siinä koiran piti ensin hypätä este, ottaa kapula esteen takaa suuhunsa ja kiertää siiveke ennen takaisin hyppyä. Sitten jatkettiin ilman kapulaa merkille ja ruutuun. Sarppa oli nopein :)


---


Kokeiltiinkin kotona jo paria koulutuksessa esilletullutta treeni-ideaa. Ensin tunnarin pitoa. Siinä ideana on palkata nimenomaan hyvästä pidosta eikä kapulan luovutuksesta. Eli kun koira pitää kapulaa hyvin, sille heitetään nami. Missään vaiheessa treenin aikana ohjaaja ei ota kapulaa käsiinsä. Kokeiltavaksi ideaksi nappasin myös kaukot kosketusalustan kanssa (takajalat koskee). Kyllähän Sara nämä kotona osaakin, mutta tarviii vielä kokeilla korkeammassakin vireessä, jossa ne ongelmat esiintyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti